Trygg gravidmat

Noe bør du holde deg unna, men mye kan du spise!

Sist oppdatert
Det er lett å bli hysterisk og redd når man er gravid, men egentlig kan du spise det meste. Men før du begynner å spise for to, kan det være greit å huske på at den andre du spiser for, er på størrelse med et riskorn i begynnelsen. Du trenger bare rundt 300 ekstra kalorier per dag når du er gravid. Vi har plukket ut noen huskeregler.

Ost

  • Du bør ikke spise upastauriserte mykoster.
  • Vær forsiktig med importert ost som blant annet briost, camembert, fetaost, geitost
  • Cheddar, mozzarella, kremost cottage cheese er greit, men husk at de må være pastauriserte.

    Lettbrus
  • Du bør ikke drikke for mye lettbrus, men en daglig boks eller halvliterflaske er harmløst.

    Kaffe

  • Vær forsiktig med kaffen selv om det enda ikke er påvist noen skader på gravide fra tre-fire kaffekopper per dag.
  • Overdreven bruk av kaffe kan muligens føre til babyer med lavere kroppsvekt, og også spontanabort.

    Urtete

  • Mange typer te er trygt og sunt under graviditeten, men du bør også her drikke moderate mengder.
  • Store mengder med peppermynte eller solbærte har faktisk vist seg å kunne føre til for tidlig fødsel.
  • Drikk te som inneholder de ingrediensene du vanligvis inkluderer i din daglige diett, snakk med din lege.

    Sushi, tunfisk og sverdfisk

  • Hold deg unna rå fisk som kan inneholde parasitter.
  • Gravide bør ikke spise disse ferskvannsfiskene: Gjedde, abbor over 25 cm, ørret over én kilo, røye over én kilo.
  • Som gravid bør man heller ikke spise fiskelever, krabbeinnmat fra skallet (hvitt krabbekjøtt i klør og skallhus er trygt) eller eksotiske fisker som hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk (tunfisk på boks er trygt).

    Spinat

  • Spinat er god mat for deg som er gravid, det inneholder masse jern og gode mineraler.



    Kilde: webmd.com, forskning.no



Denne saken ble første gang publisert 19/05 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også