Den herlige kaffen

Vi drikker kaffe som aldri før, og er ikke redd for å prøve noe nytt. Få tipsene her!

Publisert Oppdatert
Kaffe - den mørke varme drikken, like perfekt til frokosten og lunsjen som til en kosestund i sofakroken eller på kafé med venninnene.

Les også: Herlig mørketid

Les også: Inviter venninnene dine på dette!

Les også: Berømte drinker


Men hvordan oppdaget man egentlig at kaffebønner kunne bli opphav til en slik deilig drikk nytt verden over?

Den eldste historien man kjenner til er en 1500 år gammel historie fra Etiopia. Den handler om gjeteren Kaldi, som oppdaget at geitene hans oppførte seg merkelig etter at de hadde spist en plante med røde bær. De fikk nemlig ikke sove om kvelden. Dette fortalte gjeteren videre til en munk, som snart fattet interesse for fenomenet og helte varmt vann over bærene. Munkene hadde hatt problemer med å holde seg våkne under bønnestundene, men med den nye drikken greide de å holde seg våkne. Om denne historien er sann, sies det ikke noe om.

Det er i alle fall ikke noen tvil om at kaffe er kommet for å bli, og de ulike kaffedrikkene som drikkes verden over er mer populære enn noensinne.

Konseptdrikker

For administrerende leder Preben Oosterhof i Dromedar Kaffebar AS har kaffe blitt et levebrød.

- Mangfoldet og kundenes smakspreferanser har utviklet seg enormt de siste tre til fire årene, forteller Oosterhof.

Han forteller også at de kreative kaffedrikkene er svært populære hos det kaffedrikkende folk.

- Vi selger for eksempel utrolig bra av en drikke som heter søt chili, en chilibasert espressodrikk, opplyser Oosterhof.

Oosterhof forteller at salget av svart kaffe har vært stabilt høyt hele tiden, men at flere og flere ser ut til å bli klar over, og ikke minst nysgjerrig på, at kaffen kommer fra unike farmer, er handlet rettferdig og har en vesentlig høyere kvalitet enn industrikaffe.

Oosterhof deler gjerne noen tips til hvordan man kan "piffe" opp kaffen litt selv hjemme, for å gjøre den ekstra spennende.

Det viktigste man gjør for å piffe opp kaffen til hjemmebruk er:

 • Ta et valg i forhold til kvalitet. Ønsker man å tilberede god kaffe hjemme, bør man også legge litt ekstra kroner i å kjøpe en spesialkaffe hos sin lokale kaffebar eller kaffebutikk. Få kaffen ferskkvernet og bruk riktige måleenheter. 60 gr. pr. liter fersk vann.
 • Ha rent tilberedningsutstyr.
 • En espressomaskin handlet hos de store el-kjedene gir ikke nødvendigvis et godt resultat. Gå heller for en god presskanne, en god espressokanne, en god melkekanne eller en aeropress. I de fleste tilfeller blir kaffen du lager på dette utstyret minst like bra, ofte bedre.
 • Har du en espressokanne og en melkepisker kan du lage hva som helst. En god drikke på denne årstiden er en drikke bestående av espresso, tykk og varm god melk, honning og kanel.
 • Nok til to kaffekrus:

  Tilbered 2 espressoshots, varm opp cirka 3 dl melk og 1 ts kanel i melkekannen og pisk opp til tykt skum. Husk; melken skal ikke koke. Plasser to røreskjeer med honning i krusene, hell over espresso, og til slutt har du melken over.
  Rør ut honningen og sukre etter egen smak.

  Kilder: Dromedar Kaffebar AS, Wikipedia.org
kaffe_hoyde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning