Ingredienser i sminke

Quiz: Har du kunnskap om sminke?

Vet du egentlig så mye om sminken du bruker hver dag?

Sminkequiz

Start quizen

Publisert Oppdatert
PENT SMINKET: Jo mer sminke-kunnskap du skaffer deg, jo lettere blir det å legge sminken pent.

PENT SMINKET: Jo mer sminke-kunnskap du skaffer deg, jo lettere blir det å legge sminken pent. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.

Sjekk om du har kunnskap om sminken i quizen vår øverst!

Visste du at du bør bytte ut sminken din fra årstid til årstid?

Det mener Wenche Stageboe Eidissen, ansvarlig makeupartist og instruktør for Jane Iredale.

- Dropp de kalde tonene når det går mot vår, anbefaler hun.

Unngå pudder

Stageboe Eidissen mener også at du bør unngå pudderfoundations når huden er på sitt tørreste etter en kald og tøff vinter. Isteden anbefaler hun fuktighetsrike, flytende foundations med solfaktor 15.

- Krembasert foundation kan gi mer glød mot vår og sommer enn de tradisjonelle pudderbaserte produktene, sier hun.

Er du redd for at huden blir for blank kan du eventuelt bruke en lysreflekterende pudderfoundation over.

- Er huden din tørr, anbefaler jeg også kremet rouge. En regel er å bruke krembaserte produkter på krem, og pudder på pudder.

Ønsker du ekstra god holdbarhet anbefaler makeupartisten at du bruker en primer under foundationen.

- Primer gir fukt og økt holdbarhet, i tillegg til at den glatter ut hud som er tørr. Den jevner hudtonen og glatter ut ujevn hud. I tillegg vil en primer hjelpe en fet hud til å holde huden matt.

Permanent sminket

SMINKE ER MORO: Men av og til skulle man ønske at man våknet opp ferdig sminket, og da kan permanent makeup være et godt alternativ.

SMINKE ER MORO: Men av og til skulle man ønske at man våknet opp ferdig sminket, og da kan permanent makeup være et godt alternativ. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.

Synes du det er et ork å skulle sminke seg hver dag?

Da kan du teste ut den voksende trenden permanent makeup.

Solvår Hegge, daglig leder og eier av salongen Sol Permanent make-up i Oslo, var en av de aller første i Norge som startet opp med tilbudet permanent make-up i 1999.

Hun forteller at hun har rundt 60 kunder i uken som kommer for å bli permanent sminket, en trend som opprinnelig startet i Tyskland.

Kunder står på ventelisten hos Hegge helt frem til august.

- Den største målgruppen er nok kvinner 25 pluss, men hit kommer også både yngre skoleelever og menn, sier Hegge til Kvinneguiden.

Hegge og kollegaene tatoverer permanent farge på alt fra øyebryn, eyeliner på øvre og nedre vippekant, lipliner rundt leppene og til og med "skjønnhetsflekk" på huden.

- Dette begynner å bli like vanlig som å gå til frisøren, mener Hegge, som samtidig avslører at hun har flere kjendiser som kommer regelmessig til klinikken for å fylle på permanent farge.

Likevel er det vesentlig dyrere enn et frisørbesøk - det kan koste så mye som 6400 kroner å tatovere bryn med full dybdeteknikk.

SESONGBETONT: Husk å ta hensyn både til sesongen og hudtypen din før du velger sminken du skal bruke.

SESONGBETONT: Husk å ta hensyn både til sesongen og hudtypen din før du velger sminken du skal bruke. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.

Dessuten kan noen føle at det er smertefullt selv om man får bedøvelseskrem på først.

Også eyelineren kan tatoveres på.

- Du kan få tatovert på både over- og underliner på øyet, sier Kristine Nordby Grip, hudterapeut ved Karl Johan Hud og Kroppspleie, til Kvinneguiden.

Hun mener at permanent make-up passer for dem som ønsker en enkel hverdag hvor man slipper å bruke tid på å for eksempel sminke øynene.

Eyeliner-tatovering kan for eksempel legges ensfarget, eller med en kombinasjon av forskjellige farger på ulike områder dersom du ønsker en bestemt effekt.

- Det er aktuelt for både unge, og ikke minst eldre personer. Det passer for de treningsglade og de med dårlig syn som sliter med å legge sminke selv. Det blir en feilfri linje tatovert rett på huden, forklarer Nordby Grip videre.

Les også:

Sesongens negletrender

Nydelig festsminke

Det kan vokse dyr i sminken din

Du blir lurt trill rundt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning