- Samsoving er bra!

Fødselslege og forfatter Gro Nylander gir deg gode ammeråd.

Publisert Oppdatert
Fødselslegen har over 20 års erfaring med spebarn og svangerskap på Rikshospitalet. Nå er hun ute med sin fjerde bok for mødre og kommende mødre; Amme-ABC.

Mor og barn

- Uansett hvor mye man prøver å forberede seg på sin første fødsel, kan man umulig skjønne helt hvordan den er før man opplever det selv. Så lett kan en fødsel gå, og så mye trøbbel kan man oppleve under en fødsel, sier Nylander.

Da Nylander møtte opp på barseltreff hos Tanum i Oslo onsdag, fikk hun flere spørsmål fra nybakte og kommende mødre. I bøkene sine henvender hun seg til begge foreldre, men legger ikke skjul på viktigheten med båndet mellom mor og barn.

- Det er viktig å tenke over hvordan en fødsel går utover parforholdet og hvordan paret ofte skilles mer da det er hun som har vondt, det er hun som føder og det er hun som er mor til barnet. Selvsagt er det viktig å inkludere far, men man kommer ikke unna at mor og barn har et spesielt bånd, sier Nylander.

Nylanders ammetips

  • Det er vanlig for ammende å få såre brystvorter og blemmer om barnet gnager. Pass på at du som mor ikke ligger flatt ut på ryggen slik at brystet flyter utover.

  • Husk å amme med begge bryst like mye, både før og etter jobb og så fortsetter du om ettermiddagen og kvelden.

  • Du skal bare amme om natten dersom du har lyst til det og føler deg komfortabel med dette.

  • Jeg synes ikke at man skal la barnet ligge alene i sengen og gråte " hjelp, hjelp, hvor er dere?". Dere som orker eller som ikke klarer annet - samsoving er helt lov og faktisk bra for både foreldre og barn som får sove og føler seg trygge.

  • Det har tidligere vært skandaleoppslag i medier der samsoving beskrives som farlig, men det er altså trygt så lenge man sørger for at barnet har sin egen dyne og ikke blir overopphetet, samt at det ligger trygt på madrassen. Men husk på at barn ikke skal sove sammen med røkere.

  • Når du trapper ned ammingen er det viktig å huske på at man ikke skal kutte brått. Prøv å la babyen gradvis klare seg mer og mer uten bryst.

  • Foreldre bør gjøre det de føler er fornuftig og riktig for seg.Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning