Klær trenger luft

Skulle du ønske at klærne dine hadde lengre levetid? Tipsene får du her!

Publisert Oppdatert
Det er med klær som med tørre matvarer - de skal helst oppbevares tørt og mørkt.

Dårlig kvalitet på dagens plagg

Det forteller kjole-og draktsyerske Mette Furulund ved Lillestrøm Sysenter. Hun har over 25 års erfaring med å både sy og oppbevare klærne på en mest mulig skånsom måte.

- Plagg med naturfibre har svært lang levetid og ble tidligere brukt vesentlig mer enn nå, hvor dette blandes med 'døde' og syntetiske materialer. Dette gjør at plaggene ikke holder så lenge, i tillegg føles de ubehagelige og klamme på. Kvaliteten på gamle klær er veldig mye bedre enn klærne som produseres i dag. Årsaken til dette er at alt skal produseres billigere enn før, og folk vil fornye seg oftere, da går kvaliteten på klærne ned, sier Furulund.

Syersken får stadig vintageklær fra kunder som ønsker at hun syr plaggene om i størrelse eller fasong. Både vinterkåper fra 60-og 70-tallet samt selskapskjoler og dåpskjoler syr hun om, enten til kortere jakker eller skjørt.

- Gjenbrukstrender kommer og går i 'raid', og nå er dette veldig populært. Du kan gjøre så mye med gamle klær nettopp på grunn av kvaliteten, sier hun.

Furulund mener at bunader er blant de mest verdifulle plaggene som finnes. For plagg som er så verdifulle, er det nødvendig med oppbevaring i tøypose på et tørt sted fritt for fukt. Men, du bør også ta vare på resten av garderoben din.

Her får du syerskens oppbevaringstips:"Walk-in-closet"
  • Et "walk-in-closet" er selvsagt det beste for plaggene, da har klærne god plass og holder seg vakre lengre.
  • Har du ikke det, er et stort og romslig skap med god plass det beste for klærne dine. Plagg, særlig naturmaterialer, trenger å puste. Naturfibre må ha luft for å overleve lengst mulig, og klærne holder seg ikke friske så lenge dersom de henger i et overfylt skap.
  • Det mest ideelle er å henge opp plaggene du har, men ullgensere og jakker og strikkede klær strekkes og bør derfor brettes pent og legges i hyller.
  • Dersom plaggene henger utsatt i sollys, under lysarmatur eller spotter, kan dette ødelegge fargene og bleke stoffet. Sørg for at de henger i et mørkt rom.
  • Klær som henger lenge i skap, bør luftes iallefall èn gang i året. Du kan for eksempel henge alt tøyet ut på tørkestativet i et par timer om sommeren. Selv om ull sies å være selvrensende, har stoffet godt av en luftgjennomstrømming.
  • Sko som blir brukt mye, bør stå i et eget skoskap med skohyller. Dette er fordi det etterhvert vil komme lukt i skoene som kan smitte over på klærne. I tillegg trenger sko god plass for å holde fasongen, og skinnsko kan lett miste fasongen dersom de står trangt.
Garderobe320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning