Den praktiske tunikaen

Tunikaen holder stand. Det har den gjort i flere tusen år.

Sist oppdatert
Saken er skrevet av Siri Marte Kværnes, NTB Tema

Det er ikke langt mellom hver tunikakledd kvinne en sommerdag i 2010. Det var det heller ikke i 2009, og helt klart ikke i 2008 eller 2007. Men tunikaen er ikke forbeholdt 2000-tallets motebilde. Selv om vi har blitt vant til å se den i glansa magasiner, butikkvinduer og som topp eller kjole på kvinner i alle aldre, er linken til romersk tid eller norsk vikingtid tettere enn man kanskje skulle tro.

- Dagens moderne tunika er basert på et svært enkelt snitt, som har vært i bruk i flere tusen år, forteller arkeolog Marianne Vedeler ved Kulturhistorisk museum i Oslo.

De gamle romerne brukte tunikaen under togaen, eller alene, og var inspirert av de enda eldre grekerne.

Rosa

Hun er ikke et barn av Romerriket, Thelma Wang Holmen (7) fra Trondheim, men med en knall rosa tunika lyser hun opp der hun flagrer i vinden på Aker Brygge.

- Vi har nok minst ti tunikaer hver. Det er så luftig og godt å gå i, sier mamma Bodil Wang Holmen (37), som også har trukket på seg en kort versjon av plagget over en skinnende kapribukse.

- Den fineste jeg har er blå. Det er den jeg bruker når jeg skal pynte meg, sier Thelma.

Les også: Praktisk mote

Les også: Flatterende sommerskjørt

Les også: Pakk en moteriktig sommerkoffert



Luftige plagg er en god idé når sola steker det den kan på en norsk sommerdag. Men for Thelma og Bodil er hvilken som helst dag en tunikadag.

- Den er så anvendelig. En tunika passer både på stranda og når du skal være fin. Den går longs, kapribukse, tights eller dongeri, sier Bodil.

Med riktig tilbehør kan plagget tilpasses mange stiler. Vil du ha en 70-tallsinspirert look, er det bare å kombiner sommerens sandaler med en tunika og et par store solbriller, forslår motemagasinet Costume.

Gammel

- I Norge ble det eldste bevarte eksemplaret av en kjortel som ligner dagens tunikaer, funnet i en grøft i Guddal i Sogn og Fjordane på 1970-tallet, forteller arkeolog Vedeler.

- Kjortelen, som har lange armer og rekker til over knærne, viste seg å være over 1000 år gammel. På den tida var korte kjortler bare brukt av menn, og den mannlige eieren antas å ha hatt relativt lav sosial status, forteller Vedeler. Plagget var både lappet og slitt.

Selv om den moderne tunikaen er mer avansert enn de tidligste utgavene, er det enkle snittet gjenkjennelig.

- Snittet er basert på et enkelt hovedstykke av stoff som danner både front og rygg, uten skuldersømmer. En åpning for hodet er skåret ved midten av stoffstykket, og plagget kan dermed tas av og på ved å trekkes over hodet, sier Vedeler.

Både i Norge og ellers var det menn som kunne vise fram beina og gikk med korte tunikaer. Kvinnenes kjortler dekket helst både knær og legger.

Mange varianter

Men tunikaen har altså gjennomgått en del forandringer. Den har kommet med armer, uten armer, kjolelignede, knekort og lårkort. Ikke rart en endelig definisjon av plagget virker vanskelig å oppdrive.

- Det er en slags storskjorte, men den finnes i mange former og varianter og har uendelige bruksområder. Den kan styles til å passe både hverdag og fest, sier sjefredaktør i magasinet Elle, Signy Fardal.

Som moteplagg ble den for alvor tatt inn i varmen på 60-70-tallet, mener Fardal, og ser for seg supermodellen Twiggy med rosa lepper, store øyne, høyt hår og en tunika, gjerne a-formet.

Fardal peker på flere grunner til at tunikaen også de siste åra har vært høyt oppe i motebildet.

- Den er anvendelig, men den er også snill mot kroppen og behagelig å bruke. Den strammer ingen steder, sier Fardal.

Redaktøren tror plagget nå er i ferd med å runde av sin storhetstid for denne gang. Men det bekymrer ikke tunikabrukerne Bodil og Thelma Wang Holmen.

- Jeg tror det kommer til å henge med en eller annen variant av tunikaen framover likevel, sier Bodil.

Historiske fakta

  • En tunika er et klesplagg som dekker området fra skuldrene ned til en plass mellom hoftene og anklene.
  • Navnet kommer fra det latinske tunica, som ble brukt av menn og kvinner i Romerriket. Tunikaens lenge, vidde, antall striper og dekor indikerte bærerens sosiale status.
  • De gamle romernes tunikaer var inspirert av tidligere greske klesdrakter.
  • På 200-tallet ble det vanligere med armer på tunikaen, som opprinnelig hadde bestått av et enkelt tøystykke.
  • På 200-tallet ble også vanligere å bruke tunika sammen med bukse. Spesielt i kalde områder i Nord-Europa, der tunikalignende klær allerede var i bruk.
  • I middelalderen var tunikaen i bruk i hele Europa, ofte med broderier eller pyntebånd ved håndleddene og i halsen.
  • På 1830-tallet ble det moderne å kle opp gutter med tunika og belte i livet over et par bukser.
  • På 1850-tallet skiftet britiske soldater ut korte jakker med lengre jakker for å tilpasse seg vinterkrig. De nye jakkene ble kalt tunikaer.
  • I vesten blir fotside tunikaer ofte brukt av de geistlige.


  • Kilde: Wikipedia
1-762--

Denne saken ble første gang publisert 27/07 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også