Mandag:
Chili con carne

2 løk
2 hvitløksfedd
2 gulrøtter
150 gram selleri
1 liten rød parpika
1 liten grønn paprika
2 bokser tomater
3 ss olje
400 g karbonadedeig
½ liter kjøttbuljong, evt bytt ut 1 dl med rødvin
1 ss friske timianblader
1 boks nyrebønner
1 chili
½ ts cayennepepper
salt, pepper

Skrell og hakk opp grønnsakene i små terninger. Stek kjøttet i en stor gryte, bland inn løk og hvitløk, og la steke med til det er mykt og gyldent. Deretter tilsettes chili, gulrøtter, selleri og paprika, og til slutt tomatboksene.

Hell buljongen i gryta, krydre med timian, cayenne, salt og pepper. Gi gryten et oppkok, og la surre under lokk ved middels varme i en times tid.

Skyll bønnene, og ha de i gryten. La småputre i 15 minutter til. Smak til med mer krydder.

Tirsdag:
Kikertgryte (vegetarisk)

400 gram hermetiske kikerter
2 løker i båter
2 hvitløksfedd, presset
2 ss olivenolje
1 skrelt gulrot i skrå skiver
1 squash i terninger
600 gram hermetiske tomater
1 terning grønnsaksbuljong
1 laurbærblad
Salt og pepper
2 dl creme fraiche

Fres løk og hvitløk i olje til det er blankt, men ikke gyldent. Tilsett gulrotskiver, og bland inn tomater, squash, buljongterning, laubærblad og sitronskall. La alt koke opp og la putre under lokk i 10 minutter. Ha i kikertene og creme fraiche og la koke med i 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Server med godt brød.

Onsdag
Gratinert blomkål

¼ finhakket liten løk
70 gram hvetemel
12 dl melk
Salt og pepper
2 blomkål
vann og salt
200 gram bacon
150 gram ost
Smelt smør, fres løk sammen med melet. Hell i melken, rør godt, og la småkoke i 10 minutter. Rør ofte! Smak til med salt og pepper.

Del baconet i små biter, og stek sprøtt. Del blomkålen i store buketter, og kok møre. Legg bukettene i ildfast form, strø over ost og bacon, og gratiner i ovnen på 200 grader til osten er gylden og smeltet. Godt med brød og salat til.

Torsdag
Eurydikes fiskegryte

800 gram ben og skinnfri fiskefilet (fersk eller frossen)

1 løk
1 paprika
2 stilker stangselleri
3 ss frisk timian
2 fedd hvitløk
2 bokser hermetiske tomater
2 dl vann
½ squash
4 ss creme fraiche
1 knivsodd cayenne

Hakk løk, paprika og stangselleri, og surr i panne i olivenolje, tilsett timian og hakket hvitløk. Tilsett tomatene og vann, la koke i 10 minutter. Tilsett squash, cayenne og creme fraiche og fisken som er kuttet i biter. La koke/trekke i 10 minutter til under lokk, snu fisken underveis. Frossen fiskefilet kan trenge et par minutter til, sjekk om fisken er ferdig før servering.

Server med ris, og eventuelt brød.

Fredag
Biffsandwicher

800 gram ytrefilet av storfe
Smør til steking
16 skiver brød
4 ss balsamico
4 tomater
2 løk
8 sjampinjonger
8 ss olivenolje
Salt og pepper

Lag tomatsalat av hakket løk, skivede tomater og balsamico. Del kjøttet i store skiver, krydre med pepper, stek i panne til de har fått skorpe, men fortsatt er rosa inni. Gni inn brødskivene med olivenolje og stek i samme panne som biffkjøttet. Del sjampinjongene i skiver, krydre med salt og pepper.

Legg åtte skiver klare, fordel kjøtt, sjampinjonger, tomatsalat og resten av skivene på toppen.

Lørdag
Middelhavssuppe

1 hakket løk
2 fedd hvitløk, finhakket
2 stilker selleri, hakket
2 gulrøtter, hakket
1 boks hermetiske tomater
1 boks hermetiske røde bønner
1 liter vann
1 chili
Buljongterninger
Bacon
Makaroni

Surr løk og hvitløk i litt smør i en gryte. Ha over de andre grønnsakene bortsett fra bønnene, og hell over hermetiske tomater, vann og buljongterninger. La koke til grønnsakene er møre. Skjær baconskivene i biter, og stek i panne til de er sprø. Ha baconet og bønnene over i suppen rett før servering. Server med et dryss av hakkede urter, og gjerne godt brød til.

Søndag
Reker med fetaost

20 store rå reker
2 ss olivenolje
4 hakkede sjalottløk
2 ts revet sitronskall
1 ss hakket frisk persille
1 ss hakket frisk timian
2 hakkede tomater, uten skinn eller frø
200 g smuldret fetaost
30 g smør
1 finhakket løk
4 knuste hvitløksfedd
1 boks hermetiske tomater
2 ss tomatpuré
¿ kopp tørr hvitvin
1,5 dl vann
1 terning kyllingbuljong
½ ts sukker
2 pakker fersk pasta.

Rens rekene og stek dem i olje med sjalottløk, sitronskall og pepper til de skifter farge.

Lag tomatsaus ved å frese løk og hvitløk i smøret. Tilsett tomatene, tomatpuré, vin, kraft og sukker og la koke litt. Kjør glatt i hurtigmikser og sil. Bland tomatsausen med rekene, urtene og tomatene og varm opp. Server med et dryss av ost, og pasta.

Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!