Ønsk deg en diamant

Hva med en eksklusiv gave til jul? Her får du tipsene.

Ønsk deg en diamant
Ønsk deg en diamant
Sist oppdatert
At diamanter er en jentes beste venn er kanskje ikke så altfor langt unna sannheten. Hvem liker vel ikke følelsen av et blinkende smykke rundt halsen eller på fingeren? Dette er smykkene du kan bruke til absolutt alt og til enhver anledning. Men, det koster.

- Drømmer du om et diamantsmykke bør du først ta stilling til hvor mye penger du ønsker å bruke, og hva du er mest opptatt av. Vil du ha en smykke der sjeldenhet, unikitet og kvalitet er viktigst? Eller kan du leve med at diamanten har små innslutninger eller at klarheten ikke er helt på topp?, spør Greger Hansen ved Mestergull.

Les også: Svære smykker

Les også: Smykketrender

Les også: Søte smykker



For dem som vurderer et klassisk enstenssmykke, anbefaler han å legge stor vekt på diamantens slip og proporsjoner ettersom det er selve diamanten som utgjør smykket i disse variantene.

Flere trender

  • Cocktailringer holder seg i motebildet gjennom vinteren. Det gir noe ekstra til et festantrekk.

  • Perler får en renessanse. Ikke minst fordi klassiske moteikoner som Grace Kelly har vært trukket frem igjen.

  • Rav kommer tilbake, men i en ganske ugjennkjennelig form, sammenlignet med det vi husker fra 60-tallet.

  • Stor ørepynt er i skuddet nå og kreasjoner inspirert av lysekroner gjør sitt inntog også i det norske markedet.

  • Videre ser vi nye kombinasjoner av materialer, for eksempel at gull og diamanter brukes sammen med lær.

  • Kilde: Greger Hansen, Mestergull
- Diamantens farge og renhet er også viktig, men inneslutninger som ikke hemmer lysets vei i stenen kan gjerne være der. Det er jo diamantens brillianse og hvordan den funkler som er viktigst. Har man et begrenset budsjett kan det for eksempel være en idé å vurdere et smykke med flere små diamanter hvor innfatningen eller smykket i seg selv er en større del av designet. Og husk at det er lov å komme inn og kikke hos gullsmeden. Gjør deg kjent med utvalget og forvent at gullsmeden kan gi deg gode råd, tipser Hansen.

Prisnivå

Og apropos budsjett; Hansen mener det på mange måter blir feil å snakke om billige diamanter.

- Virker tilbudet for godt til å være sant, er det nok nettopp det. Du kan få en én karats diamant til priser fra 20 000 til 300 000 kroner. Valget er på mange måter ditt, det avhenger at kvaliteten du ønsker, mener han.

Men du kan få flotte diamantsmykker til under 10 000. Du kan for eksempel kjøpe en alliansering med én diamant og så supplere med diamanter etter hvert og få et enda flottere smykke.

- Når diamantene som settes inn etter hvert også markerer store og små begivenheter i livet, vil jo det også gi en ekstra dimensjon til smykket. En minnebok i diamanter, mener han.

Diamanttrender nå

Diamantsmykker er stort sett tidløs mote, men også i år er det flere trender som skiller seg ut fra tidligere.

- Mens det alltid har vært populært med smykker i hvitt gull og diamanter, ser at vi fatninger i gult gull, og nå roségull, kommer for fullt. Mange yngre kunder synes også at det gir et mer lekent uttrykk, selv om smykkene fortsatt er klassiske. Valget av gullfarge bør imidlertid henge sammen med kvaliteten på diamanten. Stenen vil reflektere fargen fra metallet som holder den, og setter man da en hvit fargeløs, kostbar diamant i en gul fatning, vil diamanten kunne virke noe gul-aktig. Det norske markedet oppskatter de hvite eller fargeløse diamantene, og det er nettopp derfor hvitt gull er det mest foretrukne metallet for diamantsmykker, forteller Hansen.

Gullsmeden ser også at stadig flere "stabler" ringer. Dette kan være med på å gi et personlig uttrykk.

Internasjonalt er det de siste årene også blitt stadig mer populært å kunne velge sin egen unike diamant fra en rikholdig "diamantmeny".

- I Norge har det derimot vært slik at diamanten stort sett har vært en del av et smykke eller ring, der man vanligvis kan velge mellom et begrenset antall størrelser. Men nå får også nordmenn gå på diamantjakt gjennom 4c Diamonds hos Mestergull, og dette er noe helt nytt, sier han.

Vedlikehold av smykker

  • Fett, støv, krem og sminkerester setter seg på smykker og kan gi et matt uttrykk og redusere glansen. Derfor bør både diamantsmykker og smykker generelt rengjøres jevnlig:
  • Smykkerens kan du få kjøpt hos de fleste gullsmeder, eller du kan også vaske dem forsiktig i lunket vann med litt zalo (eller annet fettløslig vaskemiddel).

  • Såpevannet må skylles godt av under rennende vann. Deretter tørker du over med en tørr og ren klut.

  • Husk at klørne rundt diamanter slites over tid. Derfor bør du ta med smykkene, og spesielt dem du bruker daglig, til gullsmeden for ettersyn innimellom.



Greger-Hansen220

Denne saken ble første gang publisert 02/11 2011, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også