For mange er påsken tradisjon for å lage en god stek, spise lange frokoster og gjøre litt ekstra ut av frikveldene. Da er prikken over i-en å avslutte med en deilig dessert. Her har du mye å velge i mellom, og i stedet for å ha bare én dessert, kan du jo for eksempel lage små, søte påskekaker, puddinger og minidesserter. Da kan både barn og voksne velge sin egen lille favoritt.

Tips

Lag gjerne dessert- og kakekreasjoner i alle mulige varianter hva gjelder form, farge og smak, frist dine gjester med både en og to desserter. Pynt dem med frukt i ulike farger - oransje fersken og røde bringebær, eller med små sjokoladeegg og fargerike påskeegg.

Les også: Drikk deg grønn

Les også: Mellommåltider holder deg slank

Les også: Erstatt snopet



Her får du noen dessertforslag:

Påskeformer ca. 12 stk.



Syltetøykammer med rik smak av mandel.

Deig:
  • 250 g hvetemel
  • 1 ¼ dl sukker
  • 1 ss vaniljesukker
  • 1 krm salt
  • 125 g smør eller margarin i terninger.
  • 2 eggeplommer
  • 1 ss kaldt vann
  • Fyll:
  • 3 eggehviter
  • 1 krm salt
  • ½ dl sukker
  • 125 g smør eller margarin, romtemperert
  • 100 g malte mandler uten skall
  • 1 ¼ dl hvetemel
  • 1 dl syltetøy, valgfri type
  • Pynt:
  • Melis og godteri
  • Slik gjør du:

    Smør 12 sandkakeformer, briocheformer eller andre riflede former. Bland mel, sukker, vaniljesukker, salt og smør/margarin i en bolle, og smuldre til det er finfordelt. Tilsett eggeplommer og vann, og arbeid sammen til en deig. Legg deigen i en plastpose, og la den hvile i kjøleskapet i ca. 30 minutter.

    Fyll: Visp eggehviter og salt stivt. Tilsett deretter sukkeret under visping. Arbeid inn smøret og deretter mandler og hvetemel. Trykk ut deigen i formene. Legg en knapp spiseskje syltetøy i hver form. Fyll deretter formene med mandelrøren. Stek midt i ovnen ved 175 °C (varmluft 150 °C) i ca.30 minutter. Legg en bit påskegodteri på hver kake. Sikt melis over kakene før servering.

Påskekaker 8 stk.



Fruktige godsaker i spennende form.
  • 4 egg
  • 1 krm salt
  • ¾ dl sukker
  • 2 ss vaniljesukker
  • ¾ dl hvetemel
  • 1 ss potetmel
  • 1 ts bakepulver
  • 50 g mandelspon
  • Fyll:
  • 8 halve ferskener
  • 3 dl kremfløte
  • 2 ss vaniljesukker
  • Pynt:
  • Melis
  • Tegn åtte ringer, 12 cm i diameter, på bakepapir. Kle ett eller flere rør, for eksempel papirhylser, med folie. Skill eggene. Visp hvitene stive sammen med saltet. Tilsett deretter sukker og vaniljesukker under visping. Visp inn eggeplommene. Bland sammen hvetemel, potetmel og bakepulver, og vend det ned i røren.

    Fordel røren i sirklene, og strø på mandelspon. Stek midt i ovnen ved 200 °C i ca. 8 minutter, varmluft anbefales ikke. Løsne kakene fra papiret umiddelbart, og legg dem over de foliekledde hylsene. Avkjøles på hylsen. Visp fløten stiv sammen med vaniljesukkeret. Skjær ferskenene i båter. Sprut krem på kakene, og legg deretter på ferskenene. Sikt over melis, og server umiddelbart.

Påskebrulée 4 stk.



Med appelsinsmak og påske-trøffelegg.
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl kremfløte
  • Revet skall av 1 appelsin
  • 1 ½ dl Demererasukker
  • 3 eggeplommer
  • 1 egg
  • Smør til formene, demererasukker til formene.
  • Sjokoladeegg:
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 liten eggeplomme
  • 100 g mørk sjokolade
  • 15 g usaltet smør, romtemperert
  • 2 ss vaniljesukker
  • Demererasukker
  • Bland crème fraîche, fløte, appelsinskall og sukker i en kasserolle, og kok opp. Avkjøl. Sett inn en langpanne med vann i ovnen, og sett den på 125 °C. Rør inn eggeplommer og egg i den avkjølte melkeblandingen. Sil blandingen, og fordel den i smurte og demererasukker strødde porsjonsformer. Sett formene i vannbadet, og bak dem i ca 1 ½ time. Avkjøl.

    Sjokoladeegg: Gi crème fraîchen et oppkok. Ha eggeplommen i en bolle, og hell over den varme crème fraîchen. Hakk sjokoladen i små biter, og ha dem i bollen. Rør til sjokoladen har smeltet. Tilsett smør og vaniljesukker. Sett denne trøffelmassen i kjøleskap.

    Strø demererasukker på puddingene, sett formene i ovnen med grillelementet på, og grill dem i ca.5 minutter til sukkeret er karamellisert. Avkjøl. Form egg av trøffelen, og legg oppå hver pudding.

    Kilde: Pressemelding Dansukker, www.dansukker.no
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!