Kvinneguiden tester: Curling!

Vi trenger definitivt bedre balanse. Se web - TV innslag!

Sist oppdatert
Kvinneguiden.no samarbeider med sportsnettstedet Speaker.no da undertegnede og journalist Hilde Tomter i tiden fremover tester til dels uvanlige mosjonsformer og idretter fra to kvinners perspektiv.

Denne gangen dro vi tilbake til en kjølig ishall for å teste curling!

Se web-tv innslaget her!

Enkel curling?

Det er lenge siden curling var en gentlemansport spilt av skotter og briter. I dag er Marianne Rørvik, Kristin Skaslien, Charlotte Hovring, Dordi Nordby og Camilla Holth bare noen av de norske kvinnene som briljerer med de 19,98 kilos tunge stenene på landslaget. Og vi har tenkt å gjøre det samme, om ikke briljere så iallefall forsøke!

Curling ser lett ut. Enkelt forklart er det to lag som konkurrerer mot hverandre, og målet er å få en av tre stener lengst inn i sirkelen (boet). En person sender stenen av gårde og to lagkamerater varmer opp isen og gjør den glattere ved å koste for harde livet slik at stenen glir lettere. Det krever konsentrasjon og er et strategisk spill hvor man må planlegge trekkene som i sjakk.

Utstyrt med to forskjellige sko, en bremsesko (antislider) med en såle som gjør at man står trygt på isen og ikke glir, og en sko med sylglatt såle som skal hjelpe oss å skli fremover sammen med stenen, er vi klar for å slide ned den 44,5 meter lange isbanen.

Før vi setter høyrefoten i startposisjon og skubber i fra, får vi en kost (broom) i venstrehånden som skal hjelpe med balansen i det vi sparker fra og glir med stenen frem til linjen der vi må slippe stenen og la den selv finne veien frem til boet på andre siden av banen.

- Dette blir moro, det skal nok gå greit, smiler vi selvsikkert til hverandre.

Kjepphøy med kosten

Landslagsspiller Christoffer Svae er med oss i curlinghallen på Snarøya i Oslo. Han gjør sitt beste for å hjelpe oss i gang og vise oss riktig teknikk;

- Du setter deg ned med rumpa opp, vri på stenen litt da den curler på banen, venstrefoten frem og spark i fra med høyre fot, forklarer Svae.

Den første halvdelen av testpanelet inntar startposisjonen etter instruksjoner. Jepp, da er det bare å vise hva man er god for.

Venstrefoten sklir frem, høyrefoten støtter opp balansen sammen med kosten som er i venstrehånden, rumpa står stabilt og rett mot taket, stenen i høyre hånd glir lekende lett fremover i det den slippes og manøvreres inn mot midten på vei til boet.

Det var iallefall det som skulle ha skjedd!

Det faktiske scenarioet går mer slik;

Venstrefoten sklir frem, høyrefoten skraper ned i isen og bremser farten sammen med kosten i venstrehånden som allerede er på avveie, rumpa er tung og smeller ned i isen, stenen i høyrehånden roterer rundt i ring og når ikke en gang frem til linjen hvor den skal slippes og curle inn mot boet.

OK, da forstår vi at ikke nytter å være høy på pæra når man aldri har prøvd sporten tidligere. Stikkord som statisk balanse, fokusering, konsentrasjon og godt blikk er lettere å forstå etter prøverundene.

Latterlig moro

Knall og fall på isen må til når man prøver, vi er likevel ved godt mot. Det er morsomt selv om vi tryner og ikke mestrer det fullkomment, det skal jo tross alt være gøy. Landslagsspiller Svae forteller at det også er det de fleste som besøker curlinghallen opplever.

- Det er gjerne vennegjenger som kommer å prøver en gang før de skal ut på byen, ellers kommer gjerne store grupper arbeidskolleger eller idrettslag og prøver fordi de ønsker teambuilding seg i mellom, da blir det mye prøving og latter, sier han.

Vi kjenner oss ikke særlig støle eller svette etter prøverundene. Om man ønsker å driver seriøst med curling derimot, krever det at man trener mer og driver med styrke- og kondisjonstrening utenfor sesongen.

Konklusjon

Så hva gjør egentlig curling med kroppen?

- Gjennom kostingen får man styrket bryst og armer, forklarer Svae.

Vi tenker at når rumpa hjelper å holde balansen rettet statisk mot taket, lårene bøyes kraftig, og magen også må kontrollere balansen, er det ikke tvil om at sporten bygger styrke og muskler.

Dette er en kjempefin hobby å ha dersom du ønsker å drive med noe som er litt annerledes. Du kan trene alene, men det morsomste er nok å konkurrere med andre, dessuten er du garantert flere latterkuler enn du kan forestille deg!

Denne saken ble første gang publisert 25/01 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også