Slik finner du drømmeboligen

Er du på jakt i leiemarkedet? Da bør du lese disse tipsene!

Publisert Oppdatert
Det er lite som er så frustrerende som å lete etter bolig. Det gjelder allikevel å bevare tålmodigheten og hodet kaldt, så du ikke ender opp med katta i sekken.

Les også: Bor du alene?

Les også: Finn din stil til hjemmet

Les også: 10 tips til boligkjøp!


Her er 10 gode tips for deg som leter etter et sted å bo:

1. Finn ut hva som er viktig for deg
Det er kanskje ikke så nøye med veranda, eller heis? Vil du bo sentralt, eller i mer landlige omgivelser? Bruk god tid til å orientere deg i markedet og finn ut hva som er viktig for deg. Ved å finne ut hva som finnes av leiligheter, priser og prioriteringer er det lettere å vurdere om boligene du finner er det du søker.

2. Gå på mange visninger
Det er riktignok en slitsom prosess, men å gå på mange visninger vil lønne seg i lengden. På denne måten finner du ut hvordan du vil bo, og hva du kan forvente i forhold til standard og pris.
"Det er fort gjort å la seg overbevise av en dyktig utleier eller megler, men har du noe å sammenligne med kan du unngå å bli lurt", skriver nettstedet Hybel.no.

3. Vurder alternativer
Kanskje har du noen venner du kan dele bosted med? Eller kan det være spennende å dele tak med nye ukjente mennesker? Det er i alle fall mye penger å spare på å dele bolig med andre. Det er imidlertid viktig at man samtidig er bevisst på mulige problemer. En positiv holdning og et åpent sinn er viktig for samboerskap. Og så er det veldig sosialt!

4. Lag en CV
Det er unektelig en stor kamp om de beste leieboligene. Skill deg derfor ut i mengden ved å lage en ordentlig CV som du gir ut på visning. Dette er også en ekstra trygghet for utleier.

5. Vær obs på ekstrautgiftene
Ta med ekstrautgifter i beregningen når du vurderer husleie. Hva vil det totalt koste når du tenker strøm, internett, TV og eventuelle andre utgifter?

6. Vurder boligen nøye før du signerer kontrakt
Har du lett lenge kan det være fristende å ta til takke med noe du i begynnelsen av boligjakten ikke ville vurdert i det hele tatt. Ha is i magen, og gå nøye gjennom boligen.

7. Skriv alltid kontrakt
Uansett hvem du leier av, og hvor pålitelig vedkommende virker, må du alltid skrive leiekontrakt.

8. Bevar tålmodigheten
Husk at selv om du ikke finner drømmestedet i første omgang, har du alltids muligheten til å flytte igjen senere.

9. Prøv å leie fra mai/juni - da er det mindre kamp om boligene
Før sommeren er et mange som er ferdige med studier, og dermed flytter ut av leiligheter og hybler. Disse kan komme til å stå tomme om sommeren, siden de fleste foretrekker å vente med å flytte til høsten. Statistikk fra Hybel.no tyder på at leieprisene for boliger som legges ut for leie i juli og august kan ligge noen hundrelapper over i pris sammenlignet med resten av året. For sent i år, men kanskje noe å huske på neste gang?

10. Bruk venner og kjente
Det er lurt å alliere seg med venner og kjente som kan hjelpe deg å lete etter leilighet. Kanskje de kjenner noen som skal flytte? Eller vet om et ledig rom i et kollektiv?

Kilde: Hybel.no bolig_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning