Ebay for begynnere

Har du enda ikke forsøkt deg på verdens største nettauksjon? Vi viser deg hvordan du kan gjøre kupp!

Publisert Oppdatert
Da programmereren Pierre Omidyar i 1995 bestemte seg for å starte sin egen nettauksjon turte han sannsynligvis ikke å drømme om hvilken markedsposisjon eBay skulle få. I dag, 13 år etter, har nettsiden 84 millioner aktive brukere, og det finnes ikke den ting du ikke kan kjøpe.

Men hvordan kommer man i gang? Selve prosessen kan deles inn i tre deler. Du søker deg fram til produktet du vil ha, du sjekker selgerens referanser og rykte, og du betaler. Nesten litt for enkelt, vil mange mene..

9 steg til eBay-handling1. Det første du må gjøre er å skaffe deg en eBay-konto. Her må du opplyse navn og adresse, og du må velge deg et brukernavn og passord. Husk at navnet og adressen må være korrekt, det er denne informasjonen som brukes når selger skal sende deg varene.

2. Det neste steget er å registrere en PayPal-konto. PayPal er en sikker måte å betale på. Tjenesten fungerer som et mellomledd mellom deg og selger, og du trenger derfor ikke å opplyse om kredittkortnummer og utløpsdato direkte til selger.

3. Nå kan du begynne å søke etter eBay-skattene! Her gjelder de samme reglene som for all søking, jo flere ord, jo mer spesifikt blir søket, og jo færre treff får du. Ofte er det helt nødvendig å være ganske spesifik, da du ellers kan få opp millioner av treff. Hvis du søker etter klær eller sko har du mulighet til å innskrenke søket etter for eksempel størrelse, farge og tidsepoke. Husk på at eBay flommer over av falske merkevarer. Finner du en designerveske med en pris som virker for god til å være sann, så er den sannsynligvis nettopp det, selv om selger tilbyr både "original"emballasje og sertifikat på at varen er ekte.

4. Når du har funnet det du har lyst på er det på tide å sjekke selgerens karakterer. Alle som kjøper noe via eBay blir bedt om å gi selgeren karakterer i forhold til varens kvalitet, kommunikasjon mellom selger og kjøper, portokostnader og hvor lang tid det tok før du fikk varen. Se etter selgere som har mange referanser, og som har en vurdering fra kjøperne på nærmere 100%.

5. Undersøk om selgeren sender til Norge, og hvor mye det vil koste å få fraktet varen. Vanlige portokostnader fra USA er rundt 100 kroner for et par sko eller et klesplagg, men noen selgere har urimelig høye kostnader. Ikke by før du vet fraktkostnaden!

6. I noen tilfeller kan du kjøpe varen direkte, og ikke delta i auksjonen. "Kjøp nå"-prisen er litt høyere enn auksjonsprisen, men du slipper å vente til auksjonen er ferdig, og du er sikker på å få vinner"budet".

7. Undersøk om du får pakkesporingsnummer, eller om selgeren dekker tapet om pakken skulle forsvinne på veien.

8. Alt skjer i auksjonens siste kvarter. En auksjon kan pågå en uke, men det er først rett før auksjonsslutt at budene strømmer på. Dersom du ikke har anledning til å følge med når auksjonen nærmer seg slutten kan du legge inn et automatisk bud. Hver gang noen andre byr vil brukeren din automatisk by over - helt opp til maxprisen du har bestemt.

9. Sørg for å få god feedback, og gi feedback selv. Betal så raskt du kan etter auksjonsslutt. På samme måte som du gir karakterer til selger vil selgeren gi karakter til deg. Ikke gi selgeren karakter før du har mottatt og sjekket varen. Mange selgere går langt for å unngå negative tilbakemeldinger, så det lønner seg alltid å kontakte selgeren dersom det er noe feil med varen. Dersom selgeren ikke retter opp feilen kan du legge inn en negativ tilbakemelding.

1a

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning