Beskytt deg i påskesolen

Unngå rynker og pigmentforandringer. Her får du de beste rådene for god solbeskyttelse.

Publisert Oppdatert
Solen er den desidert viktigste årsaken til for tidlig aldring, derfor gjelder det å beskytte seg med riktig faktor og ikke minst nok solkrem.

-Smør to ganger

Vi nordmenn elsker solen, og det med god grunn siden vi har så lange vintre. Det viser seg derimot at når solen endelig kommer her til lands, er vi ikke flinke nok til å smøre oss. På påskefjellet bør du være ekstra forsiktig og påpasselig i solen da strålene reflekteres enda sterkere på snøen.

Farmasøyt og forskningssjef hos ACO, Marie Lodèn forteller at dersom du er følsom for solen og det er strålende sol ute, bør du smøre deg med faktor 50 for å unngå å bli brent.

- Smører du to ganger har du beskyttelse hele dagen, under forutsetning at du ikke svetter det bort eller vasker det av deg. Tenk på å smøre hele ansiktet. Har du vært i utlandet eller i solarium, har du gjerne litt beskyttelse fra før av og da holder det med faktor 30. Er du ute bare en liten stund, kan du bruke litt lavere faktor, sier Lodèn til Kvinneguiden.

Forskningssjefen har brukt mange år på å forske på hva solen egentlig gjør med huden og forteller at det viktigste er å bruke en solkrem med beskyttelsesfilter som beskytter mot både UVA-og UVB-stråler. Hun sier også at solkremers holdbarhet normalt sett ikke påvirkes når man åpner de.

- På mange kvalitetsprodukter står det en holdbarhetsdato og det gjelder uansett om forpakningen er åpnet eller ikke, sier Lodèn.

Sol hjelper hud

Det finnes også mange makeupprodukter som inneholder solfaktor, men det er viktig å se etter det nye UVA-symbolet på produktet slik at man vet at det er rikelig med beskyttelse i makeupen.

- For å være på den sikre siden kan man derfor anvende solbeskyttelse før man legger makeup, sier Lodèn.

Er du redd for å reagere på solkremen med urenheter, sier hudforskeren at solen faktisk også kan hjelpe huden om du soler deg med måte.

- Hudproblemene forsvinner gjerne når huden utsettes for tilstrekkelig med sol eller om man anvender en så effektiv solkrem at man ikke blir solbrent. Mange av solkremene er testet, og det finnes data som viser at de ikke er såkalt komedogene. Komedogene kremer vil alltid føre til forverring av kviser, sier Lodèn.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning