Mandag
Parmesanrisotto

1 stor finhakket løk
4 fedd hvitløk, finhakket
3 ss olje
400 gram risottoris, helst arborioris
2 dl hvitvin (kan istedet bruke 1-2 teskjeer hvitvinseddik)
3 ts tørkede urter, som timian og oregano
3 laurbærblad
ca 1,5 l kraft, gjerne kyllingkraft
3 ss fersk rosmarin
100 gram nyrevet fersk parmesan
60 gram usaltet smør

Stek løk og hvitløk i olje til løken er blank og myk. Ha i risen og la den steke i 3-4 minutter, rør hele tiden. Ha i hvitvin, tørkede urter og laurbærblad og kok inn mens du stadig rører rundt, inntil risen er klissete, men ikke tørr.

Ha i 2-3 desiliter kraft og kok inn mens du stadig rører med en sleiv. Spe på med kraft og fortsett slik til risen er kokt, men fortsatt litt fast inni. Det tar cirka 25 minutter, men smak deg frem. Er det ikke nok kraft, kan du bruke vann.

Ha i frisk rosmarin. Rør inn parmesan og smør rett før servering. Server med høvlet parmesan og en grønn salat til.

Tirsdag
Sitronkylling med spinatsaus

4 store kyllingfileter
1 løk
3 dl matfløte
1 sitron
1 pakke frossen spinat

Press sitronen, og gni inn kyllingfiletene med sitronsaften. Vend filetene i en blanding av 1 dl hvetemel, 1/2 ts salt og 1/2 ts pepper. Stekes i panne til filetene er gjennomstekte.

Smelt smør i en ny panne og fres løken som du har hakket i biter. Tilsett fløten, og la koke et par minutter slik at sausen tykner. Tilsett frossen spinat og la småkoke til sausen er gjennomvarm. Smak til med krydder.

Server kyllingfiletene i sausen med pasta og wokede grønnsaker som tilbehør.

Onsdag
Arkanas vegetarpai

100 g smør
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 egg
3-4 sjalottløk
1-2 never frisk spinat
1-3 fedd hvitløk
1 ss smør
4 egg
1 ½ dl fløte
1 ½ dl melk
1 ½ dl revet ost
1 ts salt
pepper
2 dl friske urter (persille, gressløk, timian)

Smuldre sammen smør og mel og rør inn egg. Klem deigen ut i 24 cm form. Prikk bunnen med gaffel og stek ved 200 grader i 10-15 minutter.

Finhakk løk, hvitløk og urter. Skyll spinaten, la renne godt av seg og riv opp i mindre biter.

Stek løk og hvitløk mykt. Tilsett spinat og la trekke i 2-3 minutter. Tilsett urter og hell alt over på bunnen. Pisk egg, fløte, melk, salt og pepper lett sammen og hell over i formen. Dryss over revet ost.

Stek på nederste rille ved 180 grader i 30-40 minutter. La hvile 15-20 minutter før servering.

Torsdag
Gratinert torskefilet i form

800 gram skinn- og benfri torskefilet
1 boks hermetiske tomater
1 purre
Saften fra 1 sitron
2 paprika, ulik farge
5 sjalottløk
150 gram revet ost

Skjær fisken i fire like store biter. Krydre godt med salt og pepper, og legg i en ildfast form stor nok til at det er litt plass rundt hver filet. Fordel purre i ringer, paprika i strimler og opphakket sjalottløk over fisken. Press over saften fra sitronen, og fordel tomatene og til slutt osten på toppen. Stek på 200 grader i 15-20 minutter, eller til fisken er gjennomstekt. Server med ris.

Fredag
Kyllingwok med hjemmelaget sweet & sour-saus

4 kyllingfileter
1/2 dl hvetemel
3 små paprika, forskjellige farger
1 boks ananas
fersk, revet ingefær (tommelstor bit)
1 liten boks bambusskudd el vannkastanjer

Saus:

1 dl vann
1 terning hønsebuljong
1 dl ananassaft
1/2 dl rødvinseddik
1/2 dl sukker
1/2 dl tomatpure
1 ss soyasaus
1 ss maisenna

Kok opp vann, tilsett buljongterningen. Ha i de andre ingrediensene til sausen, og la koke i cirka 10 minutter.

Skjær kyllingen i biter, krydre med salt og pepper, og vend dem i melet. Skjær paprika og ananas i biter, og la bambusskudd/vannkastanjer renne av. Brun kyllingen i stekepanne eller wok, og sett til side. Stek deretter grønnsakene sammen med ingefær, og tilsett kyllingen mot slutten.

Ha kyllingen og grønnsakene over i sausen. Server med ris eller nudler.

Lørdag
Baconsurret indrefilet med brie

4 runde indrefiletbiffer (okse) a cirka 200 gram
4 baconskiver
4 skiver brie

Surr baconskivene rundt biffene, fest eventuelt med en tannpirker. Krydre biffene godt med salt og nykvernet pepper, og stek i brunet smør på middels varme. Når kjøttsaften pipler opp på oversiden snus biffene, og brieskivene legges på oversiden. Legg lokk over pannen, og la steke i et par minutter.
Server med en grønn salat av ruccula, lollo og romanosalat. Ovnsstekte potetbåter smaker godt til.

Søndag
Paprikagryte med svinefilet

3 paprika i ulik farge
600 gram svinekjøtt uten fett og ben
200 gram frisk champinjong
3 dl matfløte
3 ss tørr hvitvin eller eplecider
1 dl kraft (evt vann + buljongterning)

Skjær svinekjøttet i biter og krydre godt, hakk paprikaen i strimler og champinjongen i skiver. Stek grønnsakene noen minutter til de er nesten møre. Sett til side, og brun kjøttet. Hell over fløten, kraften og vinen, og la koke i 10-15 minutter under lokk. Ha over grønnsakene, og la varmes i et par minutter. Smak til med salt og pepper, og server med ris eller pasta.
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!