Jakten på økologisk kjøtt

I berget av konvensjonelt produserte kjøttvarer er økokjøttet fortsatt like vanskelig å finne som nåla i høystakken. Vi har sjekket sortiment og utsalgssteder.

Sist oppdatert
Mellom en halv og én prosent av kjøttet som produseres i Norge i dag, er økologisk.

- Vi trenger større volum, flere produkter og mer stabile leveranser for å tilfredsstille kundene, sier Vidar Ullenrød, informasjonsdirektør i Coop.

- Økologisk mat, som før var for spesielt interesserte, har blitt et breddefenomen. Nå vil vanlige folk over hele landet ha det, mener Ullenrød, som etterlyser flere økologiske hverdagsprodukter, som pølser, pålegg og hvitt kjøtt.

Kylling

Det er to megatrender i norsk matforbruk - magert og økologisk. Det bekrefter forsker Oddveig Storstad Ved Norsk senter for bygdeforskning, og kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Nortura.

Nortura, som er Gildes og Priors morselskap og dermed har over 70 prosent av det norske kjøttmarkedet, møter de to trendene med ett svar: Økologisk kyllingkjøtt.

- Vi har fire produsenter, og begynner å levere økologisk kylling til butikkene i februar. Kyllingfilet blir hovedproduktet, sier Sundqvist.

Norges første økokyllingbonde, Halvor Olsen på Holte gård, startet imidlertid opp med økologisk kylling allerede i 2002. Han gir kyllingene sine spesialdesignet fôr, slakter dem på eget gårdsslakteri, og kjører dem selv ut til restauranter, spesialforretninger og kjedebutikker.

Utsalgsprisene illustrerer at det kan koste litt ekstra å være en bevisst forbruker: Mens en stor, økologisk kylling fra Holte Gård koster 109 kroner kiloen på Ultra, er tilsvarende pris for stor, konvensjonell kylling fra Prior 59 kroner kiloen.

Storfe

Det er blant storfe vi finner den største andelen økologiske dyr i Norge. 2,05 prosent av den totale norske storfe-besetningen er økologisk, og dyrene gir kjøtt eller melk eller begge deler. For bøndene er det ikke lønnsomt å slakte kombinerte melkekyr/kjøttfe på denne årstiden, dermed blir leveransen av økologisk storfekjøtt ekstra ustabil.

- Å skaffe nok økologisk kraftfôr er en annen flaskehals som begrenser tilbudet, sier Sundqvist i Nortura.

- Det er frustrerende at vi ikke kan tilby kundene et stabilt utvalg. Samtidig ville import av økologisk kjøtt fra utlandet kollidert med norsk landbrukspolitikk. Nå er vi prisgitt en tilfeldig og altfor lav produksjon som ikke er i takt med forbrukernes ønsker om økologisk kjøtt, sier Per Roskifte, konserndirektør for informasjon og samfunnskontakt i Norgesgruppen. Han mener det er nødvendig med en større spesialiering innenfor industrien, slik at økologisk kjøtt ikke behandles som "venstrehåndsarbeid" av de store kjøttprodusentene.

Tross leveranseproblemer vil kundene ha det økologiske kjøttet, som vanligvis ryker rett ut idet det har kommet inn i butikkene. Storfekjøttet er den viktigste økologiske kategorien hos Nortura, med produkter som biffer, fileter, karbonader og kjøttdeig.

Prisen ligger gjerne fra 0 til 15 prosent over prisen på konvensjonell vare. Eksempelvis har Coop ofte lik pris for å stimulere bruken av økologisk mat, mens andre butikker ofte lar kunden betale for bøndenes meromkostninger. Hos Meny og Ultra koster en 200-grams biff av indrefilet 75 kroner for økologisk, og 65 kroner for konvensjonell.

Småfe

Blant sau og lam er 1,41 prosent av de norske dyrene økologiske. Lammelår, lammekoteletter og fårikålkjøtt produseres økologisk av Nortura. Før jul var også pinnekjøtt ute i kjedebutikkene for første gang, med stor suksess.

Av de norske grisene er bare 0,2 prosent økologiske. Derfor har ikke kjøttgiganten Nortura kommet på banen med noen økologiske svineprodukter ennå. Økologiske pølser, levert til musikkfestivaler sist sist sommer, var en prøveproduksjon som muligens vil bli videreført.

- Innenfor svinekjøtt bør det være mulig å få til en rask vekst, siden bøndene kan legge om driften til økologisk på bare ett år, mens omlegging av storfehold tar tre-fire år, sier Sundqvist.

Mange mindre leverandører er imidlertid svinaktig til stede i butikkene allerede. Grøstad gris er størst av de små, med sju produsenter som holder seg med såkalte frilandsgriser. Ettersom pølser, koteletter og mye pålegg består av svinekjøtt, er økologisk gris grunnleggende for vanlige kjøttetere som ønsker seg et mer økologisk kosthold.

Denne saken ble første gang publisert 05/02 2008, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også