Møkklei babypjattet?

Er du den eneste barnløse i venninnegjengen din? Slik takler du det!

Publisert Oppdatert
Du er invitert på lunsj hos en av dine aller nærmeste venninner som nettopp har blitt mor for første gang. De andre venninnene som er der er også nybakte mødre. Alle har de valgt å få barn nå mens du har valgt å prioritere utdanning, karriere og reising. Selv vet du at du også skal ha barn en dag, men ikke akkurat nå. Hvorfor skal venninnene dine da forsøke å overbevise deg om at du velger feil?

Takle ammetåken

En dame i Kvinneguidens forum har skapt stor debatt rundt temaet etter å ha skrevet dette innlegget. Hun irriterer seg over venninnene sine som mener at hun "ikke har kommet like langt i livet som dem". Her er et lite utdrag fra tråden:

Så presterer flere av dem å veksle oppgitte blikk, mens de ser på meg med medynk. "Åååå du måååå bare få barn en dag! Det gir livet ditt mening! Livserfaring! Bare vent til du er kommet like langt i livet som oss, da får du se! Men først må du jo finne deg en mann!"

Kjenner du deg igjen? Vi spurte personlig coach og spesialist på bedre kommunikasjon, Anne Helene Grøntoft hvordan man skal takle en slik situasjon.

- Det er viktig å huske på at prioriteringer og bevisste valg er individuelt, problemene kommer når venninnene med barn forsøker å dytte sine prioriteringer og valg over på den barnløse. Det er opp til hver enkelt hva man oppfatter som viktig, og det er samtidig nødvendig å akseptere hverandres prioriteringer, sier Grøntoft til Kvinneguiden.

Føler du at du holder på å eksplodere når venninnene dine forsøker å presse sine meninger over på deg og ønsker å vise at du tar feil? For å unngå en stor krangel mener coachen at du må være tydelig og ikke holde tilbake tankene dine. Men vær vennlig;

- Be om respekt for ditt valg og vær tydelig på at du har valgt dette. Du kan for eksempel si at du respekterer deres valg og si at du synes det er flott at de er lykkelige; 'Jeg gleder meg på dine vegne og skjønner at dette er helt riktig for deg, men jeg er ikke der helt enda. Min tid kommer senere, og jeg håper at du kan ha forståelse for at det kan bli litt mye for meg når det bare blir babysnakk hele tiden.', foreslår coachen at du sier.

Hun utelukker ikke at noen småbarnsmødre ubevisst kan være litt misunnelige på dem som enda har sin 'frihet' da man som mor kan bli ganske sliten av våkenetter, tidsklemme og syke barn som må hentes i barnehagen. Dessuten mener coachen at når man befinner seg i 'ammetåke', er det vanskelig å delta i en fornuftig diskusjon da følelser svinger og hormonene presser på. Hun foreslår at du lar de nybakte mødrene få bruke tiden de trenger på å gjennomleve den store omveltningen det innebærer på godt og vondt å få barn;

- Du som enda ikke har fått barn bør kanskje være litt bevisst på at de nybakte mødrene skal få leve litt i ammetåken de første månedene. Husk på at mange er veldig slitne etter fødsel, noen opplever voldsom opptur mens andre opplever nedtur, men man kommer tidsnok tilbake igjen til hverdagen, sier Grøntoft.

Behold vennskapet

Det kan skape en kraftig ubalanse i vennskapet når en av venninnene får barn mens andre velger å vente. Men det er fullt mulig å beholde og ta vare på vennskapet uansett. Som barnløs venninne mener Grøntoft at du bør være oppmerksom og forstå at venninnen din har behov for å prate om babyen.

- Samtidig har du lov å si i fra at det kan bli litt mye og at begeret gjerne blir fullt. Gi bare beskjed på en vennlig måte, sier coachen.

Som nybakt mor mener Grøntoft at du kan ta vare på vennskapet med dine barnløse venninner gjennom å respektere deres valg, vennskapet kan først bli surt dersom en av dere forsøker å presse egne meninger over på den andre som har tatt et annerledes valg.

- Dere kan også inngå kompromisser og bli enige om at nå er livene deres forskjellige fra hverandres men at det fremdeles er mulig å møtes, om ikke hver dag som før så litt av og til. Du kan også hjelpe venninnen din å få henne over på litt andre tanker og velge aktiviteter som dere kan gjøre sammen. Gå på utstilling sammen, ta en joggetur, shoppe litt eller spille bowling - alt som kan gi et avbrekk fra barnehverdagen er bra, tipser Grøntoft. ork320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning