Sex under graviditet

Ni måneder uten sex er lenge. Slik holder dere koken!

Publisert Oppdatert
Sex under svangerskapet er ofte et tema det ikke er så lett å prate med andre om. Her får du tipsene.

Ikke mist lysten

Sex under graviditeten vil faktisk føles enda bedre enn vanlig for enkelte kvinner. Det er normalt at du blir mer følsom i underlivet og det kan slå ut begge veier, at det blir godt eller vondt.

Det er også normalt med krampeliknende tak i magen under og etter samleie fordi orgasmen setter i gang sammentrekninger, noe som er særlig tydelig i tredje trimester.

Men hva har egentlig graviditeten å si for sexlivet?

Både stress og verk virker inn på sexlysten og det er helt normalt. Kanskje du ikke føler deg vel fordi du legger på deg, kanskje du føler at du blir en person i en annens kropp. For mange menn virker likevel kvinnen ofte enda mer fristende under graviditeten, da hun er frodig med en ny utstråling.

For å holde på lysten er det lurt å være åpne med hverandre, fortelle om hverandre om tanker og bekymringer slik at man kan slappe av sammen. Kos mye og kjenn hvor deilig det er å være nær hverandre.

Ikke skadelig for barnet

Sex er ikke skadelig for barnet i magen da barnet ligger godt beskyttet i fostervannet. Verken bevegelser, dunking, støt eller utløsning skader barnet. Slimproppen i livmoråpningen fungerer som en barriere mot bakterier.

Når kvinnen får orgasme trekker livmoren seg sammen. Magen blir hard som en ball, men dette skader ikke barnet og fremskynder heller ikke fødselen.

Sex med stor mage

Det blir vanskelig med mannen på topp når magen begynner å bli stor, da er det nødvendig å tenke alternative stillinger;
 • Kvinnen kan for eksempel sitte øverst og ri. Ta det rolig da det kan bli tungt i lengden. Mannen kan også hjelpe til med hendene og hoftene, slik at kvinnen ikke gjør hele bevegelsen alene
 • Ligg på siden mens han kommer inni bakfra. Da får kvinnen hvilt magen og det er en deilig og intim stilling for dere begge. Dessuten kommer han ikke altfor langt inni deg da dyp penetrering kan bli vondt utover i svangerskapet.
 • Du kan også ligge nærmere sengekanten med bena på gulvet mens han står på gulvet, en slags stående misjonærstilling. Slik kommer ikke magen i veien.
 • Kvinnen kan også sitte på partnerens fang og ri forsiktig. Det er viktig at også han sitter stødig.
 • Ikke mist troen! Om dere vil ha sex, så får dere det til. Det viktigste er å eksperimentere med hverandre og bruke tid til å finne teknikker som passer for dere.
 • Vær forsiktig med sex
 • Dersom du har opplevd blødning i begynnelsen av svangerskapet eller etter samleie bør dere alltid nevne dette for legen og jordmoren. Oftest blir dere anbefalt å vente litt med å ha sex, men det betyr ikke at sex er forbudt resten av graviditeten.
 • Dersom du tidligere har opplevd spontanaborter eller for tidlig fødsel må du spørre legen din om hvordan du skal forholde deg.
 • Man skal ikke bruke vibrator i skjeden når man er gravid, men sexleketøy som ikke vibrerer kan brukes.

  Kilder: babycentre.co/uk, lommelegen.no
gr2-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning