- Vi anbefaler ikke akrylnegler, understreker hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken i Oslo.

Videre forklarer han at problemet med å file ned neglene og erstatte dem med akryl innebærer flere uheldige omstendigheter.

- For det første kan du påføre neglsengen og neglroten samt huden i området mekaniske traumer under selve påføringsprosedyren.

- Dernest benyttes limstoffer som inneholder allergifremkallende og/ eller lokalirriterende stoffer som kan gi til dels kraftige eksemreaksjoner og som umuliggjør fortsettelsen med akrylnegler.

Neglstøping kan gi kronisk skade

Bruk av falske negler som er lengre enn normalt kan ifølge hudlege Langeland også medføre mekanisk traume som gir en kronisk skade på neglsengen, slik at neglene løsner fra underlaget og du får luft imellom.

- Hele prosessen gjør også neglsengen mottakelig for kroniske infeksjoner med bakterien pseudomonas og soppen candida, som begge kan være vanskelige å bli kvitt, og som fører til ytterligere skader.

- Totalt sett kan det i enkelttilfeller bli en vedvarende skade på neglene med kronisk irritasjonstiland og deformerte negler.

Langeland, som selv har hatt pasienter som har fått skadede negler som et resultat av akrylstøping/fjerning, påpeker at dette ikke er hyppig, og forekommer gjerne der du ikke har tatt faresignalene på alvor og bare fortsatt.

- Men for dem som rammes kan det bli et stort problem.

PENT, MEN: Bruk av akrylnegler kan gi kroniske infeksjoner og deformerte negler. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

Bedre med gelenegler?

Neglmakeriet sin facebookside står det forklart at gele og akryl består av stort sett de samme hovedingrediensene, men hvis du søler mye med akrylvæsken slik at den kommer i kontakt med huden, kan dette over tid øke risikoen for hudallergier rundt neglebåndet.

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!