Forberedt til fødsel

Ja, det er faktisk mulig, mener jordmor.

Forberedt til fødsel

Forberedt til fødsel

Publisert Oppdatert
- Til en viss grad er det mulig å forberede seg til en fødsel. Planlegg hvordan drømmefødselen din skal være, og hva som er viktig for at den skal bli slik du ønsker, anbefaler jordmor i Jordmorteamet, Cathrine Trulsvik.

I fødselsforberedelsene er det også viktig å huske på at selv om fødselen er slutten på en epoke, er det i høyeste grad begynnelsen på en annen.

- Forsøk derfor å sette målet forbi fødselen og se for deg hvordan livet blir med en baby i armene. Det er viktig at denne delen av forberedelsen kommer tidlig i svangerskapet, helst før uke 28, for etter uke 32 er det stort sett bare fødselen en tenker på, sier Trulsvik.

Jordmoren understreker at alle fødsler er uforutsigbare, og uansett hvor godt man tror man har forberedt seg kan man bli overrasket.

Les også: Travel mamma?

Les også: Gravid? Prøv yoga!

Les også: Tren deg opp etter fødsel- Det er uhensiktsmessig og ufysiologisk å tenke at en kan ha intellektuell kontroll gjennom en fødsel. Noe av det viktigste ved fødselsforberedelse er å lære å slippe kontrollen og la kroppen overta, forklarer hun videre.

Kort eller lang fødsel?

Mange, både fødende, og ikke minst venner og familie, er opptatt av hvor lenge fødselen varer. Dette er det i følge jordmoren nesten umulig å si noe om på forhånd.

- En fødsel defineres som i aktiv fase når mormunnen er 3-4 centimeter åpen og den fødende har rier med mindre enn 10 minutters pause som har vært regelmessig over noen timer. Fra da av regner man cirka 1 centimeter åpning i timen fram til 10 centimeter som regnes som full åpning. I tillegg skal hodet roteres nedover i bekkenet og til slutt havne på bekkenbunnen i riktig posisjon. Da er det klart for å trykke. Det er helt vanlig at fødselsprosessen tar en pause, dette er kroppens måte å si i fra om at den trenger å hvile. Det er viktig å ha respekt for kroppens signaler - hver kropp har sin helt spesielle måte å jobbe på. Samtidig kan man si at det mest vanlige er at det for førstegangsfødende tar mellom åtte og femten timer fra starten av aktiv fase og til barnet er ute. Men noen førstegangsfødende føder på tre timer og andre bruker tjue timer. Modningsfasen, tiden da livmorhalsen kortes ned og før mormunnen begynner å åpne seg, kan ta fra noen få timer til mange dager, forklarer jordmoren.

Det man imidlertid ofte ser, er at fødsel nummer to går raskere enn fødsel nummer en.

- Om alt går som det skal i den aktive fasen med hensyn til riestyrke, hyppighet og barnets rotasjon, vil fødsel nummer to og tre og så videre som regel gå raskere enn for nummer en. Spesielt opplever en at trykketida går raskere, fra gjennomsnittlig en time hos førstegangsfødende til gjennomsnittlig tjue minutter hos flergangsfødende, sier Trulsvik.

Be om hjelp mot angsten

Er du redd for å føde anbefaler jordmoren at du tar kontakt med jordmor, og forteller om tankene dine. Spesielt gjelder dette hvis du har hatt opplevd en eller flere traumatiske fødsler tidligere.

- Har man fødselsangst ser vi det som særdeles viktig å starte oppfølging så tidlig som mulig i det nye svangerskapet sånn at det blir mulig å gå igjennom tidligere opplevelser flere ganger før neste fødsel står for dør. Siden fødsler alltid vil være uforutsigbare gjelder mye av forberedelsen til neste fødsel å finne måter å føle seg trygg på, forklarer hun.

faktaboks

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning