Vin til julematen

Slik velger du riktig vin til julematen!

Publisert Oppdatert
Den svenske vineksperten Niclas Tuomela mener vin er undervurdert som følge til norsk julemat.

- Med litt forhåndskunnskaper kan vin virkelig fremheve smaken, sier Niclas Tuomela hos vinimportøren Foster's i en pressemelding.

For en bedre middag

- En bedre middag følges alltid av et godt glass vin. Det er ingen grunn til at vi ikke skal gjøre det samme med julematen. Øl og akevitt blir for tøff kost for mange og fremhever ikke alltid smaksopplevelsen på samme måte som vin, sier Tuomela.

Tradisjonell norsk julemat inneholder både sødme og salt. Den rette vinen fremhever det beste i julematen. Noen kaller det vitenskap, Niclas Tuomela kaller det god smak.

- Sødme forsterker smaken av syre i vin, mens salt demper følelsen av syre. Dette er den vitenskapelige delen som vi alltid må huske på når vi skal vin til maten. Mye fett i mat betyr at vi bør velge vin med et preg av syre for å få til den rette kombinasjonen. Jeg kan gjerne snakke om vin og vitenskap, men for folk flest er det smaksopplevelsen som teller, sier Tuomela.

- Vin og julemat bør ikke være noen komplisert øvelse, men er man over middels interessert kan man forske seg frem til et utall spennende kombinasjoner. De norske julerettene har kvaliteter og egenskaper som gir vinen svært gode påvirkningsmuligheter. I positiv retning, sier Tuomela.

Her er hans tips:
  • Pinnekjøtt: Vinen må ha nok smak, så den ikke forsvinner mot den salte maten. Den må også være frisk, siden friskheten i vinen dempes av fettet og saltet i kjøttet.
  • Ribbe: Rødvin med mye smak, fylde og friskhet.
  • Lutefisk: Prøv hvit- eller musserende vin. Vinen bør ha lang ettersmak slik at maten ikke overkjører vinen.
  • Juletorsk: Velg en rødvin uten for mye eikepreg.


Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning