De beste grilltipsene

Sørg for å bli grillsesongens vinner!

Sist oppdatert
Tørre og svartsvidde kjøttstykker, grillspyd med rå kylling og smakløse burgere.. Grillsesongen er over oss for fullt, og kanskje har du allerede prøvd å briljere med dine kokkekunnskaper over rista med varierende hell?

Her er noen grunnleggende grilltips, som vender slaget om det saftige kjøttet fra fiasko til storslagen smakelig seier:

Tenk før du kjøper kjøttet! Regel nummer én er nemlig at kjøttet må være av god kvalitet. Kjøper du store stykker du deler opp selv er det viktig å skjære mot kjøttfibrene.

Høy varme på grillen er viktig for å få den berømte knasende sprø stekeskorpa. Ellers blir kjøttet mer kokt enn stekt.

En vanlig tabbe mange gjør er at de legger kjøttet på før grillen er skikkelig varm. Selv gassgrillen trenger tid til å bli varm nok før man setter i gang grillingen. Vil du grille større stykker, for eksempel helt lammelår eller hel kylling, bør du ha både lokk og steketermometer. Legg gjerne folie eller folierist under kjøttet for å unngå oppflamming. Sprøtt er godt, men å knase på kjøttstykker i kull er verken sunt eller godt¿

Du trenger ikke mye utstyr for å lage god grillmat, men du kan kanskje gjøre god nytte av er par grillvotter og grillspyd, samt steketermometer til store kjøttstykker. Grillklype til å snu kjøttet med er et krav!

Huskeliste:
  • Fettmarmorert kjøtt er saftigere enn helt magert kjøtt.
  • Kjøttet bør har romtemperatur når du legger det på grillen.
  • Griller du med kull, må tennvæsken få tid til å trekke skikkelig inn. La grillen bli ordentlig varm, begynn å grille når kullene er dekket av et grått askelag.
  • Pensle grillristen med olje.
  • Salte og pepre kjøttet før du legger det på grillen.
  • Grill med sterk varme og snu kjøttet ofte, store kjøttstykker trenger ikke så sterk varme.
  • Bruk grillklype og ikke gaffel, ikke stikk eller press på kjøttet. Da renner saften og den gode smaken ut.
  • Tørk av marinert kjøtt, så unngår du brent skorpe.
  • Vær nøye med renholdet.
  • Start med noen ventepølser, gjerne chilipølser eller lignende, men bare en til hver. Det skjerper appetitten og korter ventetiden.


  • Grillvettreglene:
  • Ikke bruk løse og lettantennelige klær når du griller. Unngå gjerne syntetiske klær.
  • Se til at grillen står trygt når den er varm. Grillen må heller ikke være for nær gangsoner, eller barns lekeplass.
  • Bruk kun godkjent tennvæske, og ikke bruk mer tennvæske enn nødvendig. Følg bruksanvisningen på flasken, og forsøk for all del ikke å få kullene til å bli raskere varme ved å tømme på mer tennvæske.
  • Se til at barn ikke får tak i tennvæske, den er svært brannfarlig og dessuten også giftig.
  • Sjekk at slanger og koblinger på gassgrillen er hele og at regulatoren sitter som den skal.
  • Ha det ryddig rundt grillen, og ha alltid vann, hageslange, eller brannslukningsapparat lett tilgjengelig.


  • Tilbehør er også viktig. Her er noen forslag til en deilig gresk vri på grillopplevelsen:

    Tzatziki
    250 g yoghurt
    1 hvitløksfedd, finhakket
    1 ss kaldpresset olivenolje
    1 agurk
    Salt og pepper

    Gresk salat
    2 tomater, i 1 cm terninger
    ½ agurk, i 1 cm terninger
    3 sjalottløk i tynne båter
    100 g oliven (Kalamatas)
    200 g fetaost i 1 cm terninger
    2 ss olivenolje, kaldpresset
    2 ss frisk oregano

    Velbekomme!

    Kilder: www.mat.no, www.viivilla.no, www.aperitif.no
grill_hoyde2.gif grill_hoyde.gif

Denne saken ble første gang publisert 15/07 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også