Kul bruktmote

Kathrine Gregersen har mer hun vil bøte på enn et par oransje ullbukser. Tips her!

Sist oppdatert
Selve kunnskapsløsheten er det Katrine Gregensen vil til livs, den kunnskapsløsheten som gjør at vår tids mødre og fedre kaster klær med hull i søpla.

- Noe skjedde. Generasjonen som vokste opp på 70-tallet, begynte aldri å stoppe og lappe. Selv om mødrene deres kunne det, og mødrene før dem igjen, sier Gregersen, og kommer selv med forklaringen:

- Vi fikk for mye penger og for lite tid.

Men Gregersen mener at alle som ser på tv, har tid til å stoppe sokker samtidig. Derfor har hun skrevet flere bøker om håndarbeid og gjenbruk. Og derfor har hun nå lagt ut på en annerledes turné rundt i landet. I kofferten har hun ulltråd, heklegarn, lapper i friske farger. Som ansatt i kleskjeden Nøstebarn får hun bruke kjedens butikklokaler i Bergen, Oslo og Trondheim til sitt underlige stoppestunt - selv om målet hennes er at folk ikke skal kjøpe klær, men heller reparere de gamle.

Lappe- og stoppetips
  • Tynne ullplagg som ved en feiltakelse har havnet på 60 grader i maskinen og dermed er blitt lett tovet, blir til de beste lappene.
  • Tynnslitte ullplagg som er blitt ubrukelige, kan bevisst vaskes på 60 grader for å bli til lappestoff.
  • Bruk helst samme materiale når du lapper, det vil si ull på ull og bomull på bomull. Da oppfører materialene seg likt når de vaskes igjen.
  • Tynt ullgarn brukes til stopping. Gjerne såkalt stoppegarn, som er forsterket ulltråd.
  • Lapper festes best med enkleste sort sting, opp-ned-sting, langs innerkanten av lappen.


Denne saken ble første gang publisert 04/02 2009, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også