Sotede øyne

Sotede øyne er en klassiker, og ser best ut til fest. Mange har problemer med å få øyensminken til å se pen ut, og man ser fort mer goth enn glam ut. Hvis dine tidligere forsøk på å sminke øynene elegant sotet har gått dårlig kan du forsøke med en dusere farge, man må nødvendigvis ikke bruke grå og sorte skygger. Make-up artisten Lee Pycroft som står bak sminken til blant annet Sienna Miller bruker sjeldent sorte skygger.

-Kjendiser har ikke lyst til å se ut som de har brukt evigheter i sminkestolen, så vi bruker dusere nyanser som kakao og kaffe istedenfor den tradisjonelle koksgrå. I tillegg bruker vi skygger med perlemor, i motsetning til matte skygger som ofte er mer markerte.

Hvis du bare følger en enkel oppskrift så får du til sotede øyne du også, selv uten en make-up artist ved din side.


 • Lag en linje langs vipperoten oppe med en brun kajal. Bruk en applikator med svamp til å duse ut linjen, så den ikke blir så hard. Prøv å fordele fargen ned mellom øyevippene, det får de til å se fyldigere ut.

 • Bruk en større børste til å fordele en mellombrun farge fra øyevippene til globallinjen. Legg fargen på litt etter litt, helt til du har bygget opp en naturlig men tydelig farge.

 • Mot ytterkanten av øyet markerer du nå med en mørkere skygge, også denne i bruntoner. Den mørke fargen skal være i samme nyanse som den lyse, slik at du ikke får noen tydelige skiller. Avslutt med to lag mascara, og du er klar for en helkveld! • Kleopatraøyne

  Hvis du heller vil lage et markert uttrykk uten for mye skygge kan en eyeliner gjøre jobben. Markerte linjer over og under øynene åpner og drar oppmerksomhet til øynene uten at de ser for sminket ut. Det trenger ikke å være vanskelig å legge en jevn linje, selv om det krever litt trening. Også her kan det lønne seg å gå bort fra den helt sorte fargen, en brun eller mørkegrønn nyanse kan ofte være enklere å legge, og penere å se på.


 • Bruk en flytende eller fast eyeliner til å legge en strek fra innerst til ytterst. Begynn med en tynn linje om du gradvis gjør litt bredere ut mot utkanten av øyet. For å unngå at du skjelver på hånden kan det hjelpe å plassere albuen på et bord. Hold hodet rett, men se nedover, mot et speil. Da får du frem øyelokket uten å måtte myse.

 • Bruk en myk spiss kajal til å markere under øyet, begynn litt lenger mot øyekroken enn midt på, og marker ut mot tinningen. Også her legger du smalest strek innerst, og gjør den bredere mot utkanten av øyet. Prøv å komme så nær vippene som mulig, slik at du får markert litt mellom vippene også.

 • Bruk en bomullspinne for å avrunde eventuelle harde kanter, og påfør to lag med mascara. • Da er du klar til å erobre verden!

  Kilde: InStyle

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!