Slik holder du mat-forsettene!

Litt reorganisering på kjøkkenet gjør det enklere.

Publisert Oppdatert
Å spise sunt og godt er en fin ambisjon å ha, men ikke alltid like enkelt å få til. Ta derfor kontroll over situasjonen ved å gjøre noen endringer på kjøkkenet, slik at du enklere kan vedlikeholde nyttårsforsettet om et sunnere liv - i matveien!
 • Sikker og effektiv slanking
 • Så fort faller formen
 • Bytt ut det usunne
 • Her er noen tips:

  Rydd opp i skapene
  De fleste krydder mister smak etter et halvt år i matskapet. Sjekk utløpsdato på krydderglasset, og kast det som står der på overtid. Ikke noen vits i å ha en kjip matopplevelse når du først skal være flink på kjøkkenet.

  Bli også flinkere til å kvitte deg med matvarer i kjøleskapet, det er lett for at det hoper seg opp ketchup-flasker, majonestuber og rødbeter du aldri kommer til å spise før de har gått ut på dato.

  Slip knivene
  Slip kjøkkenknivene minst en gang i året. Skarpe kniver virker kanskje unødvendig, men de sørger for både tryggere matlaging og effektivitet på kjøkkenet. Sløve kniver sinker matlagingen og de har en tendens til å øke faren for å skjære seg.

  Revurder kasserollene og stekepannene
  Bruker du dem i det hele tatt, eller kan du faktisk kvitte deg med noen? I stedet for å kaste dem i søpla kan du for eksempel gi dem bort til et loppemarked eller en bruktbutikk.

  Prøv noe nytt hver uke
  Kanskje kan du forsøke å strø litt hot chilikrydder over kakaoen, slik de gjør i Mexico, eller bytte ut de vanlige grønnsakene på middagstallerkenen med epler, neper og kålrot?

  Bytt ut det usunne
  Det er faktisk ikke så innmari vanskelig å tenke litt sunnere. Du trenger for eksempel ikke å bruke hele tuben med majones når du lager tunfisksalat. Forsøk heller å mose en myk avocado og bland det med tunfisk. Bruk helkorn-mel i stedet for fint mel når du baker. Kjøp inn et lite lager med frosne bær, og tin noen innimellom som dessert. De er søte fra naturens side, og rik på antioksidanter. Bruk villris i stedet for vanlig ris, det har mer fiber, protein og viktige næringsstoffer.

  Hvis du begynner å tenke bevisst på disse tingene blir det en vane å bytte ut usunn mat med sunnere alternativ.

  Vask ovnen
  Du vet det er lenge siden sist! Husk å alltid ha en velfungerende vifte på kjøkkenet, og ikke vask når ovnen nylig har vært i bruk. Den skal være helt kald.

  Unn deg små utskeielser
  Kle på dere fine klær og dra innom en fin restaurant, eller åpne den flasken med sprudlende sjampis du har spart til en spesiell anledning. Kjøp deg selv noen små biter, eller en liten eske med fin sjokolade, eller bak en kake sånn innimellom.

  Rydd i fryseren
  Du bør vaske ut av fryseren minst to ganger i året for å bli kvitt lukter og kvitte deg med mat som har gått ut av dato.
  Kjapt tips: Ta ut alle matvarene fra fryseren og plasser dem i en fryseboks. Sjekk matvarene en etter en, og legg de godkjente tilbake i fryseren og kast resten.

  Kilde: Ivillage.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning