Er du en av de som ikke kan få nok av lakris? Hva med å prøve noe annet enn det du vanligvis finner i butikkhyllene?

Les også: - Spis sjokolade med god samvittighet!

Les også: Sannheten om sukker

Les også: Den perfekte helgesnacksen


Kanskje du finner en ny favoritt blant disse oppskriftene:

1. Lakrisgodteri

Ingredienser:
  • 100 gr vann
  • 340 gr sukker
  • 108 gr druesukker
  • Cirka 5,5 ss lakrisekstrakt
  • Cirka 2,5 ss salmiaksalt
  • 1 ml Anisolje
  • Termometer
  • Slik gjør du det:
    Start med at putte ingrediensene i en gryte i ovennevnte rekkefølge. Legg lokk på gryten, uten å røre rundt.

    Kokeplaten settes på 3/4 varme. La massen varme opp til kokepunktet. Når det begynner å komme kraftig damp ut under lokket på gryten, tar du lokket av og stikker termometeret ned i gryten.

    Uten å røre rundt, følger du med til massen når opp til 160 grader. Deretter skal massen nedkjøles til cirka 120 grader. Nå kan ingrediensene blandes. Massen helles ut på en teflonmatte eller tilsvarende underlag. Vent til å den får hinne og kan formes til en klump. Nå strekker og river du i massen, inntil du skal klippe den.

    Klippingen foregår ved at man trekker en pølse ut av klumpen og klipper den i passende stykker. De nyklippede og lunkne stenger må ikke røre hverandre slik at de klistrer seg sammen.

    Oppbevares tørt og kjølig, eventuelt med litt melis.

    Lakris-iskrem

    Ingredienser:
  • 1 pakke kremfløte
  • 3 egg
  • 2-3 ss sukker, eventuelt melis
  • 1 pose lakris-twist
  • Slik gjør du det:
    Pisk fløten stiv. Pisk eggedosis med sukker/melis. Bland eggedosisen med kremen. Smelt 2/3 av lakrisen og bland den inn i massen. Hakk resten av lakrisen og ha den i kremen.

    Sett isen i fryseren i noen timer, rør innimellom. Eller aller helst; bruk ismaskin, da får du den kremete gode konsistensen.

    Lakrisfudge

    Ingredienser:
  • 3 kopper sukker
  • 1 ¼ kopp melk
  • ¼ kopp lys sirup
  • 2 ss smør
  • 4 ts anisfrø
  • Termometer
  • Slik gjør du det:
    Kle en firkantet panne med folie, eller spray folien med matlagingsspray. Alternativt kan du smøre pannen.

    Rør sammen sukker, melk, anisfrø, sirup og smør i en stor kjele. Varm opp over middels varme under omrøring til blandingen begynner å koke. Rør bare et par ganger slik at ikke anisfrøene brenner seg fast i bunnen av kjelen.

    Kjøl ned blandingen til 120 grader på termometeret. Pisk til blandingen begynner å miste glansen. Hell den raskt over i en smurt panne. La det kjølne, og del så opp i passende ruter.

    Anisgodteri

    Ingredienser:
  • 3 kopper sukker
  • 1/3 kopp vann
  • 1 ts rød konditorfarge
  • 1 ½ kopp hvit sirup
  • 1 ts anisolje
  • Termometer
  • Slik gjør du det:
    Kok sukker, vann og sirup til 290 grader på termometeret. Fjern kasserollen fra varmen og tilføy anis og fargestoffer. Rør godt og hell over i en smurt panne. La blandingen få avkjølt seg.

    Begynn merke den med å tegne linjer i den ved hjelp av en kniv. Følg de samme linjene om og om igjen til den begynner å stivne. Legg press på kniven for å lage dype nok linjer. Bryt det i stykker til små biter etter at det blir hardt nok.

    Kilder: Matoppskrift.no, Foreldreportalen.no, Oldtymefudgerecipes.com, Licorice.org
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!