Mandag

Koteletter med urtecouscous

4 personer, ca 10 minutter + 1 time hviletid

4 store koteletter
300 g couscous
2 ss hakket persille
2 ss hakket frisk mynte
1 rødløk i strimler
3 tomater
2 fedd finhakket hvitløk
1½ dl olivenolje
Saften fra 2 sitroner
1 ts sukker
1 ts salt
1 ts nykvernet pepper

Tilbered couscous etter anvisning på pakken og avkjøl. Tilsett finhakkede urter, tomater i halve skiver, rødløk og hvitløk.

Bland olje, sitronsaft, sukker, salt og pepper sammen, hell over couscousen og bland godt. La det hele trekke i minst en time.

Server couscousen til stekte koteletter.

Tirsdag

Bakt seifilet

4 personer, ca 25 minutter

700 g seifilet (fersk eller frossen)
1 ½ ts salt
3 ss presset sitronsaft
2-3 ss smør
1 fedd hvitløk
1 ts estragon
2 dl. malt/knust tørt brød eller strøkavring
2 dl. hakket persille
1 dl. revet hvit ost
1 fennikel
1 rød paprika
2 vårløk
salt, pepper
revet ost

Del fiskefiletene opp i 2 cm tykke skiver og legg i et ildfast fat. Ha over salt og presset sitron.

Dekk med aluminiumsfolie og stek midt i varm stekeovn på 225 grader i ca 10 minutter. Smelt smør og tilsett finhakket hvitløk og estragon, malt/knust tørt brød, finhakket persille og ost. Fordel brødblandingen over fisken, og la steke til urte/brødblandingen er gyllen og fisken er gjennomstekt.

Skjær fennikkel, paprika og vårløk i skiver/biter. Stek i panne til grønnsakene er såvidt møre.

Server fisken og grønnsakene med kokte poteter eller ris.

Onsdag

Pasta med fetaost og soltørkede tomater

4 personer, ca 20 minutter

400 g pasta
4 kyllingfileter
salt og pepper
2 hvitløksfedd
4-6 marinerte soltørkede tomater, i strimler
1 grønn paprika, i strimler
100 gram fetaost
2 dl matfløte
Frisk timian

Kok pastaen. Skjær kyllingen i strimler, krydre med salt og pepper. Stek strimlene i panne til de er nesten gjennomstekte. Bland inn finhakket hvitløk, paprika og matfløte, og la koke noen minutter.

Ha over fetaost og frisk timian rett før servering. Server godt brød og en grønn salat til.

Torsdag

-Fiskens- ovnsbakte torsk m/sitronris

4 personer, ca 40 minutter

4 torskefileter à 200 gram
1 ss smør
3 dl arborioris
1 dl hvitvin
7 dl kyllingkraft
1 ss revet parmesan
skall + saft av 1 sitron
salt/pepper
500 g gulrøtter
5 dl appelsinjuice + litt skall
2 dl kyllingkraft
2 ss sukker
100 g smør
300 g sopp

Smelt smøret og fres risen i ca 1 minutt. Hell over vinen og la stå til den er kokt inn. Tilsett kraft, litt om gangen og la småkoke i ca 15 minutter. Trekk kjelen til side og bland inn ost og sitronskall. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Skjær gulrøttene i skiver og kok møre i appelsinjuice og kraft. Ta gulrøttene opp. Smelt sukkeret i en kjele, så snart det er gyllent tilsettes kokevannet, litt om gangen. La småkoke til det er 1/3 igjen. Rør inn kaldt smør, litt etter litt, og krydre etter smak.

Ha risen i bunnen av en smurt ildfast form. Legg fisken oppå, dryss på salt og pepper og stek ved 180 grader i ca 15 minutter, på nederste rille. Server med stekt sopp, gulrøttene og sausen.

Fredag

Hvit pizza med kyllingfilet

4 personer, ca 40 minutter

Til pizzabunnen:
50 gr gjær
3 dl lunkent vann
5 ss olje
1 ts salt
8 - 10 dl hvetemel

Til fyllet:
2 dl Crème Fraîche
2 fedd hvitløk
2 ts pizzakrydder
1 løk, strimlet
4 kyllingfileter i strimler
5 cherrytomater
15 - 20 sorte oliven
300 gr ost, gjerne en blanding av mozzarella og fetaost

Rør gjæren ut i det lunkne vannet, ha i olje, salt og nesten alt melet. La deigen heve i 20 minutter. Kjevle ut.

Rør presset hvitløk i crème fraîche, tilsett krydder og smør blandingen ut på pizzabunnen. Legg på et tynt lag med løkringer, cherrytomater og kyllingstrimlene som du på forhånd har stekt i panne. Fordel osten og stek pizzaen midt i ovnen på 225 grader til osten er smeltet og gyllen.

Lørdag

Gresk burger

4 personer, ca 20 minutter

600 gram karbonadeig
4 ss gresk krydder

Tzatziki:
3 dl yoghurt naturell
1 agurk
½ ts salt
3 båt hvitløk
½ ts nykvernet pepper

Bland karbonadedeigen med gresk krydder, litt vann og 1 ss potetmel. Lag fire burgere du klemmer flate. Et godt tips for å få burgerne jevne er å legge de mellom to asjetter du klemmer sammen. Fukter du asjettene først henger ikke burgeren igjen.

Ha yoghurten i et kaffefilter, og la stå å renne av seg en stund. Riv agurken, og ha over saltet. La stå i 10 minutter, og klem ut vannet. Bland yoghurt, agurk, salt, pepper og hvitløk.

Stek burgerne et par minutter på hver side. Server i hamburgerbrød eller mellom to skiver med landbrød, med en god klatt tzatziki på burgeren. Noen salatblader, hakkede oliven og tomatskiver smaker godt til.

Er dere skikkelig sultne er potetbåter stekt i ovnen ypperlig tilbehør.

Søndag

Reinsdyrfilet

4 personer, ca 40 minutter

600 g reinsdyrfilet
salt/pepper
4 rødløk
1 dl rødvinseddik
50 g sukker
1 dl kjøttkraft
1 ss smør
salt/pepper

ca 500 g sopp
1 ss frisk timian, evt 1 ts tørket
1 ts salt
¼ ts pepper
4 egg
2 dl melk
2 ss finhakket persille
1 ss finhakket gressløk

Rens og del løken i båter. Ha sukker i en kjele og varm til det blir brunt. Tilsett eddik og la det koke til sukkerkrystallene har løst seg opp. Ha i smør, løk og kraft og la alt småkoke ca 30 minutter. Smak til med salt og pepper.

Del soppen i båter og surr lett i panne. Tilsett timian, salt og pepper. Pisk sammen egg, melk, gressløk og persille. Ha soppen i en ildfast form og hell over eggeblandingen. Stek ved 175 grader i ca 20 minutter.

Krydre fileten med salt og pepper, og brun den pent på alle sider i varm panne. Dryss på salt og pepper og legg i ildfast form. Stek ved 225 grader i 5-8 minutter. La hvile 10 minutter før den skjæres i centimetertykke skiver.

Server med kokte poteter.

Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!