Ikke glem far!

Slik forhindrer du at mannen din føler seg tilsidesatt under og etter svangerskapet.

Publisert Oppdatert

Å bære frem et barn, føde det og være nybakt mamma etterpå, kan være en altoppslukende oppgave. Og kanskje kan barnets far komme litt i skyggen når det er så mye fokus på deg og den lille? Dette kan være grobunn for dårlige vibber i forholdet hvis dere ikke er oppmerksomme på problematikken. Vi har spurt gestalt psykoterapaut Grethe Rønning om tips.

 

- Å få et barn er en veldig omveltende prosess, og man mister kanskje litt perspektiv, i hvertfall som førstegangsfødende. Det som før har vært en tosomhet får nå et tredje fokus, sier Rønning.

 

Hun mener det er en relativt naturlig reaksjon at mannen føler seg tilsidesatt i en slik situasjon.

 

Sterk allianse

 

- Det oppstår en veldig sterk mor- og barn-allianse, og fedre har kanskje vanskeligere for å identifisere seg med alt det som skjer rundt mor og barn, sier hun.

 

Når barnet er født, er det riktignok enklere for far å delta enn under svangerskapet. Likevel er det mor som ammer, noe som forsterker forholdet mellom mor og barn.

 

Gjenoppta gamle aktiviteter

 

- Det viktigste er å være bevisst på dette. Man kan også forsøke å opprettholde aktiviteter man likte å gjøre før barnet kom inn i bildet. Når mye snus på hodet i livet, kan det være lurt å også ha fokus på det man likte før.

 

I tillegg mener hun at du som mor bør ha fokus på å inkludere i stedet for å korrigere, for eksempel når far vil hjelpe til med stell av og lek med barnet.

 

- Måten du gjør ting på er ikke nødvendigvis den eneste riktige, sier Rønning.

barn5

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning