Jeans, jeans, jeans!

Hvem har vel ikke minst et par jeans I skapet? Det er få plagg, om noen, som har like stort bruksområde som et par jeans. Dress opp eller ned, og du har alt fra sofaantrekk til ut-på-byen look.

Sist oppdatert
Denimens histore begynner på 1700 tallet, da slavene på bomullsmarkedene bidro til at bomull ble lettere tilgjengelig. Arbeidere begynte å bruke denimklær fordi materialet var det mest slitesterke på markedet.

På 1800 tallet ble denim ettertraktet blandt gullgraverne i California, også her fordi materialet tålte mye. I 1853 startet Leob Strauss opp firmaet som senere skulle bli kalt Levi Strauss, og vi vet jo alle hva slags suksess det ble.

På 1930 tallet begynte cowboyene i amerikanske filmer å bruke jeans, og for første gang ble plagget populært for noe annet enn slitestyrken, nå var det plutselig hipt!

Jeansens utvikling hadde en dødperiode under andre verdenskrig, men amerikanske soldater brukte jeans når de hadde perm, og slik fikk resten av verden også kjennskap til oppfinnelsen. Etter krigen begynte Levi Strauss sine rivaler å utvikle seg, og Wrangler og Lee kom på markedet.

I 1950 årene ble James Dean kjent, og man trenger vel I grunnen ikke å si mer. Jeans ble ungdommens måte å gjøre opprør på i klesveien, og flere skoler i USA forbød elever å bruke jeans i skoletiden.

60 og 70tallet førte jeansen popularitet videre, og i stil med datidens øvrige mote kom det nå bukser med broderier, glassperler og psykedeliske mønstre.

I 1980 årene ble jeans high fashion når designere lagde egne versjoner med egne merker. Jeanssalget nådde nye høyder, og utviklingen bare fortsatte inn på 90tallet.

Selv om jeansen aldri går helt av moten går populariteten helt klart i bølgedaler. Nå er vi inne i en periode der jeans er veldig trendy, og man finner bukser i absolutt alle vasker, fasonger og prisklasser. For tiden er det absolutt mest trendy å ha bukser med broderier, perler eller paljetter. Særlig broderier på baklommmene er hot, det samme med hvit eller gråsvart vask.

Men hva da, hvis du ikke finner buksa med stor B? For er det noe som er like sikkert som at en jeans kan se bra ut, så er det at det kan se tilsvarende dårlig ut om den ikke sitter godt. Vanlige problemer er at rompa er for stor, så buksas liv er altfor vidt.. Eller kanskje du har lange ben og ender opp med piratbukser uansett hva du prøver? Et godt tips er å spørre om hjelp i butikkene som har et godt utvalg i jeans. Noen generelle tips skal du allikevel få med deg:

-Har du stor rumpe, velg et par jeans som har baklommer langt nede. Jeansmerket Notify har designet bukser med tanke på at vi har forskjellig bakdel, og buksene vil snart komme i rompestørrelse a, b eller c. Notify har også ekstra lange bukser om du har lange ben.

-Har du brede hofter, sats på lavtsittende jeans som ikke er trang nederst og med store baklommer.

-Kunne du ønske du var litt høyere, velg jeans i en fargetone og med bootcut, og bruk gjerne høye hæler til.

Hvis disse tipsene ikke skulle hjelpe finnes det en siste løsning, men den er til gjengjeld ganske så genial. www.bodymetrics.com scanner kroppen din, og lager den perfekte jeans akkurat til deg! Du får velge vask og passform, resten bestemmes av fasongen din. Dessverre finnes ikke tilbudet i Norge enda, men skal du til London, stikk innom Selfridges i Oxford Street. Det vet jeg i alle fall at jeg skal neste gang jeg tar turen over..

---------------------

Kommenter artikkelen HER .

Denne saken ble første gang publisert 14/07 2005, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også