Mandag
Kylling i karri

4 store kyllingfileter
2 løk
1 hvitløkbåt
1 tommelstor bit frisk ingefær
1 halv grønn chili
1 ss Garam Masala krydder
1 ss hakket frisk koriander
1 ts paprikakrydder
1 boks tomater

Hakk løk, hvitløk, ingefær og chili og la dette koke i litt olje til det blir gyllent. Kyllingen has i med krydderet og la dette surre ca 5 minutter. Ha i tomatboksen og en stor kopp vann. La det koke i 30 minutter og etterfyll med vann. Sausen skal ha fyldig konsistens, og blir sausen for sterk kan du ha i litt rømme eller youghurt.

Server med ris og salat av agurk, tomater og løk med sitronjuice over.

Tirsdag
Superenkel seifilet med purre og ris

800 gram seifilet
1 stor purre
1 boks tomater
200 gram revet ost

Del fisken i fire biter, og krydre med salt og pepper. Legg noen smørklatter i en ildfast form, og legg fisken i. Kutt purren i ringer, og strø over. Hell på tomatene, og strø over osten. Stek på ca 200 grader i 20-30 minutter. Serveres med ris eller poteter.

Onsdag
Vårgrateng

4 kyllingfileter eller ferdig grillet kylling
½ ts salt
¼ ts pepper
1 pakke frosne selskapserter
1 finhakket løk
2 ss smør
1 dl buljong
2 ss sennep
2 dl fløte
salt/pepper
4 skiver røkt skinke
75 g ost i skiver

Salte og pepre kyllingfiletene, og stek dem raskt i smør. Fordel tinte erter i en ildfast form og legg kyllingen over. Fres løken myk og hell på buljong. La det koke sammen til halvparten. Tilsett sennep, fløte og melk. La sausen koke godt sammen. Smak til med salt og pepper. Fordel skinke og osteskiver over kyllingen og hell sausen over. Stek på midterste rille ved 225 grader i ca 20 minutter.

Torsdag
Jamaicapanne

600 g svinekjøtt
1 squash
1 løk
1 paprika
1 liten boks ananas med lake
1 ts paprikapulver
1/2 ts salt
2 ss kokosmasse

Skjær squash i skiver, løk og paprika i terninger. Del kjøttet i strimler og stek dem raskt i smør. Ta kjøttet opp og hold varmt. Fres grønnsakene i pannen et par minutter. Tilsett kjøtt og ananas med lake. Dryss over krydder, legg på lokk og la trekke noen minutter. Kokosmassen tilsettes rett før servering.

Fredag
Risotto med rosmarin og parmesan

1 stor finhakket løk
4 fedd hvitløk, finhakket
2 ss olje
400 gram risottoris, helst arborioris
3-4 dl hvitvin
4 ts tørkede urter, som timian og oregano
4 laurbærblad
14-20 dl kraft, helst god kyllingkraft
4 ss fersk rosmarin
100 gram nyrevet fersk parmesan
80-100 gram usaltet smør

Stek løk og hvitløk i olje til løken er blank og myk. Ha i risen og la den steke i 3-4 minutter, sånn at den blir blank mens du stadig rører rundt. Ha i hvitvin, tørkede urter og laurbærblad og kok inn mens du stadig rører rundt, inntil risen er klissete, men ikke tørr. Denne prosessen kan gjøres på forhånd, hvis du vil.

Ha i 2-3 desiliter kraft og kok inn mens du stadig rører med en sleiv. Spe på med kraft og fortsett slik til risen er kokt, men fortsatt litt fast inni. Det tar rundt 25 minutter. Men smak deg fram, det er det eneste som funker. Er det ikke nok kraft, kan du bruke vann.

Ha i frisk rosmarin. Rør inn parmesan og smør med energiske bevegelser, nesten som om du skulle piske risen. Server med en gang.


Lørdag
Paprikasuppe

8 paprika
2 ss olivenolje
2 løk, grovhakket
2 hvitløkfedd, grovhakket
1 rød chili uten frø, finhakket
1 l kyllingkraft
salt
2 ss grovhakket basilikum

Vask og del paprikaen i to. Fjern frøene og legg paprikaen på en plate med skallet opp. Sett ovnen på maksimal varme. Stek til skallet får "blemmer" og blir sort. Ta dem ut, dekk dem med et fuktig kjøkkenhåndkle og avkjøl dem. Riv skallet forsiktig av. Del paprikaen i grove biter.

Varm oljen i en stekepanne og fres løken til den er gyllen og myk. Tilsett hvitløk og chili, og fres et par minutter til.

Ha løk, hvitløk, chili, paprika og litt av kraften i en blender og kjør blandingen til en fin pure. Ha i resten av kraften, kjør videre og hell suppen over i en kjele. Kok opp og smak til med salt og basilikum.

Server gjerne med grillede paprikabåter.

Søndag
Pasta med røkt laks og vårløk i sitronsaus

400 g pastaskruer
300 g røkt laks (eller ørret)
1 sjalottløk
1 ss smø
1 dl hvitvin
3 dl matfløte
6 vårløk
2 ss smør
saft og revet skall av ½ sitron
salt/pepper
rikelig med finhakket gressløk og persille

Finhakk sjalottløk og surr den myk i smør. Tilsett hvitvin og kok inn til det halve. Ha i fløte og kok til sausen tykner.

Skjær røkt ørret/laks i strimler og vend inn i sausen sammen med finsnittet vårløk.

Smak til med sitronsaft, finrevet sitronskall, salt, pepper og rikelig med finhakket grønt.

Sausen bør ikke koke etter at laksen er tilsatt.

Bland mesteparten av laksesausen inn i godt avrent pasta og server med resten av laksesausen.
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!