Høye hæler kan gjøre en mentalt mektig og fysisk forsvarsløs

Mari Helenedatter Aarbakke (29)

  • Rådgiver ved KUN, senter for kunnskap og likestilling
  • Bor i  Steigen, Nordland, sammen med mannen Tore, katten Marve og hunden Maja
  • Engasjert i både små og store likestillingsspørsmål, høye hæler inkludert.

KOMMENTAR:

- De første minuttene på høyhælte sko er frydefulle. Haka løftes, skuldrene skyves bakover, og hvert lille skritt avgir en skarp, umiskjennelig lyd: Her kommer en kvinne! Men fryden må snart vike når fremre del av føttene mine sier ifra om at de er presset sammen i en spiss, og at denne spissen nå bærer mesteparten av kroppsvekten min. Jeg er på konferanse, og de neste ni timene skal føttene mine forbli sammenklemt og feilbelastet.

Fordi jeg er kvinne. Fordi det er slik det forventes at kvinner går kledd når vi har pyntet oss.

Høye hæler påkrevd

Under den pågående filmfestivalen i Cannes har en av reglene for den røde løperen skapt trøbbel. Kvinner slipper nemlig ikke inn på filmvisninger uten at de har høyhælte sko. Flere har blitt avvist i døren, i flotte antrekk med lekre, pyntede, men flate sko. Eldre kvinner, kvinner med medisinske begrunnelser; det har ikke vært noen nåde.

Kona til regissøren av den nye Amy Winehouse-dokumentaren holdt på å møte samme skjebne i sine ballerinasko, men for henne gjorde vaktene et nølende unntak.

Høye hæler har en glamour og status som andre sko ikke kan konkurrere med, og derfor er ofte valget om hæler ikke bare opp til oss selv.

Høye hæler Cannes filmfestival Juliette Lewis

HØYT PÅ STRÅ: Juliette Lewis fotografert for et par dager siden i Cannes. Iført de obligatoriske høye hælene. © FOTO: Stella Pictures

Storm i Cannes

  • Flere kvinner har blitt nektet å gå den røde løper på filmfestivalen i Cannes fordi de ikke har på seg høye hæler.
  • De mannlige skuespillerne Denis Villeneuve, Benicio del Toro og Josh Brolin har sagt at de skal gå med høye hæler i protest.
  • Følg hashtaggen #cannesheels for oppdateringer.

Kilde: bbc.co.uk

Å komme i storfint bryllup i ballerinasko er liksom ikke bra nok for anledningen, selv om flere av oss sikkert hadde orket å danse mer om vi gjorde det.

Fjellstøe menn og vraltende damer

Selv både elsker og hater jeg mine høyhælte sko. Elsker hvor pent det klakker over gulvet, hater hvordan hvert klakk gjør litt vondere enn det forrige.

På konferansen er vi kommet til kaffepause nummer to, og jeg står og skifter vekten fra den ene til den andre foten for å avlaste de statiske smertene som nå har nådd helt opp til hoftene og korsryggen. Kvinnen ved siden av meg gjør det samme, som om vi begge er nervøse, ubestemte, tissetrengte. Jeg strever med mine seks centimeter høydeforskjell, og en liten trekant av en hæl å balansere denne forskjellen på. Beskjedne hæler, vil mange kvinner tenke.

Mannen jeg småprater med står fjellstøtt med beina godt fra hverandre, avslappet og selvsikker i fremtoningen.

I brede, myke skinnsko med én cm høydeforskjell mellom hæl og tå trengs ingen balansekunster.

Hos ortopeden står jeg uken etter barfot på en glassplate som skal avsløre om jeg er plattfot. Det er visst ikke så ille, men legen skjønner godt at jeg får vondt av høye hæler. Det er naturlig å ha vondt når noe så unaturlig skjer med foten, sier hun.

En illustrasjon på veggen hennes viser hvordan høye hæler påvirker kroppen. Hele skjelettet er ute av balanse på bildet; ryggsøylen og alle store ledd. Effekten er at rumpa løftes opp og ut, og brystet skyves frem, helt av seg selv.

Damen på tegningen ser ut som en vraltende gås. Er det sånn jeg ser ut når jeg klakker rundt og føler meg så fin?

Nerveskader og deformerte tær

Opp mot 90 % av de som opereres for deformerte tær er kvinner. Ved St.Olavs Hospital undersøker de nå om pumps er årsaken til den store kjønnsforskjellen. Sammenhengen virker åpenbar, men er ennå ikke vitenskapelig bevist.

I den ene gruppen som undersøkes har kvinnene brukt høye hæler hver dag de siste fem årene.

"Jøje", tenker jeg. "Noen er tydeligvis laget av et hardere stoff enn meg!"

Susanne Kaluza

Vil du skrive for oss?

Kvinneguiden ønsker å få fram flere kvinnelige stemmer i samfunnsdebatten.

Kvinneguidens skrivekonkurranse

  • Dette er én av finalistene i Kvinneguidens skrivekonkurranse.
  • Alle kommentarer som blir publisert blir honorert. Den beste kommentaren vinner i tillegg en Ipad Air.
  • Vil du også skrive for oss? Her er infoen du trenger.

Jeg kjenner flere som sier at hæler er behagelig, at de foretrekker det fremfor flate sko. Man venner seg til det meste, sa reven da den ble flådd.

Flertydigheten

Jeg sier til meg selv at dette blir siste konferanse med hæler, siste fest med vonde tær, siste gang jeg skal lage klakkelyder over gulvet. Men det blir ikke siste gang, det vet jeg jo.

I noen sammenhenger kjennes det ikke ut som jeg har et valg, og i andre trumfer fryden over ubehaget.

Høye hæler kan gjøre deg mentalt mektig og fysisk forsvarsløs på samme tid.

De er den mest yndige uskyld i det ene øyeblikket, og sexy dominans i det neste.

Det er en flertydighet i høye hæler.

En flertydighet som ikke blir mindre av å vite at disse vonde skoene jeg nå kipper av meg for endelig å la tærne vifte fritt, opprinnelig var fottøy for menn.

Vil du lese flere slike saker? Følg Kvinneguiden på Facebook.

Høye hæler kan gjøre en mentalt mektig og fysisk forsvarsløs

LYKKE: - Etter konferansen venter de velsignede fotformskoene. © FOTO: Privat

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!