Bør du ønske deg diamanter?

Tenk deg nøye om før du ønsker deg diamanter til jul.

Publisert Oppdatert
Enstens diamantringer er julegaven til kvinnen i ditt liv, skriver Tønsbergs Blad.

- Vi har en lekker en her på 2,08 karat til 195.000 kroner, eller du kan få denne rimeligste til 2.850. Enstens diamant er alltid det folk etterspør mest, også nå til jul, sier daglig leder Laila Holth hos O.H. Rasmussen.

Det samme sier gullsmed Magne Rønning i H.G. Rønning.

Les også: Sats på tilbehøret

Les også: Lekre klassikere til smykkeskrinet

Les også: Ring er tingen- Diamanter er julegaven med stor J, særlig enstens diamanter, sier Rønning til Tønsbergs Blad.

- Uren diamanthandel

Men, pass på så ikke gaven du ønsker deg lager kraftig bismak i munnen.

Maren Sæbø spør i sitt blogginnlegg om Wikileaks på Journalisten.no om dette egentlig er OK.

- Er det greit å ønske seg diamanter? Etter at de funklende steinene fikk et blodig rykte på nittitallet en gang var det krigsherrer i Sierra Leone og Angola som profitterte på såkalte bloddiamanter. Senere fikk vi Kimberleyprosessen, som skal sertifisere diamantenes opphav og på den måten hindre salg av konfliktdiamanter.

- Men diamanthandelen er langt fra ren. Det viser blant annet et par Wikileaks-kabler fra amerikanernes ambassade i Harare, Zimbabwe, skriver Sæbø videre.

- Menneskerettighetsgrupper bekrefter at det foregår skuddvekslinger i det diamantrike Marange i Zimbabwe. Over 200 lik med dødelige skuddsår og hundebitt ble sendt til lokale sykehus og likhus, skrives det blant annet i kablene.

Sæbø råder deg å ta en titt på denne siden og vurdere selv om du er trygg på om smykkestenene du skal gi bort eller ønsker deg til jul, ikke har betydd lidelse i Zimbabwe. diamant1-220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning