På tur alene!

Reisetips for den som slenger sekken på ryggen og legger ut i verden på egenhånd!

Publisert Oppdatert
Det trenger ikke å være vanskelig eller dyrt å reise alene, en slik ferie kan også by på mange fordeler. Allikevel kan det være lurt å ta sine forholdsregler.

Her er noen nyttige tips å ha med seg på ferden:

Lær om kulturen
Det første du bør gjøre før du reiser er å finne ut mest mulig om kulturen på de stedene du skal besøke. Det kan være lurt å vite om det er vanlig at kvinner beveger seg rundt alene, og hvilken kleskode som gjelder. Gjør grundig research før du ankommer, slik at du vet hvor byens mindre trygge bydeler befinner seg og om det er trygt å ta taxi alene og så videre.

Alene på tur - sammen med andre
Hvis du har veldig lyst til å reise, men ikke har noen å reise med finnes det en del alternativer. Du kan for eksempel melde deg på en organisert tur, enten en vanlig gruppetur med likesinnede, eller med et av de mange reiseselskapene som nå tilbyr turer spesielt tilpasset single. Sjekk ut disse nettsidene:
Carpe Diem
Jomfrureiser
Life Travel
Inspiratour
Vennereiser

Du kan også finne nye reisevenner på nettsider som for eksempel Reisefølge.no

Boplass
Et godt tips er å bo på pensjonater og ungdomsherberger. De har stort sett fellesarealer og egen bar der man ofte kan bli kjent med de andre gjestene. Dette er mye bedre enn de større og mer anonyme hotellene. Bo gjerne på et sted der du har tilgang på felles kjøkken. Da blir du garantert kjent med andre!

Lær deg noen fraser
Det er smart å kunne noen fraser på språket de snakker der du reiser. "Nei takk", "La meg være i fred", "Jeg trenger hjelp", "Jeg venter på noen", "Jeg er gift" er fraser som kan komme godt med. I mange land er det faktum at du er opptatt stort sett respektert. Ta gjerne med en falsk giftering du kan bruke.

Vær åpen
Ta kontakt med andre gjester ved de bostedene du oppholder deg på. Du trenger ikke spørre om mer enn hvor vedkommende kommer fra før praten flyter lett. Inviter noen på en øl eller sightseeing så er isen brutt. Delta gjerne på organiserte aktiviteter på reisemålet, som dykkerkurs eller vandreturer, da blir det enda lettere å komme i kontakt med folk.

Vær sparsom med info
Kvinner som reiser alene bør ikke opplyse om dette til alle og enhver. Fortelle gjerne at du venter på noen, og bær for eksempel en lokal avis under armen. Du virker da mer lokalkjent og får forhåpentligvis mer fred fra innpåslitne selgere og eventuelle småkriminelle.

Gatesmart
Gå med hevet hode, og lat som om du vet akkurat hva du driver med, selv om det kanskje ikke er tilfellet. Virker du nølende og usikker blir du lettere pekt ut som et bytte. Er du fullstendig fortapt og må spørre om veien, spør da andre kvinner eller par. Ikke nøl om å be om hjelp hvis du føler deg forfulgt. Du bør ligge unna ubefolkede områder på nattestid! Hold deg til folkemengder.

Hold deg trygg
Bær alltid med deg en lapp der det står hvem du er og telefonnummer til noen som kjenner deg. Er uhellet ute kan dette komme veldig godt med! Det kan også være lurt å bære med seg det europeiske helsetrygdkortet eller en kopi av forsikringsbeviset ditt.

Lag blogg
Ikke bare deler du reiseminner med de der hjemme, det gir også en trygghet for de som er glad i deg å vite hvor du befinner deg. Rapporter ofte hjem via telefon og mail. La de få vite hvor neste stopp på turen er, og hvor du bor.

Dropp verdisakene
Kvinner blir oftere offer for ran enn menn, så vær sparsom med smykker, designervesker og de flotteste merkeklærne dine. Ikke gå med store pengebeløp! Det kan være lurt med en pepperspray, uansett hvor du reiser.

Fornuftig alkoholbruk
Når du reiser alene er det viktig at du ikke drikker deg beruset og mister kontroll. Følg til enhver tid med drinken din slik at noen ikke forsøker å putte noe oppi. Følg også med på når bartenderen blander, det kan like gjerne være han som forsøker å dope deg.

Kilder: www.womentraveltips.com, www.dinside.no, www.reiseogferie.no alene_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning