Mange ernæringsfysiologer og kostholdseksperter anbefaler at barn får i seg melk på daglig basis, men er det fullt så bra når vi blir voksne?

Vondt i magen

Melk og melkeprodukter kan gjøre magen urolig, særlig dersom du drikker på tom mage. For noe kan det føles som rene giften.

Klinisk ernæringsfysiolog ved Ernæringsspesialisten, Camilla Nybø, sier at du reagerer på melk og melkeprodukter dersom du er laktoseintolerant.

Kom i form - sjekk web-TV!- Noen mennesker er laktoseintolerante, det betyr at de ikke tåler å spise eller drikke store mengder melkesukker om gangen. Mindre porsjoner og bruk av andre meieriprodukter som for eksempel hvitost er et alternativ. Hvitost er en god kilde til kalsium og er fri for melkesukker, sier Nybø til Kvinneguiden.

Hun forteller at noen mennesker er allergiske mot melkeprotein. Da kan de ikke spise eller drikke noe mat med melk i, og de må da holde en melkeproteinfri diett.

- Men ingen bør starte på en slik diett før de har blitt diagnosert av en lege og fått råd og veiledning av lege eller en klinisk ernæringsfysiolog, sier Nybø.

For voksne og barn

Melk er i de siste årene blitt svært omdiskutert, er det bra eller ikke? Som med det meste, skal man iallefall ikke drikke for mye av det.

- Melk og andre meieriprodukter er en kilde til mange næringsstoffer spesielt kalsium. Barn i vekst bygger opp beinmassen og da er det viktig å tilføre nok kalsium, sier ernæringsfysiologen.

For voksne er vedlikehold av beinstrukturen viktig. Nybø mener da at melk er en nyttig matvare også for voksne.

- Voksne og barn over to år bør drikke ekstra lettmelk eller skummetmelk. Magre varianter av yoghurt og ost er å anbefale da disse inneholder mindre fett og dermed færre kalorier, sier hun.

Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!