Hipster-hovedstaden

Viking-øl, Svartadaudir og folk som lever av å gå på byen: Hedonismen rår i Reykjavik.

Sist oppdatert
- Dette er lommeboken min, sier Adalbjørn Tryggvason og viser fram en bearbeidet 20-pakning Marlboro Light. Den inneholder verken røyk eller lighter, men sedler og kronestykker.

- La oss ta en Viking-øl, sier Tryggvason, som med sin enorme pelslue troner som en vikingkonge inne på utestedet Sirkus i sentrum av Reykjavik. Han er på byen med vennene Bjarki og Sandra.

Stemningen på Sirkus er laidback, interiøret fargerikt og fotografering strengt forbudt fordi det vanker så mange kjendiser der, opplyser sjefen i baren. Det må være snakk om lokale kjendiser. Vi greier ikke spotte en eneste en av den celebre sorten.

Ute på gaten igjen, minner en frisk nordavind oss på at vi er på en øy i den nordlige delen av Atlanterhavet - på grensen til polarsirkelen. Plutselig misunner vi Tryggvason pelslua hans.

Hedonismen lever

Sirkus ligger i en tverrgate til hovedgata Laugavegur, der det meste skjer. Kun et par hundre meter fra enorme industritrålere og lukten av salt hav og fiskeslo, ligger en av Nord-Europas tetteste ansamlinger av restauranter og barer, så smarte og poshe, at de kunne ha ligget i TriBeCa i New York. I Reykjavik med sine litt over 110.000 innbyggere - omtrent som Stavanger - er det lettere å finne en minimalistisk bar med fancy à la carte-menyer enn det er å finne en brun bule med kun pils og peanøtter på spisekartet.

- Vi er hedonister, kosmopolitter og ekstreme konsumenter av underholdning, klær, biler og utstyr. Vi har verdensrekord i alle mulige per capita-målinger, forteller Jon Kari Hilmarsson og hever Corona-en til en liten skål.

Han sitter ved sitt faste hjørnebordet på det coole utestedet Vegamot. Derfra har han god utsikt over alt som skjer på utestedet - hvem som kommer, hvem som går og hvem som dater hvem.

- Jeg lever i en godtebutikk, sier Jon Kari med en sleskt glis og nikker til noen damer på andre siden av baren.

Proff på uteliv

Skal du til Reykjavik, men mangler venner: Ring Jon Kari. Han tar deg med på byen, og forbi køene og gir deg VIP-følelsen. Det koster deg noen tusenlapper riktig nok. Som eneste ansatt i enmannsbedriften Nightlife Friend, lever nemlig islendingen av å ta folk med ut på nattelivet.

- Jeg jobbet i Icelandair, og kollegaer spurte meg stadig om jeg kunne vise dem byen. Siden ble det venner av kollegaene og venners venner. Da fikk jeg ideen til et business-foretak og det mangler ikke på oppdrag, smiler Jon Kari.

Vi rusler sammen med utelivsproffen til Restaurant Apotek i Austurstræti. Der skal han møte noen representanter for det norske revisorfirmaet Kjellstrup & Wiggen. De har hyret Jon Kari fram til midnatt.

- Vi syntes det kunne være moro å hyre en ekspert på Reykjaviks uteliv, forteller prosjektkoordinator Camilla.

Jon Kari tar revisorene med forbi køen på Thorvaldsen Bar - der Reykjaviks forretningsmenn- og kvinner møtes over en cosmopolitan. Det viser seg imidlertid at de statsautoriserte revisorene slett ikke trenger Jon Karis hjelp til å bryte isen, så islendingen drar videre til det som ifølge ham selv er Reykjaviks hippeste utested akkurat nå: Oliver - en restaurant og bar som utover natten får løsere snipp når gjestene har svelget unna nok gnocchi, chevre og innbakt torsk.

Også på Oliver får vi opplyst at klientellet består av så mange kjendiser at vi slett ikke kan ta bilder.

Lørdagen gjelder

- Utelivet i Reykjavik er bra på fredager, og helt vilt på lørdager. Men vorspielene i Reykjavik er tydeligvis lange. Først ved midnatt begynner det å bli fart i sakene. Køene foran de mest populære utestedene blir lange og køen av digre firhjulstrekkere i hovedgatene stopper nesten helt opp. Nå er det ikke lenger bare plukkfisken som koker.

- Ingen andre steder har bedre kjør for yngre mennesker, forteller Kristin på nattklubben Pravda, som har holdt koken siden midten av 90-tallet.

De litt eldre nattklubbvankerne trekker til Rex, en glatt klubb med barokke møbler, brokade på veggene og et gammelt bankhvelv i kjelleren.

- Dere kan ikke ta bilder her. Vi har så mange kjendiser her, opplyser vaktsjefen på Rex.

Først med det siste

Noe av det mest iøyenfallende ved Reykjaviks uteliv, bortsett fra at etnisiteten er så homogen at det nesten er eksostisk, er graden av motebevissthet - enten man bruker streetwear eller haute couture. Her er det langt mellom trailercap-ene på skjeive og racingsko der borrelåsen henger og slenger.

- Islendinger liker å være først med det siste, og vi er ofte testlaboratorium for nye produkter fra kjente merkevarer, sier Jon Kari.

Mulig islendingene er først med det siste, men eget øl fikk de ikke før i 1989. Og det smaker ganske tamt - i motsetningen til den tradisjonelle snapsen Brennivin eller Svartadaudir som den ofte kalles.

- Det skjedde noe med utelivet i Reykjavik da ølforbudet ble opphevet. Det ble starten på en ny æra i utelivet, mener Jon Kari.

Nå er islendingene visst nok blitt store konsumenter av øl og første mars er blitt nasjonal øldag, hvor 75 år med ølforbud markeres.

- Man må ha øl for å få litt stemning, mener Jon Kari.

- Brennevin blir det bare bråk av.

Reisefakta

Reykjavik

* Ca 112.000 innbyggere. De fleste utestedene ligger i eller i tilknytning til gatene Laugavegur, Bankastræti og Austurstræti.

Reise dit:

* Icelandair: Direkte Oslo-Keflavik t/r: Fra 2796 kroner hvis du kan reise fra torsdag til tirsdag. Fra 5751 kroner for langhelg, torsdag til søndag.

* Fra Keflavik til Reykjavik sentrum: 45 km.

Valuta

Kurs: 10.28. 100 nok er 1028 isl.

Øl

Priser mellom 45 og 60 kroner for en halvliter.

Webadresser

* www.visitreykjavik.is

* www.whatson.is

* www.grapevine.is

* www.tourinfo.is

* www.visiticeland.com

* www.this.is/iceland

* http://www.iceland.org/no/index.html

* Været

__________________________________________________________________________

Foto: Paal Audestad

Denne saken ble første gang publisert 03/10 2005, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også