Tatovere brystene

Nikki var bare 23 år da hun fikk aggressiv brystkreft

Slik tok hun tilbake kontrollen over egen kropp.

Sist oppdatert

- Jeg får så mange hyggelige meldinger fra kvinner rundt omkring i verden på grunn av tatoveringene, forteller Nikki Black (25) fra California til Kvinneguiden.

Hun var bare 23 år gammel da hun fikk aggressiv brystkreft og måtte fjerne begge brystene som følge av kreften.

- Det var en forferdelig beskjed å få. Jeg var alene hjemme sammen med lilleboren min da telefonen kom. Jeg ble helt knust. Gikk inn på rommet hans, og så bare holdt vi rundt hverandre. Jeg gråt. Så ringte jeg til mamma.

Til tross for den dramatiske diagnosen, holdt Nikki motet oppe.

- Jeg har forsøkt å takle det med verdighet. Men jeg har hatt mange sammenbrudd. Det har vært uunngåelig.

Brukte humor

Nikki er standup-komiker, og humor har vært en viktig mestringsstrategi for henne. En uke etter at hun fikk diagnosen, spøkte hun med kreften fra scenen.

- Det føles befriende å kunne le av hele situasjonen innimellom.

Samtidig har sykdomsperioden vært hard for både kroppen og psyken.

- Det føles som jeg har mistet ungdomstiden min.

Nikki har hatt cellegiftbehandling med sterke bivirkninger. Fordi kreften var så aggressiv, bestemte hun seg for å få fjernet brystene, med påfølgende rekonstruksjon av nye. Og selv om hun aldri ønsket seg nøyaktig den gamle kroppen tilbake, har det vært en prosess å føle at de nye «legeskapte brystene» var hennes.

Tatoverte brystene

Nikki er overrasket over hvor mye seksualiserte kommentarer hun fikk i forbindelse med rekonstruksjonen.

SEKSUALISERT: Nikki har fått mange seksualiserte kommentarer fra menn.
SEKSUALISERT: Nikki har fått mange seksualiserte kommentarer fra menn.

- Da jeg gikk gjennom prosessen med å få nye bryster, fikk jeg mange diskriminerende kommentarer fra menn, der de helt åpent spurte meg hvilken størrelse jeg nå skulle ha på brystene. Noen sa at jeg burde begynne med porno etter operasjonen.

For henne har brystoperasjonen handlet om å bli frisk, og få tilbake kroppsdeler som måtte fjernes. Hun har ikke samme følelse i de nye brystene som i de gamle. Hun fikk ikke brystvorter. I stedet er det store arr tvers over begge brystene. Arrene er nå skjult av arbeidet til tatovør Holly Fehnet.

- Tatoveringene var en måte for meg å ta tilbake kontrollen over min egen kropp, sier Nikki.

Tatoverer rosa sløyfe

Den type tatovering som Nikki har valgt, er ikke så vanlig. Men styrerepresentant i Brystkreftforeningen i Helse Midt-Norge, Kristin Johnsen, heier på alt som kan få brystopererte kvinner til å føle seg bedre.

- Du må gjøre det du føler blir riktig for deg selv, sier Johnsen.

Hun har imidlertid sett flere som har valgt å tatovere rosa sløyfe eller andre sterke symboler over arret i stedet for å få nytt bryst.

Kristin Johnsen fikk selv fjernet det ene brystet for 11 år siden, da hun var 38. Hun vurderte aldri den type tatovering som Nikki har. I stedet har hun valgt den vanligste formen for tatovering, nemlig å få en brun ring tatovert der areola vanligvis er.

Styrket selvfølelsen

Det tok ett og et halvt år før Kristin fikk rekonstruert det nye brystet. Den første tiden etter fjerningen var hun mest glad for å være ferdig med operasjonen, og hun tenkte ikke så mye på det manglende brystet. Etterhvert ble det likevel upraktisk og ubehagelig med den løse protesen. Det var klamt og svett, vanskelig å få tak i undertøy, å gå i badetøy føltes rart. Rent utseendemessig føltes det heller ikke bra.

FORNØYD: Kristin Johnsen er fornøyd med resultatet av rekonstruksjonen. - Det har gitt bedre selvfølelse å få et nytt bryst der det gamle var, forteller hun.
FORNØYD: Kristin Johnsen er fornøyd med resultatet av rekonstruksjonen. - Det har gitt bedre selvfølelse å få et nytt bryst der det gamle var, forteller hun. Foto: FOTO: Privat

Rekonstruksjon av bryst

  • Hvis du har måttet fjerne brystet på grunn av brystkreft, har du rett på å få rekonstruert et nytt.
  • Primær rekonstruksjon er blitt mer vanlig i Norge de siste årene. Det vil at rekonstruksjonen blir gjort i samme operasjon som fjerning av bryst.
  • Rekonstruksjon kan gjøres med protese eller med kroppens eget vev.

  • Proteser kan enten inneholde silikon eller saltvann.
  • Om du får tilbud om å bygge opp nytt bryst med protese eller med eget vev, kommer an på hvilken teknikk som benyttes ved det sykehuset du opereres på, hva slags behandling du har vært gjennom.
  • Hvis du ønsker en annen løsning enn den du blir tilbudt på ditt sykehus, kan du sjekke ut Fritt sykehusvalg her.

Kilder: Brystkreftforeningen/Oslo universitetssykehus

- Det styrket i alle fall ikke selvfølelsen min, sier hun.

Da Kristin til slutt fikk rekonstruert et nytt bryst, med tatovert areola, merket hun hvor viktig dette var for henne.

- Rekonstruksjonen endret selvfølelsen og livet mitt igjen – og denne gangen til noe bedre – faktisk veldig bra.

Hun jobber i dag som frivillig for Brystkreftforeningen som blant annet kjemper for at alle kvinner som må fjerne brystet, skal få rekonstruert nytt bryst i samme operasjon - og at alle skal få det tilbudet som gjør at hver enkelt kvinne får en best mulig opplevelse av egen kropp.

Ulike behov

Det er ikke så ofte i dag at norske kvinner må fjerne brystet etter brystkreft, forteller kreftsykepleier ved Avdeling for bryst- og endokrinkirurgi ved Haukeland universitetssykehus, Kari Britt Hagen, til Kvinneguiden. Hagen holder på med en doktorgrad om helseplager for kvinner etter behandling for brystkreft.

Tiltross for at det skjer sjeldnere er det fremdeles noen kvinner som enten må fjerne brystet for å bli friske, eller som sterkt ønsker det av frykt for at kreften skal komme tilbake.

- Det er veldig forskjellig hvordan kvinnene opplever dette. For noen er det veldig traumatisk å miste brystet, for andre er tap av brystet greit der og da. De er gjerne mer opptatt av å bli friske.

Hun opplever at brystene for mange kvinner er sterkt knyttet til identitet og seksualitet, og at det er viktig for kvinnene å få brystet rekonstruert hvis de må fjerne det.

- En del pasienter gir også uttrykk for at det er mer praktisk enn å ha en løs protese. Men de sier også at det oppleves som kunstig, det gir en annen følelse, det kjennes ikke helt som en del av dem, sier hun.

- Så jeg kan skjønne det hvis noen opplever at det å tatovere noe som gir mening for dem, kan gi en sterkere eierfølelse til det nye brystet.

Tilbakemeldinger

Nikki har bestemt seg for å være åpen om prosessen, og har vist frem resultatet både i sosiale medier og i nyhetsinnslag. Det har gitt henne mange hyggelige kommentarer fra kvinner rundt om i verden.

FREMMED: Kreftsykepleier Kari Britt Hagen forteller at de fleste kvinner som får rekonstruert nytt bryst, opplever det som fremmed.
FREMMED: Kreftsykepleier Kari Britt Hagen forteller at de fleste kvinner som får rekonstruert nytt bryst, opplever det som fremmed. Foto: FOTO: Privat

- Jeg har fått kontakt med så mange herlige mennesker etter at jeg valgte å vise frem tatoveringen. Folk elsker dem! Men jeg har også fått mange ubehagelige meldinger fra menn, forteller hun, og viser frem en fra en mann som skriver til henne på Facebook: «Like your Tattoos hell I'd play with those».

- Dette er bare den siste av mange. Den kom i dag, forteller hun.

Til tross for slibrige meldinger er Nikki fornøyd med at hun har gått ut offentlig. Hun håper historien hennes kan være til trøst for andre kvinner med brystkreft som føler seg maktesløse.

Valget av symbolene hun tatoverte, var ikke tilfeldig. Fiskene delvis fordi hun er født i Fiskenes tegn, delvis fordi hun har en sterk tilknytning til vann. I perioden etter at hun fikk diagnosen, satt Nikki mye i vannet og lot tankene vandre langt vekk fra sykdommen. Symbolet minner henne om at hun har mennesker i livet sitt som elsker henne.

- Dessuten minner de meg om at jeg selv har kontrollen over min egen kropp og mine egne erfaringer.

Vil du lese flere av våre artikler?  Meld deg på Kvinneguidens nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Denne saken ble første gang publisert 01/03 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også