Lag det selv

Tips til å freshe opp hjemme på den selvlagde måten.

Publisert Oppdatert
Det trenger ikke å koste all verden å freshe opp hjemme. Det eneste du trenger er litt tid og egeninnsats, samt noen enkle rekvisitter. Ta fantasien i bruk, og puss opp hjemmet med ditt eget personlige uttrykk.
 • Hobbyhøst
 • Mal på veggen
 • Her er noen forslag:

  Frisk opp korktavlen
  Om du ikke har en korktavle, koster det ikke mange kroner å kjøpe en ny, eller finne en på loppemarked. Kjøp hvit maling på en hobbybutikk og mal hele tavlen, inkludert rammen, hvit, eller i den fargen du selv måtte foretrekke. Hvis du vil unngå nålestikk i tavlen, kan du kjøpe "tapet-tyggis" hos bokhandelen. Finn frem postkort, bursdagskort, bilder og lignende til å dekorere tavlen med. Du kan også bruke tavlen til å henge opp smykker på, ved å bruke små nåler eller spiker.
  Tips: For å spare plass kan du henge smykketavlen inne i et klesskap.

  Vinduspynt
Kjøp inn hvite Hama-perler og noen brett til å perle på. Finn mønster på nett, eller lek deg frem. Snøfnuggmønster blir kjempefin pynt til å feste på vinduet, eller henge i tynn snor med ulik lengde i tak, på veggen eller vinduer.

Mal en vegg
Å sette i gang med storstilt oppussing og maling av et helt rom kan medføre en del kaos, styr og rot. Spesielt om du bor trangt. Men det blir ikke like kaotisk om du bare maler en vegg. Mal for eksempel veggen ved hodegjerdet på senga i en fresh farge, og heng opp et kult bilde eller et stilig speil. Setter et spennende preg på rommet.

Lag et lekent uttrykk
Dra på brukthandel eller loppemarked for å finne gamle leker til å sette i hyller eller vinduskarmen. Finner du treleker kan du gjerne male den selv, for å få den fargen som passer best hjemme hos deg.

Lag moodboard
Kjøp kartong, klipp ut og lim på bilder, farger, tøy og mønster som du blir inspirert av. Heng det på veggen, med eller uten ramme, inne i skapet eller andre plasser den kan passe inn. Se på den hvis du er i tvil om hva du liker, og hva som er din personlige stil. Da den frem og juster, eller lag ny med jevne mellomrom.

Strikk
Garnbutikkene har ofte rester eller tilbud. Ta en titt og finn garn til å strikke lapper som du kan sy sammen til et teppe, eller en pute til godstolen.

Bildevegg
Bla gjennom de siste årenes bilder, og finn motiver du synes er fine, og som bringer frem gode minner. Du finner gratis bildebehandlingsprogrammer på nettet. Gjør bildene om til svart hvitt, og fremkall dem i forskjellig størrelser til å ramme inn og henge på en vegg. Bruk gjerne rammer med forskjellige form og farge.

Fresh opp skuffer og skap
Å endre farge på skap og skuffer kan få en gammel skrivepult, et kjedelig klesskap eller den kjipe kjøkkeninnredningen til å se ut så god som ny.

Skap symmetri
Kjøp billige esker på Ikea, og stable dem oppå hverandre på toppen av skap eller i hyller. Du får plutselig masse ekstra plass til alskens småtteri, og det ser ryddig ut.

Lag mer plass
Dette tipset gjelder i alle boliger, men kanskje spesielt i små byleiligheter. Det er ofte slik at sofaen foran tv-en dominerer rommet, og at man stort sett ikke har noe annet valg enn å sitte der. Ved å for eksempel lage en krok med madrass, puter og leselampe får man mer "rom" i rommet. Et lite spisebord, en kontorkrok, eller en liten stol med tilhørende bord kan være det man trenger for å føle at det er mer plass i rommet.

Ram det inn
Vær alltid på utkikk etter søte, kule, morsomme, stilige og/eller lekre rammer. Ram for eksempel inn et høstblad du finner ute, perler, paljetter, en morsom tegneseriestripe, et romantisk brev, et stykke av tapetet du hadde på barnerommet, eller noe annet du setter pris på.

Sy det om
Har du en kjole som du har vokst ut av, eller gått lei av, eller en skjorte som ikke lenger kan brukes? Hva med å sy det om til en pute, eller lage et kvadrat med påsydde lommer til å henge på veggen. Perfekt til å ha smykker, penner, ringer, hårstrikker og andre småting i.

Kilder: web.scrapping.no, Rom123 gjor_hoyde1.gif gjor_hoyde2.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning