Vestlendingenes juleribbe er i ferd med å spre seg over hele landet. Årsaken til det er at gamle konserveringsmetoder gjør smaken helt unik.

Porsjoner: 6

Ingredienser

2.4 kg pinnekjøtt - gjerne mer til et sultent lag!

Slik gjør du

1. Del pinnekjøttsiden langs hvert ribben. Vann ut i rikelig vann i ca. 30 timer i romtemperatur. (Se under)

2. Legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Fyll på vann så det står i høyde med risten.

3. Legg pinnekjøttet over og la det dampkoke på svak varme i ca. 3 timer, med lokket tett på. Pass på så det ikke koker tørt, da må du etterfylle med litt vann.

4. Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen. Legg pinnekjøttet på rist over langpannen, litt høyt i ovnen på sterk varme eller grill i ca. 5 minutter.

Serveres på varme tallerkener med evt. grove julepølser eller vossakorv, kålrotstappe, kokte poteter, kokesjy og sennep.

Pølsene kan dampe sammen med pinnekjøttet de siste 15-20 minuttene.

Tips:

Pinnekjøtt er saltet og tørket/speket og må vannes ut før bruk. Kjøttet får tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperatur på vannet. Lunkent vann gir raskere utvanning.

For uvannet pinnekjøtt beregnes 400 g pr pers, og 500 g for storspisere. For ferdig vannet beregnes 530 g pr pers og 650 g for storspisere.

Pinnekjøtt av sau bør dampes litt lenger enn pinnekjøtt av lam.

Kålrotstappe

Ingredienser:
  • 1 ½ kg kålrot
  • 3 stk gulrot
  • 1 ½ l vann
  • 3 ts salt
  • 0.38 ts pepper
  • 1 ½ dl kremfløte /matfløte
  • 4 ½ ss margarin
  • Slik gjør du

    1. Del og skrell kålroten i skiver og gulrøttene i biter.

    2. Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann.

    3. Hell av kokevannet og mos grønnsakene. Ha i fløte og smør og smak til med salt og pepper.

    Tips:

    Serverer du denne til pinnekjøttet, kan fløten erstattes med litt kraft fra pinnekjøttet. Pass på så det ikke blir for salt. Du kan også koke med et par poteter i kålrotstappen. Da blir den mildere i smaken.

    Oppskriften er hentet fra Matprat.no

Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!