Det kan fort bli kjedelig med den sedvanlige chipsbollen på vorspiel hver eneste gang Hvorfor ikke sprite opp stemningen med litt fingermat?

Vorspiel-oppskrifter!

Vi har plukket ut vorspiel-godbiter fra mat.no, og serverer de sammen med en ekstra advarsel - det kan hende at gjestene ikke vil forlate vorspielet!

Pølsehorn


Ingredienser:

8 stk. wiener- eller grillpølser
1 stk. egg til pensling
1 ss solsikke-, valmue- eller sesamfrø

Fremgangsmåte:

I ovnen: 225 ¿C i 10-12 minutter.

Lag gjærdeig etter egen oppskrift, eller bruk halv/helfabrikata.

Form deigen til en rund bolle, og kjevle den ut på melet bakebord til en sirkel ca. 40 cm i diameter. Del den i åtte spisser med en kniv.

Fordel det ønskede fyllet på den brede enden (se forslag under) og legg pølsa oppå. Rull snippen sammen med spissen til slutt.

Legg de innbakte pølsene på smurt stekeplate, og la de etterheve i ca. 20 minutter. Pensle med sammenvispet egg, og strø på frø.

4. Stek på 225 ¿C i 10-12 minutter.

Rekewrap


Ingredienser:

125 g kremost med hvitløk
2 stk. lompe eller tortillaer
100 g reker, uten skall
1 dl gulrot, grovrevet
1 dl purre, finsnittet
2 stk. avocado, renset i biter

Fremgangsmåte:

Smør kremost på tortillaene og fordel fyllet over. Brett og server.



Spekeskinke med vannmelon og mynte


Ingredienser:

200 g spekeskinke
½ stk. vannmelon
150 g fetaost
10 blad frisk mynte

Fremgangsmåte:

Del vannmelonen i trekantskiver, skjær av det grønne skallet og legg skivene på et fat.

Strø over fetaost og revne friske mynteblader. Legg spekemat rundt på fatet sammen med vannmelonskivene.

Solsikkebrød med knust fiken og spekeskinke


Ingredienser:

6 skive spekeskinke
2 skive solsikkebrød
2 stk. frisk fiken
4 stk. dadler
8 blad frisk basilikum
20 g parmesan

Fremgangsmåte:

Klem forsiktig i stykker en fiken slik at den åpner seg. Del dadlene i fire. Fordel fiknene og dadlene på brødskivene og legg over basilikumblader.

Legg på spekeskinke og riv over flak av parmesan.

Sombreros


Ingredienser:

400 g kjøttdeig av svin
1 stk. hakket løk
2 ss margarin eller olje til steking
1 pose tacokrydder
8 stk. pitabrød
1 glass pizzasaus
300 g revet hvitost

Fremgangsmåte:

Legg pitabrødene utover på et stekebrett med bakepapir under. Smør pizzasaus på pitabrødene.

Stek kjøttdeig og løk sammen med tacokrydder i en stekepanne med margarin/olje. Følg anvisning på tacokrydderet.

Ha kjøttdeig og pizzaost på pitabrødene og gratinér i ovn på 200 °C til de er gylne ca. 10 minutter.

Scampi med spekeskinke


Ingredienser:

12 stk. rå scampi (renset, med halen på)
100 g revet mozzarella
1 ts pepper
12 skive spekeskinke
2 ss olivenolje
12 g tannpirkere uten smak

Fremgangsmåte:

Rull hver scampi inn i en skive spekeskinke med revet ost og pepper. Halen skal stikke ut i enden av rullen. Træ scampi på en og en tannpirker.

Pensle med olivenolje, og stek de på grillen eller i ovnen på 230 °C i 6-8 minutter.

Serveres med sweet chili og hvitløkssaus, eller snøfrisk- og honningdip.


Kjøttboller på spyd


Ingredienser:

Oksefrikadeller:
1 kg karbonadedeig
revet skall av ½ stk. sitron
2 ts salt
¼ ts pepper
2 stk. egg
½ ts malt koriander
1 stk. hodesalat
2 ss olje til steking

Fremgangsmåte:

I tillegg trenger du 10 grillspyd av tre.

Karbonadedeig, salt, pepper, sitronskall og egg blandes sammen til en farse. Legg farsen over i en bolle og dekk til med folie. La farsen hvile i kjøleskap i en halv time.

Salaten skylles grundig i kaldt vann. La den tørke på husholdningspapir eller i en salatslynge.

Farsen formes til runde frikadeller på størrelse med en bordtennisball og stekes i stekepanne med litt olje. Først ved sterk varme - deretter skru varmen ned slik at de kan surre seg ferdige. Rist på pannen litt innimellom, så de triller rundt og beholder sin runde form.

Når frikadellene er ferdige, settes de på trespyd to og to med et stykke hodesalat i midten.

Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!