Nupper på genser

Slik fikser du problemene selv

Nupper, løse knapper og tråder; dette ordner seg.

GJØR DET SELV: Mange av småproblemene kan du fikse selv.
GJØR DET SELV: Mange av småproblemene kan du fikse selv. Foto: Thinkstock.
Sist oppdatert

Når man har investert i plagg man ønsker skal vare, er det fryktelig frustrerende om knapper plutselig løsner, det samler seg masse nupper, lo, tråder revner og sømmene slites på plagget.

Man kan alltids gå til både en syerske, skredder eller sømekspert for hjelp, men det kan samtidig føles både tidkrevende og kostbart.

Så hva er vel bedre da enn å vite hvordan man fikser slike småproblemer selv?

For eksempel:

- hvordan man enkelt kan fjerne nupper fra genseren

- hvordan man lettest mulig syr i en knapp - og får den til å holde

- hvordan man fanger en tråd som har sneket seg ut av stoffet

- hva man kan gjøre med plagg som loer mye

Vil gjøre buksebena smalere

Disse småtingene kan virke banale og enkle, men det er mange som ikke aner hva de skal gjøre med plagget om det blir slitt.

Dermed går som regel plagget i søpla.

Lise Trommestad ved Lises Systue på Frogner forteller at kunder kommer innom henne med både små og store kleskriser.

- Men ofte går det litt på trender i tiden. For eksempel er det ganske mange som kommer hit nå for å få sydd inn bukser for å få dem smalere i bena. I tillegg får jeg ofte kunder som ønsker opplegg av bukser eller kortere ermer på dressjakker, sier Trommestad til Kvinneguiden.

Og typiske "småproblemer" som den eldre "husmorgenereasjonen" gjerne fnyser av at dagens generasjon ikke er like god på; knappesying.

- Ja, det kommer også kunder innom som trenger hjelp til å sy i en knapp eller flere, sier syersken videre.

Skulle du ønske at du klarte å fikse slike ting selv?

Tipsene får du i listen under, eller ved å klikke deg gjennom bildekarusellen øverst.

Les også:

Dette er geniale skjønnhetstriks

Du stryker garantert feil

Gå inn skoene med våte sokker

Fått nok av nupper?

Det er en grunn til at nupper på plagg er umulig å unngå, men de er ikke umulige å fjerne.

FJERNER NUPPER: Du finner nuppefjernere i mange ulike butikker til en billig penge. Fra venstre; OBH Nordica nuppefjerner 2010, 99 kr, Nuppefjerner Menuett, 29,90 kr, Severin Lofjerner, 99 kr, Nuppefjerner fra Enklere liv, 129 kr.
FJERNER NUPPER: Du finner nuppefjernere i mange ulike butikker til en billig penge. Fra venstre; OBH Nordica nuppefjerner 2010, 99 kr, Nuppefjerner Menuett, 29,90 kr, Severin Lofjerner, 99 kr, Nuppefjerner fra Enklere liv, 129 kr. Foto: Produsentene.

- Det er ikke mulig å unngå å få nupper på plagg i og med at det har noe med hvor statisk man er som menneske og hvor mye elektrisitet man er bærer av, forteller Vibeke Egge, designer og syerske ved Egge søm & design, til Kvinneguiden.

Nupper oppstår ved at kortere fiber løsner fra stoffet og henger seg fast i lengre fiber.

Det oppstår særlig i stoffer som består av fiber med ulik styrke og lengde, for eksempel blandingstoffer.

Både statisk elektrisitet og gjentakende bevegelser, for eksempel gnikking, forsterker problemet.

- For eksempel vil folk som kjører mye bil, ofte få nupper der bilbeltet har vært. Og personer som jobber ved en butikkdisk vil gjerne få nupper på magepartiet, har tekstilekspert Ingun Grimstad Klepp, forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), tidligere uttalt til KK.no.

Noen naturmaterialer, deriblant ull, kan ha nupper til å begynne med, men disse kan forsvinne etterhvert.

Nuppefjerner og god kvalitet

Kirsi Laitala, PhD og forsker ved SIFO, mener at det er lurt å velge plagg som er laget av materialer med tett struktur.

Disse nupper ikke så ofte.

- Velg strikkevarer av ull som har ganske tett struktur og er litt glatte, der det ikke stikker mange fiber ut fra overflaten. Matte og myke produkter vil kunne nuppe lettere, sier Laitala til Kvinneguiden og tipser videre:

- Velg heller ikke ull som er blandet sammen med sterke syntetiske fibre, da de syntetiske fibrene vil holde nuppene tett på plass. Ellers kan man fjerne nupper med nuppefjerner, sier hun.

Dette støtter Egge;

- Når plagget først har blitt nuppete, er redningen her å skaffe seg en nuppefjerner. Det er en type batteridrevet maskin med en spesialkniv inni. Når man skrur på maskinen, går kniven rundt og rundt og klipper og snitter bort nuppen. Du finner mange ulike typer nuppefjernere til en billig penge, tipser Egge.

Les også:

Talkum løser sju vanlige problemer

Slik fjerner du vond lukt fra skoene

Knapper som løsner

Få knappen til å holde skikkelig.

I teorien er det en bagatell, men i praksis er det et skikkelig irritasjonsmoment som kan ødelegge antrekket. Det er heller ikke sikkert at det går så kjapt og greit å fikse alltid, heller.

PLAST BEST: - Enkelte knapper er av dårligere kvalitet enn andre, og vil oftest falle ut. Det er metallknapper - de fungerer som kniver på tråden som fester de til stoffet. Har man først mistet én metallknapp, vil man som regel miste resten senere, sier Egge.
PLAST BEST: - Enkelte knapper er av dårligere kvalitet enn andre, og vil oftest falle ut. Det er metallknapper - de fungerer som kniver på tråden som fester de til stoffet. Har man først mistet én metallknapp, vil man som regel miste resten senere, sier Egge. Foto: Colourbox.

Knapper som løsner fra et plagg er noe de fleste opplever. Men visste du at det først og fremst kommer an på trådtype og knappesort i forhold til hva som vil holde og hva som vil løsne?

Velg skikkelig tråd

- Det er vanskelig og det tar for mange tid å bare sy i én knapp. Jeg får ofte kunder innom som spør om jeg kan sy inn igjen den ene knappen, sier Egge.

Men har det skjedd og man vil forsøke selv, er det noen ting man bør passe på, råder hun:

  • Start med å lage en "hals" av tråden som er trukket gjennom knappen. Det vil si at det er litt tråd mellom knappen og stoffet.
  • Rundt "halsen" skal tråden knyttes slik at den holder skikkelig godt, deretter kan man sy inn og ut av hvert hull i knappen.
  • Man avslutter også med å knyte en løkke rundt "halsen" ved knappen.
  • Man bør velge en tykk tråd, den av best kvalitet er en denimtråd som man kan spør etter på systuer.
  • Så bør man fokusere på å treffe på samme plass i stoffet når man syr ut og inn i knappen.

- Enkelte knapper er av dårligere kvalitet enn andre, og vil oftest falle ut. Det er metallknapper - de fungerer som kniver på tråden som fester de til stoffet. Har man først mistet én metallknapp, vil man som regel miste resten senere. Det letteste er å få en syerske til å bytte ut alle knappene med plastknapper slik at man unngår at dette skjer, tipser Egge videre.

Bruk fyrstikk

Trommestad forteller at trikset er å legge en fyrstikk eller en tykk nål under knappen man skal sy i slik at stikken ligger mellom knapp og stoff.

- Da får man et lite mellomrom, og når det er ferdig sydd, tar man bort fyrstikken og surrer tråden rundt "stammen" som henger løst. Slik varer knappen lenger. Fabrikker syr knappene med maskin opp og ned, og da vil ikke knappene holde så lenge, sier Trommestad.

Altså:

Tre tråden i nålen. Legg tråden dobbelt og lag knute på enden av tråden.

Legg stikke/nål mellom knapp og stoff.

Stikk nålen med tråden på fra baksiden av stoffet og ut dit hvor knappen skal være. Stikk nålen gjennom det ene hullet på knappen, og legg knappen ned der hvor den skal festes. Stikk nålen inn i det andre hullet på knappen sånn at den igjen kommer på baksiden av stoffet. Opp igjen inn i et av hullene på knappen, ned igjen i det andre hullet, opp igjen, ned igjen - gjør dette til knappen er skikkelig festet.

Når du har sydd 7-8 sting, eller færre sting om du bruker tykk, sterk tråd, fjerner du fyrstikk eller nål, holder i knappen og surrer tråden tre-fire ganger rundt stingene mellom knapp og stoff, stikker nålen gjennom til vrangen og fester pent med knapphullssting i stingene fra knappesyingen.

Hvis det er en stor knapp til et grovst stoff kan det være lurt å ikke sy så stramt.

Hvis det er en knapp med fire hull må du selvfølgelig sy i alle fire hullene.

Syns du det var vanskelig? Sjekk ut denne videoen:

</p> <p> <strong>Tips:</strong> </p> <p>Et gammelt kjerringråd er å bruke tanntråd til å sy i knappen med. Tanntråden skal være ekstra solid og vanskelig å ryke.</p> <p>Det finnes sort tanntråd om det ikke passer med hvit tråd.</p> <p> <strong>Les også:</strong> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/mote/kamille/moteogskjonnhet/article928216.ece">Strikk høstens fineste genser</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/mote/kamille/moteogskjonnhet/article918881.ece">Aldri mer kleskrise med disse tipsene</a> </p> </div>

Løs tråd

Den nydelige strikkegenseren har plutselig fått seg en løkke på forsiden. Slik fikser du det.

Hvis din favorittgenser har fått et stort hull på forsiden, bør du nok ta den med til en profesjonell (for eksempel svigermor) for å få den fikset, men om det er slik at to-tre løkker på midten, fremme på genseren stikker ut, eller noen frynsete tråder slenger på ryggen, så trenger du nødvendigvis ikke hjelp.

Stoppenål

Problemet skal være ganske greit å ordne opp i selv.

LØSE TRÅDER: - Ta en stoppenål med et stort øye. Ta tak i tråden på forsiden av plagget, der etter trekker du tråden tilbake igjen på baksiden av plagget. Her fester du den løse tråden med en knute, tipser Trommestad.
LØSE TRÅDER: - Ta en stoppenål med et stort øye. Ta tak i tråden på forsiden av plagget, der etter trekker du tråden tilbake igjen på baksiden av plagget. Her fester du den løse tråden med en knute, tipser Trommestad. Foto: Colourbox.

- Ta en stoppenål med et stort øye. Ta tak i tråden på forsiden av plagget, der etter trekker du tråden tilbake igjen på baksiden av plagget. Her fester du den løse tråden med en knute, tipser Trommestad.

Tips

Om du ikke har en nål eller heklenål tilgjengelig, kan du bruke en lang, tynn brevåpner eller hetten på en penn til å trekke den løse tråden gjennom genseren. Bare vær forsiktig med å dra i flere tråder eller lage nytt hull i genseren.

Les også:

Jeansen som løfter rumpa

Hudlege: - Det er helt unødvendige ingredienser

Irriterende lodotter

Vi har alle en genser som legger fra seg spor over alt.

Det lodne, deilige skjerfet er herlig å bruke på kalde høstmorgener.

Baksiden er at det loer noe fryktelig og setter spor av seg på annet tøy.

Men du kan gjøre noe med dette.

Ulik stoffsammensetning

LOETE: Fordi ull finnes i ulike kvaliteter, vil de fibertypene som er litt kortere eller tynnere loe lettere enn de som er lengre og tykkere, forklarer Laitala.
LOETE: Fordi ull finnes i ulike kvaliteter, vil de fibertypene som er litt kortere eller tynnere loe lettere enn de som er lengre og tykkere, forklarer Laitala. Foto: Nelly.

I følge Laitala, kan plagg med fiberblandinger loe lettere enn rene ullplagg:

- Dette gjelder spesielt blandinger med ull og syntetiske fiber som for eksempel angora og polyester. Også plagg med løs struktur loer lettere enn plagg med tettere struktur, på samme måte som de nupper lettere - for eksempel myk, løststrikket materiale sammenlignet med tettvevet stoff, sier hun.

Laitala forklarer at fordi ull finnes i ulike kvaliteter, vil de fibertypene som er litt kortere eller tynnere, loe lettere enn de som er lengre og tykkere.

- For eksempel merino sammenlignet med norsk ull. Men de tynnere fibrene klør mindre dersom brukeren er ømfintlig, sier hun videre.

Rengjøring

For å forebygge lo er det viktig å behandle ull skånsomt, særlig under vask. Det er viktig å lese vaskeinstruksjonene nøye. Ull kan loe, og i verste fall krympe, hvis den får hard behandling.

Ull må vaskes separat på ullprogram, med lav eller ingen sentrifugering.

Vask ullplagg på vrangen. Dette vil hjelpe til med å beskytte overflaten mot slitasje.

Det kan også være greit å merke seg at ull har antibakterielle egenskaper. Dette vil redusere behovet for hyppig vask, slik at du med fordel bare kan lufte plagget etter bruk.

SIFO har angitt en hel rapport på vedlikehold av ull .Her er noen utdrag fra den:

  • Vær oppmerksom på at det er store forskjeller på om produktet er etterbehandlet for vask i maskin og med hensyn til hvor mye det vil krympe i vask.
  • Bruk spesialvaskemiddel for ull.
  • Øk levetiden og reduser behovet for vask ved å henge eller legge plaggene pent og luftig bort når de ikke er i bruk.
  • Luft klærne i frisk og gjerne fuktig luft når det er mulig.
  • Fjern flekker og søl med lunkent vann etter bruk (for eksempel ved å la vann renne gjennom området som er skittent).
  • Ikke vask ullklær unødvendig, prøv først lufting og flekkfjerning.

TIps:

Malin Skaar ved Lilleborg forbrukerservice kommer med et annet kjerringråd:

- Vi har ikke gjort noen omfattende tester på dette, men man skal kunne få bukt med lo ved å legge plagget i fryseren noen timer. Det kan være verdt et forsøk, sier Skaar til Kvinneguiden.

Dette er et triks Klikk.no tidligere har testet. Her får du vite resultatet av testen.

Les også:

Dette skjer hver gang du åpner kremkrukken

Legg skjorta i kjøleskapet

Treg glidelås

Stopper den helt opp?

Glidelås i plagg kan være skikkelig kult, særlig om man ønsker en annerledes vri på et hjemmestrikket plagg.

Men som regel sitter glidelåsen i plagget av praktiske grunner.

Da kan man irritere seg gal av at den henger seg opp eller er kjempevanskelig å dra både opp og ned.

Metall og stearin

Syerske Egge kjenner til problemet, men mener at det ikke finnes noe "mirakelmiddel" mot dette problemet.

Her kan man teste ut ulike kjerringråd, tenker hun:

STEARIN PÅ GLIDELÅS: - Er glidelåsen vanskelig å få opp og ned, er et gammelt kjerringråd å bruke et stearinlys på låsen og gni det mot glidelåsen slik at den løsner litt, sier Egge.
STEARIN PÅ GLIDELÅS: - Er glidelåsen vanskelig å få opp og ned, er et gammelt kjerringråd å bruke et stearinlys på låsen og gni det mot glidelåsen slik at den løsner litt, sier Egge. Foto: Linn M. Rognø.

- Er den vanskelig å få opp og ned, er et gammelt kjerringråd å bruke et stearinlys på låsen og gni det mot glidelåsen slik at den løsner litt, sier Egge.

Setter låsen seg fast i stoffet, er det ikke så mye annet man kan prøve enn å forsøke å lirke den forsiktig ut, mener hun.

Men vil du unngå glidelåsproblemer i neste genser du kjøper eller strikker selv?

- Metallglidelås er ofte av best kvalitet, tipser Egge.

Les også:

Derfor bør du la håret være grått

Hun gjør alt feil

- Puppene ruller ut, og det gnager under armene

Denne saken ble første gang publisert 24/10 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også