Bunad for menn

Ja, vi elsker menn i bunad

Klar tale fra damene - menn bør gå i bunad.

Publisert Oppdatert

Skulle du helst sett at kjæresten våget seg ut av dressen og inn i en bunad? Da har du i alle fall flere damer med deg på laget.

Flere menn vil ha bunad

De fleste damene Kvinneguiden har pratet med, foretrekker staute karer i bunad, og det viser seg at mange menn også ønsker seg en nasjonaldrakt.

Cecilie Eskild ved Heimen Husflid forteller at bunadsetterspørselen har økt de siste årene, mest fordi det er flere menn som ønsker seg bunad nå enn tidligere:

- Vi ser at det blir stadig mer populært med bunad blant menn, og det er særlig unge menn som vil ha bunad, sier Eskild.

Irene Tørhaug ved Husfliden Bergen mener at menn som regel velger bunad fremfor dress når de er godt voksne.

- Vi har mange kunder i 50-årene med god økonomi som endelig kan tenke litt på seg selv. Unge menn får som regel bunad påspandert av sin mor, sier Tørhaug.

Eskild forteller at menn velger bunad på samme måte som kvinner - de ser først etter en bunad fra distrikter der de føler tilhørighet. Tørhaug er enig og mener at menn velger bunad ut i fra stedstilknytning eller familietilknytning.

- Jeg tror i alle fall at få velger bunaden ut fra bekvemmelighetshensyn, sier hun.

For enkelte menn kan det være et skikkelig modighetshopp å tørre å stikke seg ut i mengden ved å gå med bunad, men Heidi Fossnes ved magasinet BUNAD, har ikke inntrykk av at det er så vanskelig å få menn til å gå i bunad.

- Det er helt klart flest kvinner som bruker bunad, men interessen hos menn er sterkt økende. Dette beror jo på hva mannen liker. Det finnes bunader som er tilnærmet en vanlig svart dress, mens andre er mer fargerike og prangende. Man finner altså noe for enhver smak, sier Fossnes.

- Bunad krever selvtillit

- Du trenger selvtillit for å bære bunaden med stolthet, du kan ikke gjemme deg bort når du går med bunad, sier Cecilie Eggen ved Klikk Mote.

- Du trenger selvtillit for å bære bunaden med stolthet, du kan ikke gjemme deg bort når du går med bunad, sier Cecilie Eggen ved Klikk Mote. Foto: FOTO: Linn M. Rognø.

At flere menn velger å gå i bunad nå enn før, faller i god smak hos moteekspertene:

- Ja, jeg liker menn i bunad. Jeg er Sunnmøring og der har vi jo gode bunadstradisjoner. Jeg synes det er kult og fint, nikker Cecilie Eggen ved Klikk Mote.

Hun synes at menn ser mandige ut i bunad, men at man trenger en viss tyngde for å gå i bunaden.

- Ikke alle kler bunad like godt. Det har ingenting med størrelse å gjøre, men for å gå i bunad må man ha en viss selvsikkerhet. Du må føle deg vel. Du trenger selvtillit for å bære bunaden med stolthet, du kan ikke gjemme deg bort når du går med bunad, sier Eggen.

Moteeksperten mener at dersom mannen våger å tre inn i bunaden på 17.mai, vil han høste komplimenter fra andre.

- Vanligvis er jeg ikke så glad i oppsiktsvekkende antrekk på menn. Men 17.mai er en perfekt anledning å bruke bunad på. Denne dagen vil du få masse kred om du skiller deg ut i mengden med bunad, sier hun.

Samtidig understreker Eggen at det viktigste er å kle seg slik man kjenner er mest riktig;

- Jeg liker også menn i dress, og føler du deg mest komfortabel med en mer urban stil, så kler du deg deretter.

- Fin rumpe i bunad

Moteansvarlig hos Det Nye, Rubi Sørvik, lyser opp når hun blir spurt om hun liker menn i bunad:

- Jeg elsker menn i bunad! Det er så kult med gutter som tør, sier moteansvarlig hos Det Nye, Rubi Sørvik.

- Jeg elsker menn i bunad! Det er så kult med gutter som tør, sier moteansvarlig hos Det Nye, Rubi Sørvik. Foto: FOTO: Linn M. Rognø.

- Jeg elsker menn i bunad! Det er så kult med gutter som tør. Og så gjør jo bunadsbuksen under for bakenden, smiler hun.

Sørvik mener at menn bærer seg selv på en flott måte når de går med bunad og dermed også blir mer synlige, i positiv forstand.

- Når menn går i bunad viser de at de er stolte over kulturaven sin samtidig som de viser tilhørighet til et sted siden bunaden har stor symbolsk verdi.

Hun har inntrykk av at flere menn går i bunad nå enn tidligere og mener at gutter har blitt tøffere i klesveien. Likevel skulle hun helst sett nasjonaldrakt på flere menn;

- Det er bonderomantisk, staut, mandig og barskt med en mann i bunad. Så jeg skulle gjerne sett flere menn i bunad på 17.mai, det er råkult og jeg elsker det, sier moteeksperten.

Sørvik mener at det bør være forlokkende for menn å investere i bunad når det jo er et faktum at jenter liker menn i bunad.

- Og hvem som helst kan gå i bunad, både unge og eldre. Men er det en kjekk mann som har kledd på seg bunad, har den jo selvsagt en ekstra effekt, smiler hun mens hun understreker;

- Men man må ikke være for glatt på håret når man går i bunad! Den ser nok best ut om man har noen skjeggstubber og en litt rufeste frisyre på toppen.

- Ligner på uniform

Kvinneguiden har spurt damene i gata hva de synes om menn i bunad, her er svarene vi fikk:

Johanne Birkeland:

- Ja, jeg liker menn i bunad. Jeg liker at menn kler seg opp litt, mest fordi man ser det så sjelden. Jeg synes menn er veldig kjekke og barske i bunad. Hvem som helst kan gå i bunad, men jo høyere de er, jo bedre!

Ana Vidakovic:

- Bunad kan se fint ut på noen menn, men helst om man er litt eldre. Noen unge tar seg godt ut i bunad, men personlig synes jeg at bunad er noe som passer best på damer. Skal en mann se bra ut i bunad, bør han være høy og slank.

Maria Nedregård:

- Menn er veldig flotte i bunad! Det er nasjonalromantisk og tradisjonelt, men jeg tror først og fremst at kvinner liker menn i bunad fordi det kan linkes opp mot uniform. Jeg synes at bunad passer til alle menn uavhengig av utseendet. Jeg skulle gjerne sett bunad på flere menn, helst skulle det vært like vanlig for menn å gå i bunad som det er for damer.

Mari Ørbæk:

- Det finnes jo mange ulike bunader, noen ser bedre ut enn andre. Det er helt fint på 17.mai, men ikke ellers. Unge gutter blir litt vel stive i bunad, så det er mer stilig på eldre menn. Men det er en bra norsk tradisjon å gå i bunad.

Eirin Hansson:

- Bunad er tradisjonelt og flott, men jeg synes det ser bedre ut med menn i dress. Det er ikke noe særlig sexy med menn i bunad!

Eilen Våler:

- Bunad er ganske usexy, det ser litt for bondeaktig ut på menn, spesielt på unge gutter. Det er helst litt eldre menn som kler bunad, men jeg synes det hadde vært pinlig hvis pappa gikk i det!

Les også:

Dette er Norges dyreste bunad

Hva med et bunadsslips?

BLANDET SMAK: De yngste er litt mer skeptiske til bunad enn de eldste. Fra venstre: Mari Ørbæk, Eirin Hansson, Eilen Våler, Ana Vidakovic,Maria Nedregård, Johanne Birkeland.

BLANDET SMAK: De yngste er litt mer skeptiske til bunad enn de eldste. Fra venstre: Mari Ørbæk, Eirin Hansson, Eilen Våler, Ana Vidakovic,Maria Nedregård, Johanne Birkeland. Foto: FOTO: Linn M. Rognø

Slik vasker du bunaden

Slik blir du fin i bunad

Ja til bunadkopier

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning