Mandag
Enkel hjemmelaget fiskesuppe

1 fennikel
6 sjalottløk
7 dl fiskekraft (eller vann + buljong)
3 dl matfløte
2 gulrøtter
400 gram fiskefilet uten skinn og ben
200 gram rensede reker og krepsehaler
1 dl hvitvin

Hakk fennikel og sjalottløk i tynne skiver. Fres i smør i et par minutter. Hell over hvitvinen, og la redusere litt. Ha i gulrøtter i staver. Hell over kraft og la småkoke i 15 minutter. Tilsett fisk i biter og la trekke til den er ferdig kokt. Ha i rekene og krepsehalene mot slutten. Server med et dryss av frisk hakket gressløk og med godt brød ved siden av.

Tirsdag
Pytt i panne

400 gram kjøttpølse
600 gram poteter
2 løk
2 gulrøtter
1 grønn paprika
1 gul paprika

Brun grønnsaker i små porsjoner i panne til de har blitt møre og fått en gylden stekeskorpe. Hakk pølsen i biter og stek. Bland alt sammen og la steke sammen i noen minutter. Smak til med salt og pepper og server med flatbrød.

Onsdag
Pasta med og soppsaus

400 gram pasta
400 gram frisk blandet sopp
1 hvitløksfedd
1 liten løk i halve ringer
2 dl matfløte
1 1/2 dl kraft (eller vann + buljong)
1 ss soyasaus
1/2 ts malt muskatnøtt
1 håndfull frisk persille

Skjær soppen i biter, hakk hvitløken fint. Stek soppen i smør til den er godt brunet. Sett til side. Stek løk og hvitløk mykt. Hell over fløten, kraften, muskattnøtt og soyasaus. La koke til sausen inn til en kremaktig saus. Smak til med salt og pepper. Bland inn den stekte soppen i sausen.

Kok pastaen etter anvisning på pakken, og server pastaen med soppsausen over og med persilledryss på toppen.

Torsdag
Pasta med røkt ørret og vårløk i sitronsaus

400 g båndspaghetti
300 g røkt ørret (eller laks)
1 sjalottløk
1 ss smør
1 dl hvitvin
3 dl matfløte
6 vårløk
2 ss smør
saft og revet skall av ½ sitron
salt/pepper
rikelig med finhakket gressløk og persille

Finhakk sjalottløk og surr den myk i smør. Tilsett hvitvin og kok inn til det halve. Ha i fløte og kok til sausen tykner.

Skjær røkt ørret/laks i strimler og vend inn i sausen sammen med finsnittet vårløk.

Smak til med sitronsaft, finrevet sitronskall, salt, pepper og rikelig med finhakket grønt.

Sausen bør ikke koke etter at laksen er tilsatt.

Bland mesteparten av laksesausen inn i godt avrent pasta og server med resten av laksesausen.

Fredag
Pølse og potetmos på gourmetvis

8 grovmalte gode pølser, for eksempel bratwurst eller løkpølse

Potetmos:
8 poteter
1/2 sellerirot
2 dl seterrømme
ca. 1/2 dl melk
salt og nykvernet pepper
1/2 purre
2 hvitløksfedd

Salsa:
4 tomater
1 liten løk
1 dl knuste tomater (selges på flaske)
1 grønn paprika
2 ss frisk hakket koriander

Hakk alle ingrediensene til salsaen smått, og bland godt. Sett til side.

Skrell poteter og sellerirot, skjær i mindre biter, og kok møre. Hell av vannet og bruk en potetmoser til å mose grønnsakene. Tilsett rømme og melk (men vær forsiktig, så den ikke blir for løs!), og rør godt.

Kok opp og smak til med salt og pepper. Tilsett eventuelt mer melk om mosen er for stiv.
Bland potetmosen med finhakket purre og most hvitløk.

Snitt i pølsene, og stek eller grill varme. Server pølsene til potetmosen og salsaen.

Lørdag
Bakte poteter med ratatouille

Så mange poteter dere vil ha

Ratatouille:
2 løk
2 paprika (gjerne i ulik farge)
1 liten aubergine
1 liten squash
1 fedd hvitløk
1 boks hermetiske tomater
1 ss friske hakkede urter
Litt rømme

Sett potetene i ovn som er forvarmet til 220 grader. Steketiden avhenger av potetens størrelse, men men mellomstor potet tar ca tre kvarter. Du trenger ikke å pakke inn potetene i folie.

Skjær grønnsakene i små biter. Surr løk, paprika, aubergine og squash i panne i noen minutter. Tilsett tomatene, hvitløk og urter. La koke til grønnsakene er helt møre, smak til med salt og pepper.

Skjær et kryss i potetene, og glem litt av innholdet ut. Legg en raus porsjon ratatouille oppå hver potet sammen med en klatt rømme.

Søndag
Høstgryte

4 kyllingfileter
2 løk
3 hvitløksfedd
2 dl kyllingkraft
Revet skall fra 1 sitron
4 ss sitronsaft
2 bokser hermetiske tomater
2 ts frisk hakket oregano
1 dl rensede kalamataoliven
1 dl hakket fetaost

Stek kyllingfiletene i olivenolje. Tilsett løk i ringer, og la steke til løken blir blank og myk. Tilsett så hvitløk, kraft, sitronskall og sitronsaft, hermetiske tomater og oregano. La få et oppkok, tilsett oliven og la småputre i 45-50 minutter. Smak til med salt og pepper. Ha den hakkede fetaosten over rett før servering.

Server gryten med pasta eller ris, eller bare med brød til.
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!