Lurt med kur

Alle har godt av en skikkelig kur. Vår hårekspert Sølvi Bjørnevoll anbefaler.

Sist oppdatert
For å holde håret sunt og levende trenger vi å kure det i blant. Kvinneguidens hårekspert Sølvi Bjørnevoll vet hvordan det skal gjøres.

Alle bør kure håret

- Vil du bevare håret ditt sunt og friskt er det nødvendig å pleie det. Akkurat som huden trenger også håret fuktighet og proteiner. Det finnes selvsagt hundrevis av alternativer, men det beste er å gå til frisøren din og få en analyse av din hårtype slik at du får den riktige kuren. Du

Sølvi Bjørnevoll gir deg råd!



Kvinneguiden.no har et samarbeid med frisør Sølvi Bjørnevoll (25) som jobber som frisørinstruktør ved Norsk Frisørskole i Oslo og er Kvinneguidens hårekspert.



I tiden fremover vil du få flere gode hårtips fra den glade frisøren.

Du kan bruke kur som bevarer fargen din bedre, en som bygger fargen opp igjen, en som gir volum eller løft, styrker håret, gir det fuktighet eller gjør det mykt og glansfullt. Du kan få kurer i alle varianter nå om dagen, forteller Bjørnevoll.

Dersom håret ditt er sunt og friskt er det vel og bra, likevel mener Bjørnevoll at absolutt alle bør bruke hårkurer.

- Vi påfører håret slitasje gjennom kjemiske behandliger som farging og striping, men også føning, glattetang, forurensing, hyppig vask, børsting og stylingprodukter. Det finnes egne hodebunnskurer for de som er sensitive eller som sliter med tørr eller fet hodebunn. En rensende sjampo eller kur bør alle bruke innimellom. Er det noen som ikke renser huden sin? Like viktig er det å rense hodebunnen, mener frisøren.

Lekker blond

- Er du en av de som vil bli lys til sommeren er det alfa og omega å bruke en kur som bygger håret opp igjen. "Chocolate-hed" - kuren fra Tigi er en gjennoppbyggende proteinkur som lukter deilig. Er du en av de som ønsker en kald farge på håret men føler fargen forsvinner etter 7-8 dager kan det være at skjellaget i håret er så åpent at fargen forsvinner ut. Kurer du det derimot hyppig etter en farging, vil du lukke skjellaget og bevare fargen bedre, tipser håreksperten.

Har du lyst hår og vil bygge det opp igjen, anbefaler Bjørnevoll "Dynamite" fra Fudge, resultatet er deilig lukt og et fantastisk mykt hår.

- Ellers har Redken en utrolig bra "Pearl Glam" - kur som er lilla på farge. Et annet tips er "Treat me right" fra Tigi som er en helt fantastisk kur som hjelper dagen derpå-hodepine. Den er frisk med peppermynte i som virker kjølende på hodebunnen og gjør håret mykt og deilig, forklarer håreksperten.

For å finne ut hvilken kur du skal bruke i ditt hår, er en håranalyse et godt tips. Likevel mener Bjørnevoll at frisørene i dag er såpass trente at de både kan se og kjenne på håret for å finne ut hvilken kur de trenger.



Frisøren mener at det viktigste å tenke på når du skal velge hårkur er om du trenger proteiner eller fuktighet eller om du har hodebunnsproblemer.

- Gå til en dyktig frisør og la de kjenne på håret ditt. Har du lekt frisør hjemme så ikke vær flau for å si det, da finner de den kuren som passer ditt hår, sier frisøren.

God pleie

Hårkurer kan man både skylle ut eller la tørke i håret, Bjørnevoll mener det kommer an på hvilke behov håret har. Selv bruker hun begge deler.

- Generelt vil en kur i kremkonsistens som masseres inn i fuktig hår i større grad arbeides inn i håret og ha kraftigere virkning, spesielt dersom det er deponering av proteinmolekyler som er målet. Men "1shot+" fra Fudge er et glimrende eksempel på en god leave-in kur i sprayform som virker, forklarer Bjørnevoll.

Er du fremdeles skeptisk til om hårkurer virker eller bare legger seg utenpå håret, har Bjørnevoll følgende å si om den saken;

- I hvilken grad hårkurer virker kommer helt an på om man velger riktig type kur til sitt behov, og vil selvsagt variere fra merke til merke. Mange billige kurer på supermarkedet gir som regel bare en illusjon, et inntrykk av mye glans gjennom bruk av silikoner som får håret til å føles mykt og bløtt, uten egentlig å styrke hårkjernen. Enkelte typer silikoner kan faktisk gjøre vondt verre.



Denne saken ble første gang publisert 03/03 2008, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også