Beskytt mot pigmentflekker

Det er herlig med sol, men den kan også forverre pigmentflekkene. Slik beskytter du deg best mulig.

Publisert Oppdatert
Sesongen for pigmentflekker er her igjen. For å beskytte de flekkene du allerede har, og for å unngå at du utvikler flere mørkere partier, er det viktig å tenke beskyttelse - hele tiden!

Forebyggende beskyttelse

Du kan utvikle pigmentflekker når som helst, men kvinner som bruker p-piller eller legemidler som inneholder østrogener, er særlig utsatt i solen. Huden i ansiktet bør beskyttes slik at du unngår å få brune flekker i pannen, ved tinningen og over kinnene.

Farmasøyt i Apotek 1, Christine Frigaard, sier at det er en velkjent bivirkning at kraftig sol og legemidler med østrogener kan føre til pigmentflekker i ansiktet, skriver apotek1.no;

- Selv om det står i pakningsvedlegget til legemidlene, registrerer vi at mange kvinner ikke er oppmerksomme på problemstillingen, sier Christine Frigaard til apotek.no.

Videre anbefaler hun solkrem med høy faktor og en solhatt som gir skygge til ansiktet for å forebygge pigmentflekker i ansiktet.

- Det er viktig å bruke nok solkrem - den vanligste feilen som gjøres er at man smører for tynt slik at faktoren blir for lav, sier farmasøyten til Apotek1.

Generelt sett anbefales solfaktor 15-25, men har man tidligere fått pigmentflekker kan det være lurt å velge en enda høyere faktor i ansiktet og unngå direkte sollys på ansiktet.

Når skaden er skjedd

Har du allerede fått brune prikker i ansiktet, vet du hvor vanskelig det kan være å skjule de. Men, du kan bleke de og få de bort. Her har du noen alternativer:
 • Hvis du bruker p-piller med østrogen kan du forsøke å slutte med det - de kan nemlig gjøre at du lettere får pigmentflekker. Det finnes hormonprevensjonsmidler uten østrogen, som kanskje kan være et alternativ.
 • Det finnes flere klinikker i Norge som tilbyr laserbehandling for å fjerne eller bleke mørke pigmentflekker, for eksempel Encore-laser. Denne laseren kan også brukes til å fjerne rynker og å fjerne arr, det er en dyp behandling som påvirker alle hudens lag. I de fleste tilfeller er èn behandling tilstrekkelig og man må regne med en hudhelingstid på 4-5 dager
 • Leger kan også fryse bort pigmentflekker, man får skorpe på området og når den faller av, skal flekken være borte.
 • Hos hudlege kan du få forskjellige kremer med blekende effekt på resept. Du må bruke kremene i over et halvt år før du kan forvente å se effekt.
 • Dersom du har pigmentflekker uten alt for sterk farge på, finnes det mange kremer og serum du kan prøve som du får kjøpt hos hudpleier, parfymerier og andre forhandlere.
 • Noen eksempler er:

  - Anti pigment creme fra Super Glandin som du får kjøpt på helsekostbutikkene.

  - Facial Lotion fra MD Formulations inneholder fruktsyrer som skal bidra til at flekkene gradvis forsvinner. Den fåes kjøpt hos hudpleier.

  - Glødgivende serum mot pigmentflekker fra Yves Rocher som har vunnet Grand Prix Innovasjon - prisen som stemmes frem av forbrukere og lesere av månedsmagasinet Avantages i Frankrike.
soling2-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning