Mandag
Skrei med fennikel og paprikasaus

800g skreifilet med skinn
2 fennikel

Paprikasaus:
2 rød paprika
2 ss finhakket løk eller sjalottløk
4dl fiskekraft/buljong
2dl kremfløte
1 ts maisennamel
1 ts provencekrydder
salt og pepper

Skrubb skinnet og skjær skreifileten i serveringsstykker. Dryss litt salt på fisken og stek den i olje med skinnsiden ned.

Skjær fennikelen i båter og damp i lettsaltet vann.

Del paprikaene i to, og grill i stekeovn til skinnet er sort. Avkjøl, dra av skallet, og mos.

Surr løken myk smør. Tilsett 4 dl fiskekraft og kok inn til ca 3 dl. Tilsett kremfløte og paprikamos og kok opp.

Sil sausen, smak til med salt og pepper og tilsett provencekrydder.

Tirsdag
Mexikansk gryte

400 gram kjøttdeig
1 stor løk
1 pose tacokrydder
1/4 ts timian
4 poteter
1 buljongterning
1 purre
1 boks mais
1 rød chili
2-3 fedd hvitløk

Brun kjøttdeig, tilsett tacokrydder og timian. Skrell poteter og skjær i terninger, og kok opp i buljongen til de er myke (7-8 min). Finhakk chili, løk og hvitløk, skjær purre i ringer. Bland alt, og la suppen få et oppkok. Serveres rykende varm, gjerne med godt brød til.

Onsdag
Gratinert pølseform

600 gram pølser, gjerne godt krydrede
1 løk
1 gul paprika
2 hvitløksfedd
1 boks hermetiske tomater
Potetmos, 1 pose eller hjemmelaget
100 gram revet ost

Hakk pølsene i biter, og stek i panne sammen med løk, paprika og hvitløk. Ha i en ildfast form, og hell hermetiske tomater over. Fordel potetmosen på toppen, og dryss ost på. Stek i ovn på 225 grader til osten er smeltet og gyllen.

Torsdag
Fiskeform

800 gram seifilet
1 liten gul squash
1 purre
1 fennikel
1 gulrot i tynntynne skiver
1 kartong matfløte

Krydre fisken godt med salt og pepper, del den gjerne opp i serveringsstykker. Ha fisk og grønnsaker i en ildfast form med lokk eller i en pose du lager av aluminiumsfolie. Hell over 1 boks matfløte, og stek fisken i ovn på 200 grader til fisken er gjennomstekt, ca 15-20 minutter avhengig av størrelsen på fiskestykkene.

Fredag
Thaiwok med svinekjøtt

600 gram renskåret indrefilet av svin
1 pakke friske aspargesbønner
1 rød paprika
1 bunt vårløk
1 rød chili
3 tomater
Et stykke agurk
1 pose sjysaus
1 ss soyasaus
1 håndfull frisk koriander

Skjær svinefileten i tynne strimler, paprikaen i små biter, vårløken og chilien i små ringer. Stek kjøttet først, og tilsett grønnsakene mot slutten av steketiden. La surre i noen minutter.

Lag sjysausen i en egen kjele, men med bare 2 dl vann. Tilsett soyasausen. Hell sausen over kjøttet/grønnsakene, og la småkoke et par minutter. Mot slutten has tomater i halve skiver og agurken i tynne staver i pannen. Dryss over frisk koriander rett før servering.

Ris eller nudler smaker godt til.

Lørdag
Biffsnadder med hjemmelaget grønnpeppersaus

4 biffer a 180-200 gram
champinjong
1 pose banansjalottløk, eller vanlig sjalottløk
1 pakke bacon

Saus:
1 ss smør
1 løk, finhakket
2 ss hel grønn pepper
1 ss dijonsennep
1 dl vann
1 buljongterning
3 dl. kremfløte

Hakk champinjong i skiver, og stek i panne sammen med sjalottløk og bacon. Sett til side. Krydre biffene, og stek de noen minutter på hver side. La hvile mens du lager sausen.

Knus pepperet litt med en morter eller et knivblad. Ha pepperkornene i tørr, varm panne, og la riste noen minutter. Ha i smøret, og stek løken blank. Ha over sennep, og spe med vann og fløte. Ha i buljongterningen. La koke i noen minutter.

Server stekte potetbåter eller bakte poteter til, og gjerne wokede grønnsaker.

Søndag
Gourmetkylling med 40 fedd hvitløk

1 gourmetkylling
50 gram smør
1 ss frisk hakket rosmarin
1 ss frisk hakket salvie
40 fedd hvitløk

Krydre kyllingen med salt og pepper. Smelt smøret i en dyp panne eller stor gryte. Brun kyllingen, og snu den slik at mest mulig av overflaten har fått en stekeskorpe. Rens hvitløksfeddene, og ha en i en leirgryte. Legg kyllingen oppå hvitløken, og sett på lokk.

Stek kyllingen i forvarmet ovn på 180 grader i ca 1 time og 20 minutter. Stikk i det mest kjøttfulle delen av kyllingen for å se om kraften er gjennomsiktig. Er den ikke det må du steke den litt til.

Server kyllingen med ovnsbakte poteter og grønnsaker/salat etter eget ønske.

Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!