Ferske mødre selvopptatte?

Går det bare i bæsjebleier og gulping? Å ikke snakke om babyen hele tiden kan være vanskelig, familieterapeut gir deg tipsene!

Publisert Oppdatert
Har du en venninne som nettopp har født og som du føler du mister i babyprat, bleieskift og gulping? Eller kanskje er du den som er fanga i "fersk mor-modus"? Da kan det være lurt å sette av tid til å bare være seg selv sammen med andre mennesker.

Forskjellig hverdag

Familieterapeut Kari E. Holter har mange gode tips og mener først og fremst at det kan være lurt å prioritere tid sammen med venner og bekjente på samme måte som før, selv om det ikke blir like hyppig som før.

- Ha fokus på å ikke skulle prate om bare deg selv og babyen, sier Holter til Kvinneguiden.

Hun tror at det ofte kan bli problematisk for ferske mødre å beholde venninner som ikke selv har fått barn enda eller som er i en lignende, etablert situasjon;

- Hverdagene vil nok bli svært forskjellige. Det kan føre til at man ikke nødvendigvis prioriterer det samme til enhver tid. Det trenger imidlertid ikke bety at man mister vennskapet for godt. Det kan komme tider senere hvor man har mer lik livssituasjon, hvor vennskapet kan gjenopptas, sier Holter.

- Still spørsmål!

Men hvordan unngå å bare snakke om babyen og fremdeles være kvinnen man egentlig er bak bleieskiftet? Her er Holters tips:
  • Prøv å innta den andres perspektiv. Still spørsmål om hvordan den andre/de andre har det. Få de til å snakke litt om sin egen hverdag og om hva de er opptatt av.
  • Forbered deg før du møter venner på å ikke skulle snakke om deg selv og ditt.
  • Få med deg det vesentligste av nyhetene, slik at du har noe annet å bidra med enn å snakke om babyen.
  • Det er viktig å være opptatt av babyen og alt det nye den medfører, men dersom fokuset over tid blir kun på babyen, blir man lite interessant både som partner og som venn.
  • Pass på å sette av litt tid til å gjøre en del av det som du gjorde tidligere. Pass også på å komme i form slik at du går inn i de gamle klærne igjen, fiks håret, smink deg og ta vare på ditt kvinnelige jeg.
  • Planlegg og sett av tid til å komme deg ut, sammen med partneren og sammen med venner.
mor320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning