Mandag
Ytrefilet av svin med grønnsaksris

Ca. 800 g ytrefilet av svin i 2 cm tykke skiver
1 ts sitronpepper
1 ts salt
2 ss olje
1 pose wokblanding
Ris til 4 personer 1 ts salt
1 glass salsa

Kok risen. Ha i grønnsakene de to siste minuttene av koketiden.

Krydre biffene og stek dem gyldne i panne. Server biffene med grønnsaksris og salsa.

Tirsdag
Callas tunfiskpasta

3 fedd hvitløk
1 ss karri
1 stor løk
ca.300 gram champinjong
2 bokser tunfisk i vann
1,5 boks creme fraiche, evt en boks og et par desiliter med matfløte
Evt en boks mais, litt paprika eller brokkoli

La karrien surre godt i litt olje før du putter oppi løk og hvitløk. Tilsett så sopp og tunfisk og la alt surre et par minutter. Ha i creme fraiche og evt fløte. La småkoke i 5 minutter. Smak til med krydder, kanskje en liten dæsj sennep og litt ekstra karri.

Server med spagetti.

Onsdag
Bami Goreng

500 g strimlet svine- eller kyllingkjøtt
1 pose bami goreng krydder
500 g nudler
1 purre
2 paprika
1 pakke sukkererter
1 boks babymais
1 boks bambusskudd

Kok opp 1-2 dl vann. Bland i krydderet og la det trekke i noen minutter. Stek kjøttet i en wokpanne. Legg kjøttet i en skål og hell kryddervannet over. Hakk opp grønnsakene og stek de i wokpannen.

Ha kjøttet over, og la surre i et par minutter. Kok nudlene som anvist på pakken. Hell nudlene over i gryten rett før servering.

Torsdag
Ovnsbakt torsk

800 gram torskefilet
1 grønn paprika
1 løk
1 boks hermetiske tomater
1 boks mais
1,5 dl salsa
2 spiseskjeer tørket oregano
1 teskje spisskummen

Kutt paprika og løk opp i små biter. Stek det i en panne til løken er blank og paprikaen myk, - ca. 5 minutter.

Hell de hermetisterte tomatene, maisen og salsaen i pannen og varm det hele forsiktig opp. Bland deretter inn oregano og kumin.

Tøm halvparten av blandingen over i en ildfast form, og legg torsken oppå.

Resten av blandingen legges på toppen av torsken.

Det hele stekes i 15 - 20 minutter ved 200 grader.

Fredag
Kyllingfileter fylt med urteost

4 store kyllingfileter
4 ss smøreost
1 håndfull friske hakkede urter

Skjær et snitt i filetene, og ha i ost og urter. Surr en hyssing rundt filetene, og brun i panne slik at filetene har fått en gylden skorpe. Etterstek i ovn på 200 grader i ca 10 minutter avhengig av størrelsen på filetene.

Server kyllingen med ovnstekte poteter eller ris og med grønnsaker eller salat etter ønske.

Lørdag
Sheperd's Pie

500 gram kjøttdeig/karbonadedeig
smør til steking
2 finhakkede løk
2 ss olje
1 stort presset hvitløksfedd
2 ss hvetemel
1 ts tørket timian
½ ts Colman's sennepspulver
1-1 1/2dl rødvin
1 dl oksebuljong
1 boks hele tomater, avrent og hakket
2 ss tomatketchup
2 ts worchestersaus
salt og pepper etter smak
Lokk:6-8 middels store poteter
2 egg, skilt i plomme og hvite
100 gr smør i terninger
½ krm hvitløkspepper
1 dl husholdningsfløte
2 ss revet parmesan
smør til formen

Smør paiformen. Brun kjøttdeigen i litt smør i stekepannen. Hell av fettet og sett kjøttet til siden.

Fres løken i olje på middels varme til den blir myk. Tilsett hvitløk, mel, timian, og sennepspulver og la det putre sakte i et par minutter. Tilsett vin, buljong, tomater og ketchup, worcestersaus. La det syde i femten minutter.

Hell sausen over kjøttet og bland godt. Smak til med salt og pepper, og bre fyllet ut i formen.

Kok potetene møre i lettsaltet vann. Slå av vannet, og mos med mikser. Visp inn eggeplommene lett, og bland inn smør, fløte og hvitløkspepper.

Sett ovnen på 225C. Visp eggehvitene stive. Vend dem forsiktig i potetmosen og bre lokket utover kjøttet slik at det dekkes helt. Strø over parmesan ost.

La den stå i ovnen i ca. 45 minutter eller til potetmosen er luftig og gyllenbrun.

Søndag
Marillias kyllinggryte

6 kyllingfileter
salt
pepper
hvetemel
2 sjarlottløk
4 hvitløksfedd
200 gr sopp
1 gulrot
1 squash
4 cl cognac
1 dl vermut
5 dl hvitvin
5 dl hønsebuljong
tabasco
sitronsaft

Del kyllingfiletene i biter, ha på salt og pepper, og vend dem i hvetemel. Stek de i litt olje i 5-6 minutter uten at de tar farge.

Finhakk løk, hvitløk og del soppen i biter, gulrot og squash i staver. Stek grønnsakene i 2-3 minutter.

Hell grønnsakene i en vid gryte, tilsett all væsken untatt fløten. La dette småkoke til væskemengden er halvert. Hell så i fløten og smak til med salt, pepper, tabasco og sitronsaft. Legg i kyllingen og kok alt videre på svak varme i ca 10-15 minutt.

Serveres med ris og dampede grønnsaker - eller en god salat.

Foto: Matprat.no
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!