Bruker du riktig fuktighetskrem?

Få eksperttipsene her!

Publisert Oppdatert
Når vinteren kommer vil to ting skje; vi fyrer mer inne og får tørrere inneklima samtidig som vi blir utsatt for kaldere og tørrere luft utendørs. De fleste kjenner at huden blir tørrere i den kalde årstiden. Diskusjonene rundt hva en god vinterkrem skal inneholde er et sikkert tegn på at kulda snart er her.

Unngå tette porer

Det forteller Kjersti Johansen, Nordisk Fagsjef/Scientific Manager ved Dermanor AS.

- Det viktigste en vinterkrem skal inneholde er nærende, fuktighetsgivende og beskyttende ingredienser. Av nærende ingredienser kan jeg nevne omega 3 og 6, ceramider, fosfolipider og andre fettstoffer som styrker hudbarrieren. Fuktighetsgivende ingredienser vil binde vann i huden og forebygge uttørring, forteller Johansen til Kvinneguiden.

- For å oppnå best mulig beskyttelse bør kremen i tillegg inneholde ingredienser som danner en beskyttende hinne på huden. Her brukes vanligvis ulike typer oljer og voks. Det er viktig at kremene ikke inneholder for mye av disse ingrediensene slik at porene tettes. Det er et pluss dersom kremen i tillegg inneholder antioksidanter som forebygger hudaldring, sier hun.

Mange tror at en kuldekrem ikke kan inneholde vann. Dette gjelder bare for kremer som skal påføres utendørs i sterk kulde;

- Vannet i kremen vil da kunne fryse og skade huden. Men de fleste av oss påfører kremen innendørs og vannet i kremen vil da fordampe lenge før vi får nesa ut i kulden, mener Johansen.

- Ta hudanalyse

For å finne hvilken fuktighetskrem som er riktig for din hud, vil det beste å gå til en hudterapeut som kan analysere huden din. Her får du vite hudtype og hudtilstand, som er to ulike ting. Hudtypen er slik huden din er skapt fra naturens side; normal, fet, kombinasjonshud eller sensitiv hud. Hudtilstanden forteller hvordan huden din har det akkurat nå - dehydrert, overbehandlet, solskadet og så videre. Ut i fra denne informasjonen vil hudterapeuten finne frem til en krem som passer akkurat for deg.

- Uten denne veiledningen vil man måtte prøve seg fram og sikkert kjøpe en del kremer som ikke fungerer, og deretter bytte til man finner "den rette". I lengden blir dette mer kostbart enn å få et kvalifisert råd fra en fagperson, mener fagsjefen.

Når du først finner din fuktighetskrem, er det greit å holde seg til denne i tre-fire år før en ny analyse. Johansen forteller at en vanlig fuktighetskrem skal holde rundt tre måneder.

Rikere nattkrem

Er det spesielle ingredienser en nattkrem bør inneholde om vinteren kontra om sommeren?

- Nattkremer er som regel mer nærende enn dagkremene året rundt. Jeg kjenner ikke til egne nattkremer for vinterhud. Men blir huden tørrere enn vanlig om vinteren, bør man være ekstra nøye med å bruke rikere nattkremer slik at huden får tilført ekstra av den fuktigheten som forsvinner ut av huden i løpet av dagen, tipser Johansen.

Rike nattkremer har gode, nærende baser som planteoljer og plantesmør som fungerer som fuktighetsfaktorer som styrker hudbarrieren.

- Sterke antioksidanter som beskytter huden mot frie radikaler er også ekstra viktig om vinteren, avslutter Johansen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning