Å servere mat på pinne er en gammel tradisjon. Men det var baskerne som gjorde det til et konsept. Pinchos - eller pinxto på baskisk - betyr torne, og det serveres ofte en toast eller lignende toppet med en blanding eller salat. En cocktailpinne eller trepinne settes i for å holde alt på plass.

Regningen

Pinnen har også en annen funksjon i Spania, nemlig som regning. Etter at du har spist opp maten, teller betjeningen opp hvor mange pinner som ligger igjen på tallerkenen. Enkelt og greit, hvis du stoler på gjestene dine, vel å merke.

For særlig rundt lunsjtider forvandler alle cafeer og barer i Spania seg til pinchos-restauranter. Bardiskene dekkes av fat med ulike typer pinchos. Her er alt mellom himmel og jord tredd på pinne, hovedsakelig råvarer fra lokalområdet.

Det smarteste med slik mat er at man ikke trenger bestikk og stor oppdekking. Så har du et selskap med 30 gjester, kan det holde med en rekke pinchos dandert fint på fat, samt én liten tallerken per gjest og rikelig med trepinner.

Det finnes vanvittig mange topping-muligheter. Bruk det du får tak i eller har lyst på. Lag opp toasts av ulike typer brød, eller kutt saftig rugbrød i fine firkanter. Dette er omtrent som de folkekjære kanapeene våre.

Lag små mini-rekesmørbrød, tartarer, grillede grønnsaker toppet med pesto; oliven, sylta paprika, saltkokte poteter med remulade; omelett kuttet i biter eller kanskje noen biter sashimi eller sushi.

En av mine favoritter fra Spania er saftige store dadler rullet i bacon og stekt. Posteier, pateer og rilletter er også ypperlig.

Fingermat

Grilla små biter av foccacia-brød, toppet med stekt skogsopp og hvitløksmajones, er en sikker høstvinner. En bit bakt fersk kveite eller ørret, toppes med eggesmør og serveres med en coctailpinne til værs. Også ost og dessert kan lages med pinne. En bit sukkerbrød eller nøttebunn toppes med en mousse eller syltet frukt, voilá!

Fingermat som dette er blitt veldig populært. Det er sosial mat og det passer i de fleste anledninger. Pinchos er også en praktisk måte å servere på, gjestene forsyner seg selv av det de liker og tar så mye de ønsker. Og best av alt: Det meste kan gjøres ferdig på forhånd.

Her er tre enkle varianter. Får du ikke tak i klippfisk, bruk gjerne torsk. Og merk at andelår lett kan la seg erstatte av kyllinglår.

Pinchos

Bacon-daddel
  • 8 store, bløte dadler
  • 8 tynne skiver godt bacon
  • cocktail pinner
  • Fjern steinen, rull i bacon, sett i pinne og stek til baconet er sprøtt og gyllent.

    ---

    And på toast

  • Ande- eller kyllinglår
  • salt
  • solsikkeolje til å dekke
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 avokado
  • saft av ½ sitron
  • salt og pepper
  • 1 ss finhakket gressløk
  • 8 toasts av baguette

    Andelårene saltes og dekkes i en liten ildfast form med olje og hvitløk, bak på 120 grader i ca 2 timer til de er helt møre. Ta opp av oljen, rens kjøttet. Ha det i en bolle og bland med avokado i terninger, sitron, smak til med salt, pepper og gressløk.

    Topp de sprø toastene med blandingen, pynt med urter og sett i en pinne.

    ---

    Brandade

  • 1-2 mandelpoteter, kokt møre
  • 100 g utvannet klippfisk, kokt mør i litt melk med 1 fedd hvitløk
  • 2-3 ss god olivenolje
  • salt og pepper
  • finhakket gressløk og estragon
  • 8 toasts

    I en bolle mos sammen kokt potet, hvitløk og klippfisk, spe med litt av kokemelken, olivenolje og smak til med salt, pepper og urter.
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!