Vil bli gravid?

Dette kan du gjøre for å øke sjansen for å bli gravid.

Publisert Oppdatert
Dere har tatt valget om å få barn sammen. Og når valget først er tatt, kan utålmodigheten bli stor og ventetiden lang. For selv om enkelte blir gravid nærmest umiddelbart etter at de har bestemt seg, så er det ikke like enkelt for alle.

Les også: Vær vakker gravid

Les også: Vit dette før du føder

Les også: Mannen med på fødselen?


"Bare en av fire lykkes i å bli gravide den første måneden de prøver", skriver Norsk Helseinformatikk på sine nettsider.

Videre blir 80-85 prosent gravide innen ett år, mens 90-95 prosent lykkes i å bli gravide i løpet av to år. Resten, cirka fem til ti prosent av de som prøver å bli gravide, regnes for å ha et fruktbarhets- eller fertilitetsproblem.

"Dersom du er tidlig i 30-årene eller yngre og i god form, anbefales det å ta kontakt med lege etter ett til halvannet år dersom du fortsatt ikke har blitt gravid", skriver Norsk Helseinformatikk videre.

Les også: Når man ønsker barn


Ønsker du å øke sjansen for å bli gravid, er det flere ting du selv kan gjøre. Det selvsagte første gjøremål er å slutte med prevensjon. Det tar gjerne litt til før man får eggløsning som normalt igjen.

Andre ting som kan påvirke eggløsning er som følger:
 • Undervekt: Kan føre til sporadisk eller ingen eggløsning.
 • Overdreven trening: Kan forstyrre kvinnens kjønnshormoner progesteron og østrogen.
 • Uheldig spisemønster: Som for eksempel dietter eller å hoppe over måltider.
 • Røyking: Forandrer slimet i livmorhalsen. Dette kan hindre sædcellene i å nå egget. I tillegg øker det risikoen for spontanabort.

 • Videre bør man ikke drikke alkohol og man skal ikke bruke narkotika. Man skal alltid avklare med lege hvis man tar medisiner eller naturlegemidler.

  "Etter at du har fylt 35 år er risikoen for fruktbarhetsproblemer, spontanabort og visse kromosomavvik økt. Høyt blodtrykk og svangerskapsdiabetes er også mer vanlig blant eldre mødre. Slike tilstander bidrar ikke nødvendigvis til infertilitet, men øker risikoen for komplikasjoner ved svangerskap og fødsel", informerer Norsk Helseinformatikk.

  Jevnlig samleie
  Man blir gravid ved å ha samleie ved eggløsning, men nøyaktig når hver enkelt kvinne har eggløsning, kan være vanskelig å si. Vanligvis har du eggløsning cirka 14 dager før neste menstruasjon. Mange tror det er 14 dager etter første dag i forrige mens, men det er altså 14 dager før neste.

  "For de som har 28-dagers syklus, vil for øvrig begge deler bli riktig", poengterer Norsk Helseinformatikk.

  Videre informerer de om at ved eggløsning har egget cirka 24 timer på seg til å smelte sammen med en sædcelle. Siden sædcellene kan overleve i livmoren og egglederne opptil tre dager, er det best å ha samleie jevnlig i dagene før eggløsning. Har du sex to til tre ganger i uken, kan du nesten være sikker på at du vil treffe på ett eller annet tidspunkt.

  Kryss av i kalenderen
  Det kan være vanskelig å vite eksakt når man har eggløsning. Men for å få en liten pekepinn, kan du bruke kalenderen i noen måneder. Kryss av for første dag du har menstruasjon hver måned og se om du finner et mønster. Det er også vanlig å ha klar, eggehviteliknende utflod i dagene før eggløsningen.

  Både sykdom, stress og trening kan være med på å påvirke når du får eggløsning. Ved uregelmessig menstruasjon kan det altså være vanskelig å beregne hvilken tid du får eggløsning.

  "Ifølge en studie som ble publisert i tidsskriftet Fertility and Sterility hadde gruppen med kvinner som brukte eggløsningstest, høyere andel gravide (22,7 prosent) enn den gruppen som ikke brukte en slik test (14,4 prosent). Forfatterne av studien konkluderte med at bruk av en slik test altså øker sjansen for graviditet, men for mange kan dette bli en unødvendig og en stressende overvåkning av kroppen", skriver Norsk Helseinformatikk.

  Kilde: Norsk Helseinformatikk
gravid_hoyde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning