beste i verden; norske bær og norsk frukt. Her får du basisoppskriftene og gode ideer.

Jordbærpai


6 porsjoner

Paideig
  • 150 g smør
  • 200 g hvetemel
  • 3 ts sukker
  • Fyll
  • 1 kurv jordbær
  • 1 ½ dl sukker
  • Slik gjør du:

    1) Bland sammen smør, mel og sukker. Jobb raskt så smøret ikke smelter.

    2) Legg til side 1/6 av deigen.

    3) Kjevl ut resten og kle terteform.

    4) Stek formen på 180 oC i 10-12 minutter, til paien er halvstekt.

    5) Rens jordbærene og fordel dem utover den halvstekte bunnen. Strø over sukker.

    6) Kjevl ut striper og legg resten av deigen i et gitter på toppen. Stekes i 10 minutter til, eller til gitteret er lysebrunt.

    Denne paien kan også lages av frosne bær eller syltetøy. Også av andre bær enn jordbær. Serveres kald eller varm. Med vaniljeis eller -saus ved siden av.

Jordbærterte med marengs


6 porsjoner

Mørdeig
  • 50 g sukker
  • 100 g hvetemel
  • 100 g smør
  • ½ egg
  • Slik gjør du:

    1) Bland sukker og mel.

    2) Smuldre smøret i blandingen.

    3) Tilsett egget og bland sammen.

    4) Legg deigen i en smurt terteform der bunnen kan tas ut. Stek bunnen på 180 oC til den er gyllenbrun.

    Fyll
  • 1 kurv jordbær
  • 1 dl sukker
  • Slik gjør du:

    Rens og grovkutt jordbærene og bland dem med sukkeret. Fordel bærene utover kakebunnen.

    Marengs
  • 2 eggehviter
  • 6 ss sukker
  • Slik gjør du:

    1) Bland eggehvitene med sukkeret og pisk stivt.

    2) Ha marengsblandingen i en sprøytepose og fordel det utover paien.

    3) Stekes på 120 oC til marengsmassen blir gyllen. Kaken kan serveres med vaniljesaus.

Jordbærterte


8 porsjoner

Terte
  • 250 g mel
  • 100 g sukker
  • 200 g smør
  • 1 eggeplomme
  • Vaniljekrem
  • 5 dl melk
  • 4 eggeplomme
  • 125 g sukker
  • 125 g sukker
  • 70 g mel
  • 1 vaniljestang
  • ½ kurv jordbær
  • Slik gjør du:

    1) Bland mel og sukker og smuldre inn smøret.

    2) Tilsett eggeplommen og bland godt.

    3) Sett deigen kjøling et par timer.

    4) Smør en tertebunn og strø på mel.

    5) Kjevl ut deigen og kle retsen av formen med deig.

    6) Stikk hull i bunnen med en gaffel slik at den ikke hever seg under steking.

    7) Stekes på 140 oC i 20-30 minutter til den er gyllen. Avkjøl.

    8) Kutt vaniljestangen i to og skrap ut frøene.

    9) Gi stangen og frøene et oppkok i melken. Rør om og trekk kasserollen til side.

    10) Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis og rør inn melet forsiktig inn.

    11) Tilsett melkeblandingen litt etter litt under stadig omrøring. Hell tilslutt tilbake i kasserollen og gi det et oppkok under stadig omrøring.

    12) La det koke i 2-3 minutter til massen tykner. Fjern vaniljestangen.

    13) Avkjøl vaniljekremen før du heller den over den avkjølte tertebunnen. Topp det hele med jordbær.

Bærpai med rømmefyll


400 g bær

Dette er en superenkel oppskrift som du slår sammen uten stress enten du er hjemme eller på hytta. En garantert suksess! Den egner seg med alle bær; blåbær, tyttebær, bjørnebær, multer, rips, solbær - hver for seg, eller sammen i lett blanding. Har du ikke plukket selv kan du kjøpe en pose fra frysedisken. De behøver ikke være tint når du har dem i.

Deig
  • 150 g smør
  • 1 ½ dl sukker
  • 1 egg
  • 3 dl mel
  • ½ ts bakepulver
  • 400 g bær
  • Slik gjør du:

    1) Bland alt i en kjøkkenmaskin og kjør til en klump.

    2) Denne behøver ikke hvile, så trykk den ut i en paiform med en gang. Deigen er ganske "klissete".

    3) Bærene kan godt være frosne når du heller dem oppi paiskallet som ikke skal stekes på forhånd.

    Fyll
  • 1 beger lettrømme (3 dl)
  • 1 egg
  • ½ dl sukker eller melis
  • 2 ts ekte vaniljepulver eller frø fra stang
  • Slik gjør du:

    1) Kjør dette i hurtigmikseren (du behøver ikke vaske denne etter deigen du har laget) og hell over bærene i formen.

    2) Stekes på 200 grader i cirka 30 minutter.
  • Oppskriftene er hentet fra Matinorden.no!
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!